Vizuál

A Csengetett M'lord? Mabelje magyarul tanult a forgatáson

2018.10.06. 15:10
Ajánlom
Miss Cissy a forgatáshoz igazította a gyerekvállalást, Poppy pedig rendszeresen a díszletben maradt a reggelizős jelenetek után és felfalta a bekészített ételeket. Hasonló vidám adalékokkal járultak hozzá az angol színészek annak a sorozatnak az itthoni kultuszához, amiben csak Szinetár Miklós látta meg a lehetőséget egy filmvásáron.

Hazánk sajátos kulturális mikroklímája folytán nálunk olyan sorozatok vagy filmek is hihetetlen népszerűségre és ikonikus státuszra tesznek szert, amelyek más országokban - akár a saját szülőhazájukban is – már rég a feledés homályába merültek. Így vált itthon folyamatosan idézett klasszikussá Bud Spencer és Terence Hill munkássága, Louis De Funes filmjei vagy épp a Csengetett M'lord. Utóbbi sorozatot ugyanis hazájában korántsem övezi ilyen kultusz, mint nálunk.

Az alkotópáros, David Croft és Jimmy Perry kevésbé sikerült darabjai között tartják számon. Ennek ellenére Magyarországon három évtizede töretlen a kultusza. Olyannyira, hogy a hazai rajongók egy csoportja - Polgár Zsuzsa, Hegedüs Kinga és Szijj András – kitalálta, hogy a sorozat bemutatásának 30. évfordulójára Budapestre csábítják a színészgárda még életben lévő tagjait és velük együtt ünnepelnek.

Az angol színészek számára ez körülbelül annyira szürreális lehetett, mintha kiderülne, hogy valahol Luxemburgban létezik egy masszív rajongótábora a Kisvárosnak esetleg Belize-ben megőrülnek a Lindáért és az emberek Usztics Mátyásos és Görbe Nórás mémeket posztolnának.

A rajongók egy kisebb, elszánt csoportja már meglátogatta Londonban a házat, ami a Meldrum-család rezidenciája volt a történet szerint és ahol a külső felvételek készültek. A sajátos kirándulást megneszelő egykori szereplők közül néhányan csatlakoztak is hozzájuk. A harmincadik évfordulóra azonban egy olyan exkluzív eseményt hoztak tető alá, ahova nem is lehetett jegyet vásárolni. 

A résztvevők ugyanis hónapokkal korábban "reményvételként" vásárolták meg a bejutást azzal, hogy 5.000-20.000 Ft-tal támogatták a közönségtalálkozó létrejöttét. Vagyis megelőlegezték a bizalmat a szervezőbrigádnak, akik mit veszthetünk?-alapon hirdették meg a gyűjtést, hogy egyáltalán felmérjék az igényeket. 

A szükséges 300 helyett végül 900 támogató csatlakozott (négy hét alatt hétmillió forintot dobtak össze a M'lord-fanok), akik bizalmukért cserébe egy flottul megszervezett, jó hangulatú, profin kivitelezett rendezvényen vehettek részt. A jegy mellé járt az egyedi vászonszatyor a szállóigévé vált mondatokkal ("Az finom lesz!", "Hová vezetne ez?!" vagy "Ne szólj szám, nem fáj fejem!") benne pedig egy, valamennyi érkező szereplő kézjegyével ellátott fotó. (A színészek 500 fényképet dedikáltak előző éjszaka.) 

Az 5000 Ft-os jeggyel érkezők vörös karszalagot kaptak és a munkásosztály feliratú szektorban foglaltak helyet, a nagyobb hozzájárulás már egy nemesi rangot ért, így az arisztokrácia kék jegyével elkülönítve ült. Az épület bejáratánál azonban békésen kígyózott a sor szinte a Lágymányosi Kampusz szomszédos épületéig. 

Magát a találkozó helyszínét titok övezte, hisz nem lehetett jegyet váltani a rendezvényre.

Egyetlen kiskapuként a későn ébredők úgy juthattak be, ha valaki átadta nekik a támogatójegyét.

