Vizuál

A borneói esőerdőktől a tokiói olimpiáig

2021.08.03. 12:40
Ajánlom
Mi lehet a kapcsolat egy borneói őslakos közösség és a világ egyik legnézettebb sporteseménye között? Révész Bálint Uprooted című dokumentumfilmje az őslakosokkal összefogva kideríti, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött.

A borneói esőerdők pusztításáról forgatott oknyomozó dokumentumfilmet Révész Bálint rendező Angus MacInnes kutatóval és Jamie Wolfeld operatőrrel. Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete, és itt található a Föld legmagasabb biodiverzitású őserdője. Alig hatvan éve majdnem az egész szigetet érintetlen erdő borította, ami számos őslakos csoportnak biztosított élőhelyet és megélhetést.

Ez a sokezer éves környezet egyre gyorsuló ütemben pusztul ki, ahogy a fakitermelő cégek sok esetben illegális módon készítik elő a területet pálmaolaj termesztésre és más monokultúrák létrehozására.

Révész Bálint, rendező és kreatív producer

Révész Bálint a nemzetközi koprodukciókra fókuszáló londoni székhelyű Gallivant Film alapítója, a budapesti ELF Pictures forgalmazó és gyártó cég egyik visszatérő alkotója, a MADOKE tagja. Munkái személyes nézőpontokra fókuszálnak, első filmje, a Nagyi Projekt számos nemzetközi díjat nyert. A Kontra néven indított új alternatív filmforgalmazó egyik társalapítója.

Az alkotók a Kalimantánban élő őslakós törzs, a dayakok életét követték éveken keresztül, akik több mint négyezer éve őrzik az ősi földeket, de egyre jobban tartanak attól, hogy elrabolják tőlük és fakitermelő cégeknek juttatják azokat. Az alkotók az őslakosokkal együtt figyelik és kutatják hogyan tűnnek el rejtélyes módon a közösség földjei, és vajon mi áll a gyanús szerződések és a mértéktelen természetpusztítás mögött. Ráadásul földjeik elvesztése végzetes lehet a dayakok számára: hagyományos életmódjuk kényszerű feladása a megélhetésük elvesztésével is jár, és amit még nem tudnak a film elején, de idő kérdése, és végül szinte rabszolgasorba kényszeríti őket.

A dokumentumfilm egy Greenpeace aktivista interjújával kezdődik, így azonnal megtudjuk, hogy a trópusi esőerdők pusztítása „zöld” és „fenntartható fejlődést” hirdető „öko-tudatos” engedélyekkel rendelkező fakitermelő cégekhez vezet, akik egyenesen a magát a „minden idők legkörnyezettudatosabb” címkéjével hirdető tokiói olimpia építkezéseire szállítják a pótolhatatlan természeti kincseket.

De hogyan lehetséges ez?

Kérdezzük magunkban, és kérdezik az alkotók is, akik megbarátkoznak a dayakokkal, és a falu három küldöttjét követve a lopott fák útvonala mentén nekivágnak a hosszú útnak, hogy megtudják hová viszik a kitermelt faanyagot. A varázsló megáldja őket, az ősöknek pedig megígérik, hogy kiderítik mi történik. Az indulás előtt még egy fontos spirituális szertartás is történik, a varázsló ugyanis nem csak áldást oszt - átkot is. Rövid, ám felejthetetlen a jelenet.

uprootedstillimage03-135022.jpg

Uprooted (Fotó/Forrás: Kontra)

Angus MacInnes író, forgatókönyvíró, aktivista

A film mögött álló kutatómunka egyik kulcsszereplője. A Forest Peoples Programme nevű, őslakosok jogait védő nemzetközi civil szervezet antropológusaként az elmúlt években számos dayak közösséggel dolgozott együtt. A londoni székhelyű Gallivant Film dokumentumfilm szárnyának vezető írója és fejlesztője.

A három őslakos és az angol kutató pedig elindul, maguk mögött hagyják az idilli őserdő buja növényzetét, a csobogó vízesést és egyre kietlenebb tájakra jutnak el. Innentől kezd igazán érdekessé válni a film, a hosszúra nyúlt expozíció ugyan segít elhelyezni a szereplőket és vázolni a problémát, de a film közepétől végre akció, akciót követ. Igazi titkos nyomozás zajlik QR-kódok és az esőerdők megmentésére vállalkozó aktivisták segítségével. Az út során még nézőként is ijesztő a rombolás méreteivel szembesülni, hát még a szereplőknek, a dayák őslakosoknak milyen fenyegető lehetett a látvány. Ők közvetlen közelről az életükért küzdenek, és bizonyára mi nézők is tudjuk, hogy velünk sincs ez másképp. A dayákok esőerdői a mi esőerdőink is.

Uprooted - The Olympic Tribe official trailer from Gallivant Film on Vimeo.

A magyar-angol-német koprodukcióban készült Uprooted - The Olympic Tribe című dokumentumfilma ZDF/ARTE támogatásával készült és 2021. augusztus 3-án 21 órakor látható az ARTE műsorán. A filmből egy új független filmforgalmazó, a Kontra különböző helyszíneken pop-up vetítéseket is szervez a későbbiekben.

 

Fejléckép: jelenet az Uprooted c. filmből / Fotó: Nove Noveni Usun / Kontra 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Gellért Dorottya és Ionescu Raul az idei két Friss Csillag

Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a Friss Húst. A nemzetközi rövidfilmfesztivál 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 
Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.