Vizuál

A falak Bristolban maradtak

2020.03.02. 18:15
Ajánlom
Budapestre érkezett az Art of Banksy kiállítás, amelyen a kritikus hangú, a társadalmi problémákra hajszálpontos képekkel reagáló street art művész 70 alkotása látható. A kilétét gondosan őrző, graffitijeiről ismert alkotó saját maga tiltakozik az ellen, hogy műveit klasszikus keretek között mutassák be. A kiállítás kapcsán felvetődő kérdésekre a tárlat egyik művészeti kurátora, Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa válaszolt.

Kezdjük a legtöbbet elhangzó kérdéssel: eredetiek a budapesti kiállításon látható alkotások? Valóban Banksy készítette őket?

A kérdés ott kezdődik, hogy egyáltalán ki Banksy? Mivel nem tudjuk, ki ő, valójában azt sem tudjuk, hogy ő készítette-e ezeket – ha nagyon teoretikus akarok lenni.

További fotókért kattintson a képre

Banksyről tudni kell – ez szerintem nem jutott el a köztudatba –, hogy rengeteg, vászonra vagy papírra nyomott printje van, több tízezer. Az utcára festett, majd amikor Steve Lazaridesszel összeálltak, kitalálták, hogy printeket készítenek. Eleinte 50-100, később több ezres nagyságrendben.

Az ezredforduló környékén egy autó csomagtartójából árulták a nyomatokat a Turf War tárlatán, 2003-ban pedig ajándékba osztogatták őket.

Ezek közül volt, amit aláírt, és olyan is, amit nem. Az eredetiség bizonyítása egy-egy alkotás esetében egész nyomozást igényelne. A printnél ráadásul nincs is olyan árulkodó jel, mint egy olajfestmény esetében a festék, az ecsetvonások.

20200131_111813b-170819.jpg

A Betlehemből érkező Banksy-mű (Fotó/Forrás: Borbély Zsuzsa/Fidelio)

Ez egy utazó tárlat, mi készen kapjuk a képeket. Biztosítási szempontból bizonyos dolgokról nem is beszélhetünk. A Betlehemből érkezett műtárgy a miénk, ez sehol másutt nem volt még kiállítva, csak itt látható, ezen szerepel tanúsítvány is.

Ez a kiállítás nem hasonlít arra, amikor drMáriással közösen szerveztek tárlatot a munkáiból, ahova ő beadta a képeit, amiket meg is lehetett venni. Inkább olyan, mint amikor a Frida Kahlo-kiállításra a művek múzeumoktól, gyűjtőktől érkeztek. Ha jól értem, Banksy tiltakozása nem azt jelenti, hogy nem valódiak az alkotások, hanem hogy nem ő adta a műveket.

Pontosan.

A művész engedélye nem szükséges, ha megvásároltad az alkotását.

Kiteheted otthon a faladon, azt csinálsz vele, amit akarsz. Az Art of Banksy kiállítások Steve Lazarides, Banksy menedzserének szervezése, ismeretsége alapján jöttek létre, és utaznak a világban Moszkvától Milánóig. Banksy ezeket nem támogatja, viszont maga is csinál kiállításokat.

Nem ellentmondó a művészeti közeget kritizáló punk műveit ennyire klasszikus keretek közt bemutatni? Banksy ellene megy az establishmentnek, ezt az árverésen önmagát ledaráló kép, vagy az árverést bemutató, „Nem hiszem el, hogy ezek a hülyék megveszik ezt a szart!”feliratú kép is jelzi.

Banksynek van egy olyan üzenete, amit az utcára visz ki.

Nemcsak azért nem tárja fel az inkognitóját, mert illegális tevékenységet folytat – bár ez elég nyomós érv – hanem mert nem magát akarja előtérbe helyezni.

