Vizuál

A Dunakanyar festője

2010.08.27. 12:31
Ajánlom
Szőnyi István képeiből nyílik tárlat ma Szentendrén.

Szőnyi István (1894-1960) kapcsán nem túlzás a kijelentés, hogy rajongott a dunai tájért. Szerelem volt ez első látásra, ami akkor kezdődött, amikor Szőnyi Zebegénybe költözött. A Ferenczy Károly mesteri kezei alatt nevelkedő, majd a 1929-es római ösztöndíj élményeit magába szívó festő az 1920-as évektől kezdve töltötte nyarait Zebegényben, hogy majd számos kitérő után élete utolsó éveit is ebben a faluban töltse.

Míg az első látogatások idején saját stílusa kiforrását inspirálta a táj, addig élete vége felé a visszavonult, intim pillanatok kifejezéséhez nyújtott segédkezet. Szőnyi tájképei ráadásul igen népszerűek voltak a közönség körében is, festményi zömét magángyűjtők meg is vásárolták.
Ez utóbbi tény tükrében igazán izgalmas a ma nyíló kiállítás, mivel olyan képeket is láthat a közönség, amelyeket, a fenti okból kifolyólag, idáig nem. A szervezők ugyanis nem csak intézményektől (Magyar Nemzeti Galéria, Győri Városi Művészeti Múzeum, MKB Bank Zrt.) kölcsönöztek képeket, hanem magángyűjtőktől és Szőnyi Zsuzsától is. A festményeket pedig a Szőnyi Múzeum grafikái egészítik ki, így adva szélesebb képet az ötven éve elhunyt művész munkásságáról.

A Dunakanyar festője ‒ Szőnyi István
Szentendrei Képtár
Nyitva: november 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Vizuál rembrandt

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.
Vizuál oscar-díj

Mégis mutat mindenkit a tévé az Oscar-átadón

Visszakozott a filmakadémia: mind a 24 díjat a gálaműsor közvetítése alatt adják át. A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést.
Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.