Vizuál

A festmény eredetiségének igazolására küldött fotó buktatta le a tolvajokat

2017.07.20. 13:09
Ajánlom
Megtalált a spanyol rendőrség három nagy értékű, Francis Bacon festményt abból az ötből, amelyet még 2015 nyarán loptak el egy madridi lakásból - értesült az El País című spanyol napilap.

Az elmúlt két évben 10 embert vettek őrizetbe a hatóságok az utóbbi évtizedek legnagyobb spanyolországi műkincslopásával kapcsolatban. A világhírű brit festőművész, Francis Bacon öt képének értékét mintegy 25 millió euróra (közel 7,5 milliárd forintra) becsülik. Tulajdonosa egy José Capelo nevű férfi, aki 1992-ben örökölte a festményeket közvetlenül a művésztől, akinek közeli barátja volt.

[PINTEREST] 597075d1b0cde

A műalkotásokat belvárosi lakásában tartotta, amely a spanyol főváros egyik legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületében található. A betöréskor a tulajdonos Londonban tartózkodott.

A tolvajok kikapcsolták a riasztót, teljesen észrevétlenül vitték el a festményeket,

 és semmilyen nyomot nem hagytak maguk után. A képeken kívül kiürítették a páncélszekrényt is, ékszereket és más értékes tárgyakat vittek magukkal a rablók.

A spanyol rendőrség egy londoni, eltűnt művészeti alkotások felkutatására szakosodott csapattól kapott tippet a három kép hollétével kapcsolatban. A csapattal kapcsolatba lépett valaki a Barcelonához közeli Sitges-ből, aki ellenőrizni szerette volna az ellopott képek egyikének eredetiségét.

Az érdeklődő emailben küldött egy képet a csoportnak: a fotón Bacon aláírása látható a kép hátulján.

 Ennek alapján feltételezték, hogy a fénykép a rablás után készült.

A rendőröknek sikerült azonosítaniuk a fényképezőgépet, amivel a fotót készítették, így eljutottak a profi fotósokhoz, az egyik feltételezett tolvajt és több bűntársát le is tartóztatták. 2016 májusában hét embert tartóztattak le Madridban, majd idén januárban még hármat. 

2015-ben két Bacon önarcképet, amelyeket évekig egy eldugott magángyűjteményben rejtegettek, összesen 30 fontért kelt el a Sotheby-nél egy londoni aukción.

Francis Bacon gyakran és szívesen látogatott Spanyolországba, ahol sok barátja és csodálója volt. Egy madridi kórházban hunyt el 1992-ben, 82 éves korában, szívrohamban.

(via BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.