Vizuál

A festő naplói alapján keresi az eltűnt képeket László Fülöp családja

2019.12.26. 17:20
Ajánlom
László Fülöp leszármazottai és az általuk létrehozott alapítvány máig azon fáradozik, hogy felkutassa a festő életművét. Az 1800-as évek végétől 1937-es haláláig folyamatosan alkotó művész számos képe tűnt el a két világháború alatt. A The de László Archive Trust igazgatója, Sandra de László és Katherine Field kurátor Budapesten meséltek arról, hogyan bukkannak fel eltűntnek hitt képek akár a legváratlanabb helyen is. 

Felhívás!

Ha tudomása van a hiányzó festmények hollétéről, lépjen kapcsolatba az alapítvánnyal: catalogue@delaszlo.com

Az alapítvány online katalógusában külön szekciót alkotnak a lappangó alkotások. Honnan tudják egyáltalán, hogy léteznek?

Katherine Field kurátor: Philip de László nagyon pontosan dokumentált mindent, a munkáit is. Még azt is, melyik szignóját használta, és a kép mely pontján.

Ezek szerint naplót vezetett róluk?

KF: Igen, de a modellekről vezetett nyilvántartásából és a levelezéséből is sok részlet kiderül. Így rengeteg információ áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével azonosítani tudjuk a képeket. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy nagyon jellegzetes a stílusa – bár a korai képei nem annyira ismertek, így ott nehezebb az azonosítás.

12-204011.jpg

László Fülöp: Agathe von Ratibor und Corvey hercegnő, 1899 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

Sok hamisítvány kering még most is. Gyakran bukkannak fel aukciókon,

de az is előfordul, hogy valaki felkeres minket azzal, hogy van egy de László-festménye. Ezekről azonban többnyire kiderül, hogy valami nem stimmel: a dátum, vagy nem úgy használta a nevét abban az időben. Könnyű őket kiszűrni.

8-203950.jpg

László Fülöp: Argyll hercegnéje, Lujza brit királyi hercegnő, 1915 (Fotó/Forrás: Philip Mould & Company)

Ezek szerint megéri László Fülöp-festményt hamisítani? Magas áron kelnek el a képei az aukciókon?

KF: Már a művész életében is így volt. Ő maga is beszámol róla a naplójában, hogy kénytelen volt ilyen ügyekben megkeresni az aukciósházakat.

Ez egyfajta elismerés is…

KF: Valóban, ugyanakkor nagyon kimerítő – neki is az volt, és nekünk is az. Nemrég az egyik hamisítvány feltűnt egy londoni árverési katalógusban. Megkerestem az aukciósházat, tájékoztattam őket arról, hogy a festmény nem de László munkája, és vissza is vonták a tételt. Hogy aztán két hónappal később mégis eladják. Ha az új tulajdonosa jelentkezik nálunk, kénytelenek leszünk elárulni neki, hogy hamisítvánnyal van dolga.

Voltak olyan hamisítók, akik kifejezetten László Fülöpre specializálódtak?

KF: Az 1980-es évek elején valószínűleg voltak. Általában az akvarellképeit másolták, illetve a magyar témákat: zenészeket, táncosokat.

Sandra de László alapító: Vagyis az állítólagos korai munkáit, amelyeket kevésbé ismertek Angliában.

A szignón megfigyelhető kézírás alapján négy-öt hamisítót is meg tudtunk különböztetni.

11-204014.jpg

László Fülöp: Anny Ahlers mint Madame Dubarry, 1933 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

A kutatást nehezíti, hogy óriási életműről beszélünk. László Fülöp hihetetlenül gyorsan dolgozott. Még akkor is festett, amikor úton volt.

SL: De László az élete vége felé azt mondta, hogy 2700-an ültek neki modellt. Ehhez jönnek a portrékhoz készített vázlatok, tanulmányok, illetve a saját családtagjairól festett képek vagy az utazásai alatt készített tájképek.

A teljes életmű közel 6000 alkotásra tehető.

14-204012.jpg

László Fülöp: Baron Hugo von Reischach, 1899 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

Honnan kerülnek elő festmények?

SL: A Wenckheimer családról festett képe például teljesen váratlanul bukkant fel. Hosszú ideje próbáltunk már a nyomára akadni, amikor magyar kollégánk, Somfalvi Beáta

egy sajtótájékoztatót nézett a YouTube-on, és egyszer csak észrevette a festményt,

ahogy a kamera pásztázott a teremben. Mint kiderült, ez csak másolat volt, innen azonban már könnyen visszakövettük az eredetit, amelyet a Munkácsy Mihály Múzeumban őriznek. A kép eredetileg a Wenckheimer család palotájának falán lógott, a II. világháború során azonban – amikor a család elhagyta az országot – rábízták a festményt a helyi múzeumra.

KF: Az egyik kedvenc sztorim, hogy amikor elkezdtünk együtt dolgozni a kiállítás megszervezésén a Magyar Nemzeti Galériával,

teljesen váratlanul a galéria raktárából került elő az egyik eltűntnek hitt de László-kép.

Imádom annak az izgalmát, hogy sohasem tudhatjuk, melyik festmény kerül elő következőnek. Mindig lapulhat egy e-mail a leveleink között egy új képről. Sohasem tudhatod.

További festményekért kattints a képre!

„A nagyvilág művésze vagyok…” László Fülöp (1869–1937)
Magyar Nemzeti Galéria
2019. szeptember 26. – 2020. január 5.

Duff Hart-Davis: László Fülöp élete és festészete
Corvina Kiadó

Az ismeretlen magyar híresség

Kapcsolódó

Az ismeretlen magyar híresség

László Fülöp, vagy ahogy később nevezte magát, Philip de László a századforduló legkeresettebb portréfestője volt. Képei a londoni National Portrait Gallery-ben függnek, uralkodók, államfők és arisztokraták adták kézről kézre a nevét. A művészt szülőhazájában azonban mára szinte teljesen elfelejtettek. A Nemzeti Galéria kiállításának egyik kurátora, Bellák Gábor mesélt a művész életéről.

Véletlenül bukkantak rá a világhírű festő magyar arisztokrata házaspárról festett képeire

Véletlenül bukkantak rá a világhírű festő magyar arisztokrata házaspárról festett képeire

László Fülöp kettős portréját a Christie’s katalógusában fedezték fel a leszármazottai, a brit követség pedig akcióba lépett, hogy a Scitovszky-házaspár hazatérhessen egykori villájába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Vizuál premier

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Vizuál interjú

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Vizuál hír

Filmes hiányszakmák képzését támogatja a Filmintézet

Most először lehet pályázni sminkes és fodrász kisegítő, jelmezkivitelező, mikrofonos és öltöztető képzések programjával is. Március 2-ig várja a Filmintézet a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait összesen 12 szakterületre. 
Vizuál Film

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki.