Vizuál

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

2022.05.17. 09:35
Ajánlom
Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig

A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi újmédia installáción vezet végig.

A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, ahol a néző részesévé válik az alkotásnak és létrejön a varázslat...”

– nyilatkozta Vigh Dávid, a kiállítás ötletadója, művészeti vezetője. A pop-up kiállításon digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várjak a látogatókat. Az alkotók újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, ezzel páratlan audiovizuális élményt teremtettek, amely egyedülálló a hazai művészeti palettán.

CopyofDSC00578-min-min-2-192307.jpg

Cinema Mystica (Fotó/Forrás: Global Illumination)

A Cinema Mystica tematikájában misztikus és elgondolkodtató videó- és multimédia alkotások szerepelnek, az installációk fő témái a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosság, valamint az ember és az univerzum egymásra hatása. 

A Cinema Mystica művészei a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek és valósították meg a régóta kitűzött víziót. A kiállított alkotások többsége valódi csapatmunka. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. A Global Illumination egy szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillset-tel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy egyéni kereteket túlszárnyalva komplex és egyedi alkotásokat hozzanak létre. A GI portfólió a nagyléptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

Cinema_Mystica_7-min-192306.jpg

Cinema Mystica (Fotó/Forrás: Global Illumination)

„A kiállítás használati kézikönyveként annyit mondhatok, hogy soha ne felejtsük el, és mindig emlékezzünk rá, hogy mi, emberek, mint az egyik legösszetettebb, legkomplexebb élő organizmus ezen a Földön mind "fototópok" vagyunk, hasonlóan a növényekhez, rovarokhoz és más primitív lényekhez. Egyszerűen szeretünk a fény felé fordulni, a fényben élni és a fényben létezni." – emelte ki megnyitóbeszédében Orosz Márton művészettörténész.

A Cinema Mystica egyedülálló művészeti projekt, és nem csak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitalis művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Ázsia), Atelier Des Lumiéres (Párizs) és Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban és egyre nagyobb teret hódítanak.

Új műfaj jön létre, amely ötvözi az álló és a mozgókép erejét, közben mozi és kiállítás is egyben. Valami olyasfajta csoda lesz úrrá rajtam, hogy eltűnik a tér köztem és a mű között, eggyé válok vele. Minden pillanata arra az ősélményre emlékeztet, hogy ici-piciségünk ellenére, mégis valami hatalmasnak a részei vagyunk" – nyilatkozta Tombor Zoltán a kiállítás kapcsán.

CM_divineclockwork_psyc_01-min-192307.jpg

Cinema Mystica: Divina Clockwork (Fotó/Forrás: Global Illumination)

A Cinema Mystica csapatának hosszú távú tervei közt szerepel a kiállítás hazai és nemzetközi utaztatása, valamint egy állandó kiállítótér létrehozása is, ahol állandóan megújuló tartalmakkal várják majd az érdeklődőket. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programja.

Kiállító művészek:
Axa és Kőrös Attila Márk, Battha Gáspár, Global Illumination, Infimensions, Katona Kati, Klárik Balázs, Krizanic Antonin, Susan Kosti, SZB3D, Vigh Dávid, Zeke Ádám és sokan mások.

Cinema Mystica

Magyarország első immerzív digital art kiállítása
május 13. – június 5., Kristály Színtér, Margitsziget

 

Fejléckép: Cinema Mystica / fotó: Global Illumination

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.