Vizuál

A Dunakanyar festője

2010.08.27. 12:31
Ajánlom
Szőnyi István képeiből nyílik tárlat ma Szentendrén.

Szőnyi István (1894-1960) kapcsán nem túlzás a kijelentés, hogy rajongott a dunai tájért. Szerelem volt ez első látásra, ami akkor kezdődött, amikor Szőnyi Zebegénybe költözött. A Ferenczy Károly mesteri kezei alatt nevelkedő, majd a 1929-es római ösztöndíj élményeit magába szívó festő az 1920-as évektől kezdve töltötte nyarait Zebegényben, hogy majd számos kitérő után élete utolsó éveit is ebben a faluban töltse.

Míg az első látogatások idején saját stílusa kiforrását inspirálta a táj, addig élete vége felé a visszavonult, intim pillanatok kifejezéséhez nyújtott segédkezet. Szőnyi tájképei ráadásul igen népszerűek voltak a közönség körében is, festményi zömét magángyűjtők meg is vásárolták.
Ez utóbbi tény tükrében igazán izgalmas a ma nyíló kiállítás, mivel olyan képeket is láthat a közönség, amelyeket, a fenti okból kifolyólag, idáig nem. A szervezők ugyanis nem csak intézményektől (Magyar Nemzeti Galéria, Győri Városi Művészeti Múzeum, MKB Bank Zrt.) kölcsönöztek képeket, hanem magángyűjtőktől és Szőnyi Zsuzsától is. A festményeket pedig a Szőnyi Múzeum grafikái egészítik ki, így adva szélesebb képet az ötven éve elhunyt művész munkásságáról.

A Dunakanyar festője ‒ Szőnyi István
Szentendrei Képtár
Nyitva: november 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.