Vizuál

A festmény, amely alatt valószínűleg Cézanne korai önarcképe rejtőzik csaknem 160 éve

2022.12.20. 16:45
Ajánlom
Egy rutinvizsgálat során derült fény arra, hogy feltehetően Paul Cézanne önarcképe rejlik egyik, 1865-ben készített festménye alatt. A Csendélet kenyérrel és tojással című olajképen az Ohio állambeli Cincinnati Művészeti Múzeum főkonzervátora, Serena Urry fedezte fel, hogy a mű felületén lévő apró repedések – amelyek egy csaknem 160 éves alkotás esetében nem meglepőek – különös módon két konkrét területre koncentrálódnak, és nem egyenletesen oszlanak el a vásznon.

Hogy feltételezéseit beigazolja, Urry egy hordozható röntgenkészüléket hozatott a múzeumba: egy technikus több részben beszkennelte az olajfestményt, ezután pedig Urry Photoshop segítségével digitálisan összefűzte a beszkennelt képsorokat. A fotón fehér foltokat látott, amelyek még több fehér ólompigment jelenlétét mutatták.

Amikor Urry a beszkennelt képet függőlegesen elforgatta, egy férfi arca, szeme, haj- és vállvonala rajzolódott ki sötét foltokban.

A múzeum munkatársai a figura tipikus – az önarcképeknél alkalmazott – testhelyzetéből következtettek arra, hogy maga Cézanne néz vissza rájuk. Ha ugyanis valaki másról készült volna a portré, a figura testét és arcát is teljesen szemből ábrázolta volna a művész.

 

Cézanne több mint két tucat önarcképet készített, azonban szinte mindegyiket 1860 után, és nagyrészt grafitceruzával.

Abban az esetben, ha beigazolódik, hogy a csendéleten tényleg Cézanne önarcképét fedezték fel, akkor ez a festőről készült egyik legkorábbi ábrázolás.

A festményt azonban még további képelemző technikák kell megvizsgálni, Cézanne-szakértőket is bevonva a folyamatba.

A csendélet 1955-ben került be a múzeum gyűjteményébe. A realista ábrázolásmód Cézanne korai képeire volt jellemző, csak később kezdett kísérletezni színesebb palettával, amely végül a posztimpresszionizmus egyik nagy mesterévé tette. A művész az 1860-as évek közepén kezdte kidolgozni a rá jellemző új, „durva” festési technikát, amelynek kivitelezéséhez gyakran festőkést használt.

Az azonban egyelőre még rejtély, hogy a feltételezett önarcképre egy félresikerült kísérlet miatt dolgozott rá vagy esetleg takarékosságból festett ugyanarra a vászonra.

still-life-with-bread-and-eggs-1865jpgLarge-122624.jpg

Paul Cézanne: Csendélet kenyérrel és tojással, 1865, 59 x 76 cm (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A múzeum szakértői mindenesetre azt remélik, a kérdésekre hamarosan választ kaphatnak a fejlett szkennelési eljárásoknak köszönhetően.

A multispektrális képalkotással például az emberi szem számára láthatatlan textúrák elemzésével következtetni lehet az ecsetkezelési technikára,

amely újabb információkkal szolgálhat. Egy másik eljárás, a röntgen-fluoreszcencia spektroszkópia pedig segíthet feltárni a képen jelenlévő kémiai elemeket, így

fény derülhet arra, pontosan milyen színű pigmenteket használt a művész.

A festményt május óta vizsgálják a múzeum munkatársai. A közönség december 20-tól láthatja ismét a múzeum kiállítóterében a röntgenfelvétellel együtt, ám ki tudja meddig, mivel a művet hamarosan elszállítják, hogy további vizsgálatoknak vessék alá.

(via CNN)

Fejléckép: Paul Cézanne: Csendélet kenyérrel és tojással, (részlet) 1865, 59 x 76 cm (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Értékes Cezanne-képpel bővült a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Kapcsolódó

Értékes Cezanne-képpel bővült a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Az akvarellel már a február 13-ig nyitva tartó Cezanne-tól Malevicsig kiállításon találkozhat a múzeum közönsége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Könyv

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

10+1 ikonikus jelenet minden idők legmeghatározóbb sorozatából

Táncoló törpe, rébuszokban beszélő óriás, isteni feketekávék és cseresznyés piték, bohókás jazz, csontig hatoló rémálmok, egy furcsa FBI-ügynök, misztikus baglyok, vörös bársonyfüggöny. Összegyűjtöttük a Twin Peaks legikonikusabb jeleneteit.
Vizuál hír

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál magazin

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Vizuál hír

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál hír

Ha tavasz, akkor Essentia Artis!

Márciusban nyílik meg az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása. A grandiózus összművészeti esemény részleteiről idén a Fidelio különszámából is tájékozódhatnak!