Vizuál

A borneói esőerdőktől a tokiói olimpiáig

2021.08.03. 12:40
Ajánlom
Mi lehet a kapcsolat egy borneói őslakos közösség és a világ egyik legnézettebb sporteseménye között? Révész Bálint Uprooted című dokumentumfilmje az őslakosokkal összefogva kideríti, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött.

A borneói esőerdők pusztításáról forgatott oknyomozó dokumentumfilmet Révész Bálint rendező Angus MacInnes kutatóval és Jamie Wolfeld operatőrrel. Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete, és itt található a Föld legmagasabb biodiverzitású őserdője. Alig hatvan éve majdnem az egész szigetet érintetlen erdő borította, ami számos őslakos csoportnak biztosított élőhelyet és megélhetést.

Ez a sokezer éves környezet egyre gyorsuló ütemben pusztul ki, ahogy a fakitermelő cégek sok esetben illegális módon készítik elő a területet pálmaolaj termesztésre és más monokultúrák létrehozására.

Révész Bálint, rendező és kreatív producer

Révész Bálint a nemzetközi koprodukciókra fókuszáló londoni székhelyű Gallivant Film alapítója, a budapesti ELF Pictures forgalmazó és gyártó cég egyik visszatérő alkotója, a MADOKE tagja. Munkái személyes nézőpontokra fókuszálnak, első filmje, a Nagyi Projekt számos nemzetközi díjat nyert. A Kontra néven indított új alternatív filmforgalmazó egyik társalapítója.

Az alkotók a Kalimantánban élő őslakós törzs, a dayakok életét követték éveken keresztül, akik több mint négyezer éve őrzik az ősi földeket, de egyre jobban tartanak attól, hogy elrabolják tőlük és fakitermelő cégeknek juttatják azokat. Az alkotók az őslakosokkal együtt figyelik és kutatják hogyan tűnnek el rejtélyes módon a közösség földjei, és vajon mi áll a gyanús szerződések és a mértéktelen természetpusztítás mögött. Ráadásul földjeik elvesztése végzetes lehet a dayakok számára: hagyományos életmódjuk kényszerű feladása a megélhetésük elvesztésével is jár, és amit még nem tudnak a film elején, de idő kérdése, és végül szinte rabszolgasorba kényszeríti őket.

A dokumentumfilm egy Greenpeace aktivista interjújával kezdődik, így azonnal megtudjuk, hogy a trópusi esőerdők pusztítása „zöld” és „fenntartható fejlődést” hirdető „öko-tudatos” engedélyekkel rendelkező fakitermelő cégekhez vezet, akik egyenesen a magát a „minden idők legkörnyezettudatosabb” címkéjével hirdető tokiói olimpia építkezéseire szállítják a pótolhatatlan természeti kincseket.

De hogyan lehetséges ez?

Kérdezzük magunkban, és kérdezik az alkotók is, akik megbarátkoznak a dayakokkal, és a falu három küldöttjét követve a lopott fák útvonala mentén nekivágnak a hosszú útnak, hogy megtudják hová viszik a kitermelt faanyagot. A varázsló megáldja őket, az ősöknek pedig megígérik, hogy kiderítik mi történik. Az indulás előtt még egy fontos spirituális szertartás is történik, a varázsló ugyanis nem csak áldást oszt - átkot is. Rövid, ám felejthetetlen a jelenet.

uprootedstillimage03-135022.jpg

Uprooted (Fotó/Forrás: Kontra)

Angus MacInnes író, forgatókönyvíró, aktivista

A film mögött álló kutatómunka egyik kulcsszereplője. A Forest Peoples Programme nevű, őslakosok jogait védő nemzetközi civil szervezet antropológusaként az elmúlt években számos dayak közösséggel dolgozott együtt. A londoni székhelyű Gallivant Film dokumentumfilm szárnyának vezető írója és fejlesztője.

A három őslakos és az angol kutató pedig elindul, maguk mögött hagyják az idilli őserdő buja növényzetét, a csobogó vízesést és egyre kietlenebb tájakra jutnak el. Innentől kezd igazán érdekessé válni a film, a hosszúra nyúlt expozíció ugyan segít elhelyezni a szereplőket és vázolni a problémát, de a film közepétől végre akció, akciót követ. Igazi titkos nyomozás zajlik QR-kódok és az esőerdők megmentésére vállalkozó aktivisták segítségével. Az út során még nézőként is ijesztő a rombolás méreteivel szembesülni, hát még a szereplőknek, a dayák őslakosoknak milyen fenyegető lehetett a látvány. Ők közvetlen közelről az életükért küzdenek, és bizonyára mi nézők is tudjuk, hogy velünk sincs ez másképp. A dayákok esőerdői a mi esőerdőink is.

Uprooted - The Olympic Tribe official trailer from Gallivant Film on Vimeo.

A magyar-angol-német koprodukcióban készült Uprooted - The Olympic Tribe című dokumentumfilma ZDF/ARTE támogatásával készült és 2021. augusztus 3-án 21 órakor látható az ARTE műsorán. A filmből egy új független filmforgalmazó, a Kontra különböző helyszíneken pop-up vetítéseket is szervez a későbbiekben.

 

Fejléckép: jelenet az Uprooted c. filmből / Fotó: Nove Noveni Usun / Kontra 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

8+1 kihagyhatatlan műtárgy az Art Marketen

Több ezer alkotással várja az Art Market a látogatókat október 9-ig. Idén minden eddiginél nagyobb területen, 8000 négyzetméteren lepik el a galériák standjai a Bálnát, ahol csaknem harminc ország több mint ötszáz művésze mutatkozik be. Szubjektív ajánlónkba kilenc olyan művet választottunk ki, amely az üzenete vagy egyszerűen csak a kép aurája miatt megragadott minket.
Vizuál ajánló

Novemberben érkezik a Netflix új misztikus drámája

Megérkezett az előzetes Sebastián Lelio A csoda című filmjéhez, amely egyszerre nyomasztó és egyszerre magasztos hangvételű történetet ígér egy mélyen vallásos ír kislányról és egy Nightingale nővérről. A főszerepben az Oscar-jelölt Florence Pugh látható. Videó a cikkben!
Vizuál ajánló

Negyven fővárosi és nyolcvan vidéki helyszínnel vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Október 3-án kezdetét vette a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek központi témája a múzeumi fenntarthatóság. A csaknem százhúsz múzeum részvételével november 13-ig tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint ötszáz féle program közül válogathatnak az érdeklődők.  
Vizuál gyász

Elhunyt Douglas Kirkland, az amerikai sztárok fotósa

A művész pályafutása során a 20. és 21. század legnagyobb ikonjait fotózta, és több mint száz hollywoodi filmben dolgozott fényképészként. Mások mellett Frank Sinatrát és Marilyn Monroe-t is lencsevégre kapta.
Vizuál hír

Blokád – új előzetes érkezett az Oscar-jelölt magyar filmhez

Október 20-án kerül a hazai mozikba az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát bemutató film.