 

Magyar hangja: ...

A sorozatot Szinetár Miklós hozta be Magyarországra, aki egy filmvásáron bukkant rá és mivel egyetlen másik magyar sem gondolta úgy, hogy a nézőknek tetszene az angol társadalmat karikírozó vígjáték, így sikerült megszereznie a jogokat a következő 10 évre.

A történet idősödő urak és hölgyek szerelmi életéről szól"

magyarázta Tomasevics Zorka szinkronrendező, hogy minek alapján válogatta a szinkronhangokat is. A szinkronnál nem ragaszkodtak szigorúan a kapott fordításhoz - ellentétben az eredeti produkcióval, ahol nem lehetett eltérni a forgatókönyvtől. Viszont a színészek, különösen James hangja, Konrád Antal állítólag vérre menő vitákat folytatott a rendezőn egy-egy szóért. Úgy érezte ugyanis, hogy Mr. Twelvetrees nem mondhat olyan pórias szót, mint a zsemle, próbálgatták, mi lenne a megfelelő, így lett végül: "Én viszem be a zsemlyét!"

Tahi József Henrynek kölcsönözte a hangját, ezzel különös gyönyörűséget okozva saját gyerekeinek, akik imádták azokat a részeket, amikor "apa" kap egy nyaklevest. A szinkront általában este, a színházi fellépések után vették fel, mikor mindenki kicsit oldottabb volt, nem véletlen, hogy a jó hangulat a végeredményen is érződik. Akkor még ugyanis az összes színész jelen volt a felvételeknél és nem külön vették fel a jelenetekben szereplők hangjait.

Pásztor Erzsit és Hollósi Frigyest vagyis Mrs. Liptont és Mr. Stokes-ot többször ki is küldte Tomasevics Zorka a stúdióból annyira nevettek a felvételek alatt.  

"Ez egy olyan történet, ami csipkelődik, de nem bánt és az emberi viszonyokat a maguk fonák valójában mutatja be, de nem túloz. Finom, elegáns, tanulságos. Minden történetnek van mélye. Mable, a takarítónő például milyen elégtételt kap a kiránduláson" - magyarázta a sorozat közkedveltségét a James Twelwetrees-t megszólaltató Konrád Antal, aki pályája elején még dobozt is szinkronizált. Ő egyébként kivételezettnek érezte magát a csapatban: egyedül neki nem kellett kimondania a saját karaktere nevét.

 

Kulisszatitkok

IMG_0930-001214.jpg

Miss Cissy civilben (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf / Fidelio)

Az 1988 és 1993 között futó sorozat eredetileg az itthon teljesen ismeretlen Upstaires downstaires című széria paródiájának készült. Egy hajszálon múlott, hogy a történet nem a harmincas években játszódott. Az eredeti elképzelés az volt ugyanis, de ezt a jelmeztervező, Mary Husbands megvétózta azzal, hogy a húszas években sokkal szebbek a hölgyek öltözékei. A szerzőpárosnak nem ez volt az első sorozata, jórészt összeszokott szereplőgárdával forgattak. Ivy, Stokes és James is így kerültek a produkcióba, akárcsak Mr. Teddy, aki olyan jól játszotta az "úri seggfejet", hogy itt is felkérték erre. (Jeffrey Holland szerint ez a szó magyarul még szörnyebben hangzik, mint angolul.) 

 

Catherine Rabett meghallgatás útján került a produkcióba, igaz eredetileg Miss Poppy szerepére jelentkezett. Azt nem kapta meg, azonban visszahívták és felkérték, hogy játssza el Miss Cissyt.

David úgy gondolta, hogy inkább nézek ki férfinak"

- teszi hozzá faarccal a színésznő, aki karrierje kezdetén még balett-táncosnak készült. Viszont amikor megtudta, hogy több évadra bővül a sorozat, kiszámolta, hogy ha még egy gyereket szeretne, a következő forgatás előtt meg kell szülnie. Vagyis azon a héten teherbe kell esnie. A tervet pedig teljesítette is, 1990 május 27-én született meg kisfia, Rollo. 

