A film közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezik meg a miskolci Művészetek Házában. A Folyékony arany a CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel.
A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál - a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.
Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét?
Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.
”Aki nem próbálja meg a lehetetlent az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe)”. "A tokaji borászok közül néhányan vállalják a kihívást, hiszen az aszúbor készítése hatalmas kockázattal jár. Szepsy István naponta küzd a körülményekkel, hogy előállítsa a világ egykor legdrágább és legkeresettebb édesborát a tokaji aszút, amiért Goethe is rajongott” – mondta Almási Tamás, a film rendezője.
A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin, és a Borigó főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet tulajdonosa és borásza.
Három elszánt hős, akiket közös szenvedélyük hozott össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. De megjön-e a várva várt eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények?
„Hosszú utat jártunk be a Folyékony arany elkészítéséhez, de küldetésünk végére elmondhatjuk, hogy minden alkotó társunkkal együtt a tokaji aszúhoz méltó művészi munkával és alázattal igyekeztünk maradandót alkotni” – mondta Ugrin Julianna, producer.
Ideje volt, hogy a világ megismerje, hogy micsoda erőfeszítés, szenvedés és szeretet van abban a munkában, ami a tokaji aszút egyedülálló hungarikummá teszi.
Büszke vagyok, hogy borszakértőként és producerként részt vehettem ennek a filmnek a megszületésében” – mondta Ditz Edit kreatív producer, nemzetközi borakadémikus.