Vizuál

A festmény, amely alatt valószínűleg Cézanne korai önarcképe rejtőzik csaknem 160 éve

2022.12.20. 16:45
Ajánlom
Egy rutinvizsgálat során derült fény arra, hogy feltehetően Paul Cézanne önarcképe rejlik egyik, 1865-ben készített festménye alatt. A Csendélet kenyérrel és tojással című olajképen az Ohio állambeli Cincinnati Művészeti Múzeum főkonzervátora, Serena Urry fedezte fel, hogy a mű felületén lévő apró repedések – amelyek egy csaknem 160 éves alkotás esetében nem meglepőek – különös módon két konkrét területre koncentrálódnak, és nem egyenletesen oszlanak el a vásznon.

Hogy feltételezéseit beigazolja, Urry egy hordozható röntgenkészüléket hozatott a múzeumba: egy technikus több részben beszkennelte az olajfestményt, ezután pedig Urry Photoshop segítségével digitálisan összefűzte a beszkennelt képsorokat. A fotón fehér foltokat látott, amelyek még több fehér ólompigment jelenlétét mutatták.

Amikor Urry a beszkennelt képet függőlegesen elforgatta, egy férfi arca, szeme, haj- és vállvonala rajzolódott ki sötét foltokban.

A múzeum munkatársai a figura tipikus – az önarcképeknél alkalmazott – testhelyzetéből következtettek arra, hogy maga Cézanne néz vissza rájuk. Ha ugyanis valaki másról készült volna a portré, a figura testét és arcát is teljesen szemből ábrázolta volna a művész.

 

Cézanne több mint két tucat önarcképet készített, azonban szinte mindegyiket 1860 után, és nagyrészt grafitceruzával.

Abban az esetben, ha beigazolódik, hogy a csendéleten tényleg Cézanne önarcképét fedezték fel, akkor ez a festőről készült egyik legkorábbi ábrázolás.

A festményt azonban még további képelemző technikák kell megvizsgálni, Cézanne-szakértőket is bevonva a folyamatba.

A csendélet 1955-ben került be a múzeum gyűjteményébe. A realista ábrázolásmód Cézanne korai képeire volt jellemző, csak később kezdett kísérletezni színesebb palettával, amely végül a posztimpresszionizmus egyik nagy mesterévé tette. A művész az 1860-as évek közepén kezdte kidolgozni a rá jellemző új, „durva” festési technikát, amelynek kivitelezéséhez gyakran festőkést használt.

Az azonban egyelőre még rejtély, hogy a feltételezett önarcképre egy félresikerült kísérlet miatt dolgozott rá vagy esetleg takarékosságból festett ugyanarra a vászonra.

still-life-with-bread-and-eggs-1865jpgLarge-122624.jpg

Paul Cézanne: Csendélet kenyérrel és tojással, 1865, 59 x 76 cm (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A múzeum szakértői mindenesetre azt remélik, a kérdésekre hamarosan választ kaphatnak a fejlett szkennelési eljárásoknak köszönhetően.

A multispektrális képalkotással például az emberi szem számára láthatatlan textúrák elemzésével következtetni lehet az ecsetkezelési technikára,

amely újabb információkkal szolgálhat. Egy másik eljárás, a röntgen-fluoreszcencia spektroszkópia pedig segíthet feltárni a képen jelenlévő kémiai elemeket, így

fény derülhet arra, pontosan milyen színű pigmenteket használt a művész.

A festményt május óta vizsgálják a múzeum munkatársai. A közönség december 20-tól láthatja ismét a múzeum kiállítóterében a röntgenfelvétellel együtt, ám ki tudja meddig, mivel a művet hamarosan elszállítják, hogy további vizsgálatoknak vessék alá.

(via CNN)

Fejléckép: Paul Cézanne: Csendélet kenyérrel és tojással, (részlet) 1865, 59 x 76 cm (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Értékes Cezanne-képpel bővült a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Kapcsolódó

Értékes Cezanne-képpel bővült a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Az akvarellel már a február 13-ig nyitva tartó Cezanne-tól Malevicsig kiállításon találkozhat a múzeum közönsége.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.