Vizuál

A drámai ellentmondás

2010.06.14. 10:31
Ajánlom
Horváth Ádám nemrég ünnepelte 80. születésnapját, Eszéki Erzsébet azonban nem az évfordulóról, hanem kedvenc képéről beszélgetett vele.

A 2005-ben Kossuth-díjjal elismert rendező kitűnő zenés produkciói, rendezései mellett népszerű tévés sorozatokat is készített, a legtöbben talán az 1987 és 1999 között sugárzott, Szomszédok című sorozata kapcsán ismerték meg a nevét. Horváth Ádám németalföldi festményt választott a beszélgetéshez: Jan van Eyck egyik mesterien megfestett művét. Egy rendezőnek drámában, konfliktusokban kell gondolkodnia, másképp érdektelen lesz az egész. Ezért merült fel az interjú során: szép ez a festmény, de hol itt a dráma? Miért szereti Horváth Ádám ezt a képet?

Ezt is megtudhatjuk Eszéki Erzsébet Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetéből, amely az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. Íme néhány sor Horváth Ádám „képes meséjéből", a folytatás megtalálható a kötetben, amelyet akár Önök is megnyerhetnek!

„(...) Amikor először eljutottam a londoni National Gallerybe, ott volt előttem ez a gyönyörű Jan van Eyck-festmény, amelyről a reprodukciók alapján mindig azt hittem, hogy miniatúránál alig nagyobb. Közben nagyméretű kép. A második meglepetést az okozta, hogy nincs az a reprodukció, amely vissza tudná adni a színvilágát. Amikor később több hónapon át Londonban tanultam a BBC-nél, minden hétvégén végigjártam valamelyik múzeumot, de közben mindig elmentem a National Gallerybe is, hogy nézegessem ezt a képet.

Varázslat volt fölfedezni a részleteit, a fiatal nőn a ruha bonyolultságát és színeit, a rafinált fényeket az arcokon. Merőben más eredetiben a zöld, finom, nagyon drága anyag látványa, mint a reprodukción. Vagy a kivillanó alsó ruha kék színe. Vagy a férfi kalapja. Az ablakon keresztül ki lehet látni, ott egy zöld ág, amin piros termés vagy virág van. Rendkívül jól megszerkesztett-megfestett kép, pontosan kidolgozott mindkettőjük öltözéke, amely az akkori kornak megfelel, az előtérben lévő fapapucs, amely oda van dobva, a tükör a falon, amely kicsit megnyújtja ezt a teret, mélységet ad a képnek, márpedig a németalföldi festészetben a mélység mindig fontos. Tehát finom részleteket fedeztem föl alkalomról alkalomra, s ha újra elutaznék Londonba, most is elmennék a képhez. 

A festői, technikai tökéletesség mellett izgat a festményen látható furcsa helyzet: ez esküvői kép (...)"

Kérdésünk: Melyik most is futó sorozatot jegyzi Horváth Ádám?

Ha a helyes választ június 20-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.
Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Színház

Személyes világvégéink – Andella Mirtill posztapokaliptikus víziót rendez

A fiatal filmrendező első színházi rendezésében, az Elnyelt rezgések utóéletében egy posztapokaliptikus vízióban enged betekintést a magyar néplélekbe, és keresi a választ arra, hogyan lehet reményt találni szubjektív, személyes világvégéink után.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Maradjon köztünk – Kiállítással tisztelegnek Révész László László előtt egykori tanítványai

2021 márciusában hunyt el Révész László László festőművész, performer, díszlettervező, forgatókönyvíró. A nemzetközileg is elismert művész 2009-től haláláig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mint a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docens, doktori témavezető.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Tanuljunk meg angolul!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt világhírű rapperről, Coolióról emlékezett meg, akit egy interjú során kapott lencsevégre.
Vizuál ajánló

Díjnyertes szlovén filmek érkeznek a Toldiba

Valahol a Bridget Jones és a Trainspotting közt elhelyezkedő, különleges hangulatú történet, egy egzisztenciális thriller a fekete komédia elemeivel vegyítve, valamint egy váratlan találkozás az idősek otthonában. Három kortárs alkotást láthatunk október végén a Szlovén Filmnapokon.
Vizuál ajánló

Kiállítással, művészeti vásárral és divatbemutatóval vár az idén 40 éves FISE

Az iparművészet minden területét felölelő kiállítás nyílik október 6-án a B32 Galériában. A tárlaton 185 kiállító, csaknem kétszáz alkotása látható majd egészen október 20-ig. A kiállítás mellett iparművészeti vásárral, divatbemutatóval és két új FISE kiadvánnyal is készülnek.
Vizuál ajánló

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.