IMG_0940-001216.jpg

Az egykori Rose (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf / Fidelio)

Amanda Bellamy-nak Rose volt az első tévés szerepe. Perry Benson egy aprócska szerepben tűnt fel a szerzőpáros Hi-de-Hi! című sorozatában – ahol a stáblistán ott találjuk a Csengetett M'lord színészeinek jó részét – és annyira megragadta David Croft fantáziáját, hogy Henry szerepét direkt neki írták. Croft figyelte a színészeket a forgatás alatt és a saját kis jellegzetességeiket is beépítette a szerepükbe. 

Az Ivyt játszó Su Pollard - aki végül nem tudott Budapestre utazni - kollégái szerint hihetetlenül tehetséges tévés színésznő, aki pontosan tudta, hogy kell egyetlen megfelelő nézéssel lezárni egy jelenetet. Emellett nagyon kedves ember is. Például, amikor Susie Brannt, akárcsak a sorozatban Miss Poppyt, otthagyta a vőlegénye az esküvő előtt, Pollard beállított az öltözőjébe a születésnapján egy aranyhallal, és közölte, hogy azért kapja, hogy helyettesítse a vőlegényét. 

Mable vitán felül a magyar rajongók kedvence volt. Ő képviselte azt, amikor az alsó osztály visszavág. A rajongás pedig mint Miss Cissy felfedte, kölcsönös volt:

a takarítónőt alakító Barbara New többször nyaralt Magyarországon, sőt a forgatási szünetekben magyarul tanult.

 

A számokat kollégáinak is próbálta megtanítani, de, ahogy a közönségtalálozón Cate Rabett felfedezte, már semmire sem emlékszik. New a való életben nagyon kifinomul és választékos volt, cseppet sem hasonlított az általa játszott karakterre. Valószínűleg ezért sem ismerték fel a rajongók Budapest utcáin.

 

Anekdoták az alsó traktusból

A forgatás első három hete Northfolkban telt, ahol a külső felvételeket rögzítették. Ezután a BBC londoni stúdiójába vonultak. Ez azonban egybe esett a BBC munkásainak sztrájkjával, így egy ideig az sem volt biztos, hogy tudnak forgatni. Nemcsak késtek a díszletekkel, hanem gyakran a felvételek közben kalapáltak vagy fúrtak a háttérben. David Croft hajszálnyira volt attól, hogy az egész produkciót lefújja.

A sorozat felvételei akkor is szokatlanok voltak, amikor terv szerint alakultak.

A ház bizonyos részeiben játszódó jeleneteket élő közönség előtt vették fel. Így a nappali, a dolgozószoba és a konyha nézőtérrel is el voltak látva.

Egy hétig forogtak azok a részek, amik a nézők nélküli szobákban játszódtak, majd egy hétig a közönség előttiek. Ráadásul sorrendben vették fel az egyes epizódok történéseit, vagyis a stúdióban ülő közönség élőben megnézte, hogy mi történik a fenti három szobában, a köztes részeket pedig levetítették nekik, hogy értsék a sztorit. 

A forgatások nem voltak zökkenőmentesek a szabadban sem. Amikor a történet szerint Ivy és James Teddy és Rose után kémkedtek a parkban a lakáj éppen a szobalányt instruálta, hogy bújjon el, amikor lehajolt és végigszakadt a nadrágja ülepe. A zöldövezettel Teddynek és Rose-nak is meggyűlt a baja. Egy erdőben vették fel a szobalány és az arisztokrata együttlétét, amikor hemperegtek a fűben. A forgatás végén vették észre, hogy mivel szokatlanul jó idő volt, az egész erő tele volt kirándulókkal, akik mind őket nézték.

Miss Poppy és James egyik közönségkedvenc jelenete, amikor együtt énekelnek és pengetnek egy ukulelét. Susie Brann annyira belelkesedett, mikor ezt a részt felfedezte a forgatókönyvben, hogy ukulele-órákat vett és megtanulta az egész dalt. Csak a forgatáson közölték vele, hogy mindössze egy rövid részletre van szükség a sorozathoz. Ráadásul – ahogy az a tévénézők számára közismert – a hangszert James fogja a hölgy háta mögött állva, miközben a kezei mintha a kebleit tartanák.

