Vizuál

A Dunakanyar festője

2010.08.27. 12:31
Ajánlom
Szőnyi István képeiből nyílik tárlat ma Szentendrén.

Szőnyi István (1894-1960) kapcsán nem túlzás a kijelentés, hogy rajongott a dunai tájért. Szerelem volt ez első látásra, ami akkor kezdődött, amikor Szőnyi Zebegénybe költözött. A Ferenczy Károly mesteri kezei alatt nevelkedő, majd a 1929-es római ösztöndíj élményeit magába szívó festő az 1920-as évektől kezdve töltötte nyarait Zebegényben, hogy majd számos kitérő után élete utolsó éveit is ebben a faluban töltse.

Míg az első látogatások idején saját stílusa kiforrását inspirálta a táj, addig élete vége felé a visszavonult, intim pillanatok kifejezéséhez nyújtott segédkezet. Szőnyi tájképei ráadásul igen népszerűek voltak a közönség körében is, festményi zömét magángyűjtők meg is vásárolták.
Ez utóbbi tény tükrében igazán izgalmas a ma nyíló kiállítás, mivel olyan képeket is láthat a közönség, amelyeket, a fenti okból kifolyólag, idáig nem. A szervezők ugyanis nem csak intézményektől (Magyar Nemzeti Galéria, Győri Városi Művészeti Múzeum, MKB Bank Zrt.) kölcsönöztek képeket, hanem magángyűjtőktől és Szőnyi Zsuzsától is. A festményeket pedig a Szőnyi Múzeum grafikái egészítik ki, így adva szélesebb képet az ötven éve elhunyt művész munkásságáról.

A Dunakanyar festője ‒ Szőnyi István
Szentendrei Képtár
Nyitva: november 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.