A művészetben az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy ki az alkotó: Rembrandt, Rubens, stb. Egy olajfestménynél ennek van is jelentősége - a printeknél nincs. Amikor Banksy nem fedi fel az inkognitóját, akkor egy brandet épít. Amit ő csinál, a művészeti piac meghackelése, amikor a társadalomnak tükröt tart és a konvenciókkal szembemenő kérdéseket tesz föl, az arról szól, hogy ne kényelmesedjünk bele abba, hogy minden jól van úgy, ahogy van.

További fotókért kattintson a képre

A ledarálással szerintem azt mutatta meg, mennyire illuzórikus az aukciók világa, a tárgyak értéke milyen relatív – ha találsz rá valakit, aki megveszi, akkor annyit ér, de valójában ez mind csak fikció.

És magasabb lett az ára ettől! Ő belülről képes ezt csinálni. Ne felejtsük el, hogy Banksy egy brand! Akkor tudsz valamit a legjobban kritizálni és bombázni, ha benne vagy, a része vagy.

Banksy része a kortárs képzőművészetek. Belülről tart tükröt nekünk, a művészeti világnak, önmagának.

Mintha nem ő lépett volna be a közegbe, hanem a közeg a részévé tette őt. Az általa művészeti sznoboknak gondolt réteg elkezdte értékelni, és befogadta.

Én ennél földhözragadtabb vagyok. Ő egy nagy csapattal dolgozik, épített egy hotelt Betlehemben, ebben működik egy üzlet is. Ezeket fel kellett építeni. Egy bristoli srác, aki kizárólag bristoli fenegyerekként akar továbbra is festegetni az utcán, az nem áll össze egy műkereskedővel, nem kezd el tudatosan kiállításokat és háromnapos gerillaakciókat szervezni Londonban, aztán New Yorkban.

További fotókért kattintson a képre

Az ő művészete egy nagyon tudatosan felépített akciósorozat, ha végignézed. Akkor tudnak ütni az üzenetei, és jutnak el a közönséghez, ha része ennek a közegnek.

Kell egy csatorna. Nem véletlenül dolgozik az utcán is a mai napig, ugyanakkor szerves része a művészeti életnek. (Bár én azt gondolom, hogy nem ő megy már ki graffitizni. Olyat is hallottam, hogy szeret festeni és olajképeket készít.)

20200131_111907-144304.jpg

Banksy: Krisztus bevásárlószatyrokkal (Fotó/Forrás: Borbély Zsuzsa/Fidelio)

Ő volt az, aki a graffitire mint élő művészetre és élő művészeti műfajra felhívta a figyelmet.

A kiállítás célja ismeretterjesztés, edukáció. A fricskák bemutatása. Sokan támadnak azzal, hogy bár Banksy a fogyasztói társadalom ellen szólal fel, mi ezen nyerészkedünk. Magánintézményként behozni egy ilyen tárlatot nem kevés költséggel jár. Milánóban és Moszkvában például állami intézményekben rendezték a kiállítást.

Ő valójában nem kéri, hogy legyenek ilyen tárlatai, amit akar, azt megrendezi magának. Elég ellentmondásos a leárazás vége tábla előtt síró asszonyok és tőle pár méterre a megvásárolható pólók…

Banksynek van erre egy jó kis mondása:

Semmit sem tehetünk a világért, amíg a kapitalizmus el nem bukik. Addig is vigasztalódjunk egy kis shoppinggal.”

Ez a fajta humor, szarkazmus maga Banksy. Ő nem egy fekete-fehér csávó, hanem egy nagyon összetett figura. Erre tökéletes a kiállítás, hogy ezeket a rétegeket felfejtsük. Kicsit nézzünk magunkba is!

The Art of Banksy
Helyszín: Tesla Loft, Kazicnczy utca 21.
Nyitva: február 1-től április 30-ig

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Kapcsolódó

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

Az eladása pillanatában megsemmisítette magát egy festmény

Az eladása pillanatában megsemmisítette magát egy festmény

Banksy Lány léggömbbel című képe majdnem egy millió fontért kelt el, amikor beindult a mechanizmus. Az aukciósház most azt próbálja kideríteni, hogy maga a művész ott volt-e és ő kapcsolta-e be az önmegsemmisítő funkciót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.