Ez a részlet fel sem tűnt a színésznőnek, amíg vissza nem nézték a jelenetet.

(Jeffrey Holland természetesen biztosította róla, hogy csak a rendezői utasításnak megfelelően cselekedett.) A színésznő kicsit lelombozta a rajongókat azzal, hogy szerinte Poppy valójában nem volt szerelmes James-be, csak szeretett vele flörtölni.

 

A sorozatban James apjának szöktetéséhez kellett felhajtaniuk egy hajón, a forgatáson hasonló volt a megoldandó feladat. Végül a szűkös anyagiak miatt egy orosz hajót sikerült csak találni, a személyzetet Elvis Presley-plakátokkal és -lemezekkel fizették le. Ráadásul a hajón bárhol voltak a vlagyivosztoki időzóna szerint éltek, ami nem mindig volt összhangban a forgatással.

Ugyanebben a részben látható Miss Cissy parókája, amit kifejezetten neki készítettek, elég drágán, viszont borzalmasan sikerült. Így egyedül akkor vethetünk rá egy pillantást, amikor Miss Cissy kiüti a matrózt, aztán a színésznő beadta a derekát és levágatta a hosszú haját. Viszont a gyerekei zokogásban törtek ki, amikor meglátták.

Miss Cissy nevéhez fűződik ez első, tévésorozatban látható leszbikus csók is.

A karaktere nemi beállítottsága kapcsán kritikák is érték. A színésznő egy rádióinterjúban tette tisztába a dolgot, visszautasítva, hogy kigúnyolná a homoszexuálisokat: "Ha a melegek szeretnének részt venni a dolgokban, azt szeretnék, hogy elfogadják őket, akkor a viccelődésben is részt kell venniük és rajtuk is nevethetünk. Vagy kimaradnak mindenből, vagy ebben is részt vesznek." A sorozat ugyanis valóban nem tett különbséget, minden szereplőjét kinevette.

Michael Knowles a sorozat bevezető részét szenvedte meg. A harctéren játszódó részeknél két napig forgatták azt a jelenetet, amikor arccal lefelé fekszik a sárban és Stokes és Twelvetrees rátalálnak. Minden reggel órákig sminkelték, beállították a haját, majd befeküdt a sárba. A második nap végén kérdezte a rendezőtől, hogy milyen volt, mire közölte vele, hogy tulajdonképpen bárki lehetett volna. Semmi nem látszott belőle.

Poppy a reggeliző jelenetek felvétele után maradt még a díszletben és ahelyett, hogy követte volna kollégáit a következő jelenetbe, kedélyesen elfogyasztotta a bekészített rántottát, szalonnát és kolbászokat. 

 

The End

A találkozó tele volt apró meglepetésekkel valamennyi résztvevő számára. A szinkronszínészeknek Mr. Twelvetrees szolgálta fel a pezsgőt. Több színész, például Henry és a szinkronhangja, Tahi József is videóüzenetben üdvözölte a jelenlévőket. Az angol színészek pedig karakterükhöz illő ajándékokat kaptak. James egy pár mandzsettagombot, Teddy fingópárnát, Cissy egy őt ábrázoló plakátot kapott, amin munkáspárti képviselőként látható, Poppy egy ukulelét, Rose pedig francia parfümöt. A már elhunyt színészekre egy rövid montázzsal emlékeztek.

A 20.000 Ft-os támogatást utalóknak az emelt árban egy, az angol színészekkel közös kép is benne volt. A találkozó végén egy előre kialakított és bevilágított sarokban a szervezők fotózták le a türelmesen sorakozó rajongókat. 

A héten derült ki, hogy a rendezvényen a The Guardian című brit lap munkatársa is jelen volt és nem győzött csodálkozni az elsöprő rajongáson. Lásd. a fenti hasonlat a Kisvárossal vagy Lindával. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.