Vizuál

A cél maga az út – A legjobb road movie-k az Urániában

2023.07.20. 14:50
Ajánlom
Jobbnál jobb remekműveket láthatunk az Uránia Nemzeti Filmszínházi egyhónapos vetítéssorozatán, amelynek témája az utazás és az út. Mások mellett David Lynch, Sean Penn, Peter Bogdanovich és a Coen testvérek egy-egy alkotása is helyet kapott a válogatásban.

A cél az út maga – tartja a bölcsesség, amely leginkább jellemzi az Uránia Nemzeti Filmszínház egyhónapos vetítéssorozatát. A közönség július 27. és augusztus 27. között ugyanis olyan új és régi alkotásokat láthat a mozi dísztermében, amelyek egy-egy utazás révén nyitnak távlatokat a hősök előtt. A kiválasztott művek többsége ugyanis a road movie műfajából került ki.

A sorozat Michal Chmielewski új, zenei ihletésű Roving Woman című filmjével indul,

amely egy felszabadult Los Angeles környéki bolyongásra invitálja a nézőket az önmagát kereső hősnő oldalán.

A zsáner amerikai gyöngyszemei mellett – mint például Peter Bogdanovich Papírhold, David Lynch Veszett a világ és Sean Penn Út a vadonba című rendezése – európai és ázsiai filmcsemegéket is láthat a közönség. Egyebek közt újra átélhetjük nagyvásznon a finn humorral átitatott A zsémbest, az igaz történeten alapuló Járatlan utakont vagy a Murakami regénye alapján készült, Oscar-díjas Vezess helyettemet.

A magyar filmeket egy klasszikus, a Gálffi László főszereplésével készült A kenguru képviseli.

Mia Hansen-Love Bergman szigete és Hlynur Palmason Isten földje az ismeretlen közeg formáló erejéről szól. Megint más alkotások – így a Yao utazása és a Zöld könyv – a különös találkozások körül forognak. De a sorozat emlékezetes színészi alakítások tárházaként is nézhető: a Joyride – Út a boldogságba című filmet Olivia Colman teszi emlékezetessé, míg a Nem vénnek való vidékben Javier Bardem brillírozik.

Részletes programleírás az Uránia honlapján.

Fejléckép: Laura Dern és Nicholas Cage a Veszett a világ című filmben (Fotó/Forrás: Port.hu)

Ki volt az igazi Don Shirley, akiről a Zöld könyv szól?

Kapcsolódó

Ki volt az igazi Don Shirley, akiről a Zöld könyv szól?

Milyen ember volt és milyen zenét játszott az a Donald Shirley, akiről a friss Oscar-díjas Zöld könyv című film egyik központi karakterét mintázták? És miért nem hallunk róla manapság, ha a hatvanas években akkora sztár volt?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.