Vizuál

A dizájn értelmezési lehetőségei

2021.10.11. 16:55
Ajánlom
A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat. Idén 16 ország több mint 160 művészének alkotásait lehet megtekinteni a Kiscelli Múzeumban.

A válogatásban világhírű dizájnerek és fiatal tehetségek progresszív projektjei mellett a Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvései is helyet kaptak, valamint ismét megvalósul a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION, és negyedik alkalommal láthatnak az érdeklődők egy szelekciót hazai és nemzetközi kortárs ékszertervezők munkáiból.

211006VIL10054-134707.jpg

Határtalan Design kiállítás (Fotó/Forrás: Határtalan Design )

A projekt a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, az elnevezése a kezdeményezés nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak közötti kapcsolatokra is reflektál.

A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit:

a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik a középpontba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül.

211006VIL10061-134653.jpg

Határtalan Design kiállításfotó (Fotó/Forrás: Határtalan Design )

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle területek – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák.

A válogatás nem csupán az alkotókra helyezi a hangsúlyt, hanem kiemeli a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepének és a hálózatépítésnek a jelentőségét is.

Idén olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek a Kiscelli Múzeumban, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner.

FI_YrjoKukkapuroa-306-135835.jpg

Yrjö Kukkapuro alkotása (Fotó/Forrás: Határtalan Design )

A kortárs ékszertervező iskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have” pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak. A kiállításon az idén márciusban nagy sikert aratott, több nemzetközi oldalon is bemutatott DWB VLOG filmjeit is vetítik majd.

Az eseményhez kapcsolódóan október 9-én hatodik ízben adták át a Határtalan Design Díjat. A rangos elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a tárgykultúra kulturális és gazdasági hatására, a mecenatúra jelentőségére.

Tárgy kategóriában a lengyel KABO & PYDO innovatív, hajlítottdrót-szegmensekből készülő lámpacsaládját ismerték el, míg az ékszer kategóriában két díjat is kiadtak: Biró Zsófia Gizella a feltörekvő tervezők között bizonyult a legjobbnak, míg a meghatározó tervezők közül pedig az osztrák Susanne Hammer alkotása.

AT_Susanne_Hammer_Necklace_stanless_steel_Lacquer_detail-140209.jpg

Susanne Hammer alkotása (Fotó/Forrás: Határtalan Design )

Textil kategóriában Zimonyi Gwendolin a MOME Divat-és textiltervezés MA szakos hallgatója bizonyult a legjobbnak. A tervező új nézőpontból közelítette meg a fény, a tükröződő felületek, valamint a mintatervezés és a vizualitás kapcsolatát.

A kiállításhoz nemzetközi online szakmai találkozók, prezentációk kapcsolódnak, az összművészetiséget pedig a tárlatvezetéseken látható, illetve hallható kortárs komolyzenei és kortárs táncművészeti programok erősítik.

Időpont: 2021. október 10-november 28.

Helyszín: Kiscelli Múzeum

További információk Határtalan Design weboldalán érhetők el. 

A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg; a Budapest Design Week programsorozat része.

Fejléckép forrása: Határtalan Design kiállítás

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Vizuál ajánló

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.