Vizuál

A Budapesti Történeti Múzeumba olvad a Budapest Galéria

2011.04.29. 09:31
Ajánlom
Az ellenzéki képviselők tiltakozása mellett hozta meg az összevonásról szóló döntést a Fővárosi Közgyűlés.

Budapest Galéria fővárosi történeti múzeumba olvasztásáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők az MSZP és az LMP képviselőinek ellenszavazatai mellett fogadták el Csomós Miklós (Fidesz-KDNP) kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes határozati javaslatát. A főváros egy tavaly decemberi határozatában már egyetértését fejezte ki a galéria Budapesti Történeti Múzeumba történő beolvasztásának koncepciójával. A Budapest Galéria a most elfogadott határozat értelmében a július 1-jén veszti el önállóságát, az elsősorban köztéri művészeti alkotások helyreállítására vonatkozó feladatait a jövőben az általános jogutódjaként működő történeti múzeum veszi át.

Csomós Miklós a javaslat vitájában felszólalva hangsúlyozta: nem ez lesz az utolsó olyan összevonás, ahol hasonló feladatokat ellátó intézményeket olvasztanak egybe. Kaltenbach Jenő (LMP) ezzel szemben úgy vélekedett, az előterjesztés hamisan kelti azt a látszatot, hogy „két hasonló dolgot házasítanak össze", mivel a valóságban ez egyáltalán nincs így. Horváth Csaba az MSZP fővárosi frakcióvezetője ezt megelőzően azután érdeklődött a városvezetésnél, hogy nincs-e esetleg valami titkolt célja az összevonásnak.

Ugyanekkor döntés született a Petőfi Csarnok hasznosítását illetően is. A főváros nyilvános pályázatot hirdet Budapest a Petőfi csarnok (PeCsa) hasznosítására, az erről szóló javaslatot a képviselők 21 igen, 10 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el a közgyűlés szerdai ülésén. Az előterjesztés szerint a főváros nyilvános pályázatot hirdet a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. által használt ingatlanok hasznosítására a közművelődési funkció megőrzésével. A nyertes pályázónak kötelezettséget kell vállalnia ifjúsági könnyűzenei koncertek és klubok, hazai és nemzetiségi népzenei találkozók és koncertek, valamint családi és gyermekprogramok, sport- és szabadtéri rendezvények szervezésére.

A pályázatok elbírálásának fő szempontjai a megajánlott bérleti díj (minimum nettó 1,3 millió forint), illetve az ingatlanban folytatni kívánt tevékenység. A bérbeadás tervezett időtartama július 1-től számítva 10 év.

Csomós Miklós, ágazati főpolgármester-helyettes, az előterjesztő javaslatot tett arra is, hogy a közgyűlés helyezze hatályon kívül a PeCsának a Trafó Kortárs Művészetek Házába való beolvadását támogató, 2010. decemberi határozatát. Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban úgy vélte: a fővárosnak nincs érdemi stratégiája, hogy pótoljon egy ilyen nagy múltú intézményt, mint a PeCsa, ráadásul az intézmény teljes rekonstrukcióra szorul, amit nehezít, hogy védett épület. Mint Horváth Csaba hozzátette „a festésnél lényegesebben komolyabb feladatokról van szó. A megoldás az lenne, hogy akár a közraktárak mintájára (CET), többmilliárdos fejlesztést vigyenek végig magánbefektetők a PeCsa helyszínén."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.