Vizuál

A festő naplói alapján keresi az eltűnt képeket László Fülöp családja

2019.12.26. 17:20
Ajánlom
László Fülöp leszármazottai és az általuk létrehozott alapítvány máig azon fáradozik, hogy felkutassa a festő életművét. Az 1800-as évek végétől 1937-es haláláig folyamatosan alkotó művész számos képe tűnt el a két világháború alatt. A The de László Archive Trust igazgatója, Sandra de László és Katherine Field kurátor Budapesten meséltek arról, hogyan bukkannak fel eltűntnek hitt képek akár a legváratlanabb helyen is. 

Felhívás!

Ha tudomása van a hiányzó festmények hollétéről, lépjen kapcsolatba az alapítvánnyal: catalogue@delaszlo.com

Az alapítvány online katalógusában külön szekciót alkotnak a lappangó alkotások. Honnan tudják egyáltalán, hogy léteznek?

Katherine Field kurátor: Philip de László nagyon pontosan dokumentált mindent, a munkáit is. Még azt is, melyik szignóját használta, és a kép mely pontján.

Ezek szerint naplót vezetett róluk?

KF: Igen, de a modellekről vezetett nyilvántartásából és a levelezéséből is sok részlet kiderül. Így rengeteg információ áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével azonosítani tudjuk a képeket. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy nagyon jellegzetes a stílusa – bár a korai képei nem annyira ismertek, így ott nehezebb az azonosítás.

12-204011.jpg

László Fülöp: Agathe von Ratibor und Corvey hercegnő, 1899 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

Sok hamisítvány kering még most is. Gyakran bukkannak fel aukciókon,

de az is előfordul, hogy valaki felkeres minket azzal, hogy van egy de László-festménye. Ezekről azonban többnyire kiderül, hogy valami nem stimmel: a dátum, vagy nem úgy használta a nevét abban az időben. Könnyű őket kiszűrni.

8-203950.jpg

László Fülöp: Argyll hercegnéje, Lujza brit királyi hercegnő, 1915 (Fotó/Forrás: Philip Mould & Company)

Ezek szerint megéri László Fülöp-festményt hamisítani? Magas áron kelnek el a képei az aukciókon?

KF: Már a művész életében is így volt. Ő maga is beszámol róla a naplójában, hogy kénytelen volt ilyen ügyekben megkeresni az aukciósházakat.

Ez egyfajta elismerés is…

KF: Valóban, ugyanakkor nagyon kimerítő – neki is az volt, és nekünk is az. Nemrég az egyik hamisítvány feltűnt egy londoni árverési katalógusban. Megkerestem az aukciósházat, tájékoztattam őket arról, hogy a festmény nem de László munkája, és vissza is vonták a tételt. Hogy aztán két hónappal később mégis eladják. Ha az új tulajdonosa jelentkezik nálunk, kénytelenek leszünk elárulni neki, hogy hamisítvánnyal van dolga.

Voltak olyan hamisítók, akik kifejezetten László Fülöpre specializálódtak?

KF: Az 1980-es évek elején valószínűleg voltak. Általában az akvarellképeit másolták, illetve a magyar témákat: zenészeket, táncosokat.

Sandra de László alapító: Vagyis az állítólagos korai munkáit, amelyeket kevésbé ismertek Angliában.

A szignón megfigyelhető kézírás alapján négy-öt hamisítót is meg tudtunk különböztetni.

11-204014.jpg

László Fülöp: Anny Ahlers mint Madame Dubarry, 1933 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

A kutatást nehezíti, hogy óriási életműről beszélünk. László Fülöp hihetetlenül gyorsan dolgozott. Még akkor is festett, amikor úton volt.

SL: De László az élete vége felé azt mondta, hogy 2700-an ültek neki modellt. Ehhez jönnek a portrékhoz készített vázlatok, tanulmányok, illetve a saját családtagjairól festett képek vagy az utazásai alatt készített tájképek.

A teljes életmű közel 6000 alkotásra tehető.

14-204012.jpg

László Fülöp: Baron Hugo von Reischach, 1899 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

Honnan kerülnek elő festmények?

SL: A Wenckheimer családról festett képe például teljesen váratlanul bukkant fel. Hosszú ideje próbáltunk már a nyomára akadni, amikor magyar kollégánk, Somfalvi Beáta

egy sajtótájékoztatót nézett a YouTube-on, és egyszer csak észrevette a festményt,

ahogy a kamera pásztázott a teremben. Mint kiderült, ez csak másolat volt, innen azonban már könnyen visszakövettük az eredetit, amelyet a Munkácsy Mihály Múzeumban őriznek. A kép eredetileg a Wenckheimer család palotájának falán lógott, a II. világháború során azonban – amikor a család elhagyta az országot – rábízták a festményt a helyi múzeumra.

KF: Az egyik kedvenc sztorim, hogy amikor elkezdtünk együtt dolgozni a kiállítás megszervezésén a Magyar Nemzeti Galériával,

teljesen váratlanul a galéria raktárából került elő az egyik eltűntnek hitt de László-kép.

Imádom annak az izgalmát, hogy sohasem tudhatjuk, melyik festmény kerül elő következőnek. Mindig lapulhat egy e-mail a leveleink között egy új képről. Sohasem tudhatod.

További festményekért kattints a képre!

„A nagyvilág művésze vagyok…” László Fülöp (1869–1937)
Magyar Nemzeti Galéria
2019. szeptember 26. – 2020. január 5.

Duff Hart-Davis: László Fülöp élete és festészete
Corvina Kiadó

Az ismeretlen magyar híresség

Kapcsolódó

Az ismeretlen magyar híresség

László Fülöp, vagy ahogy később nevezte magát, Philip de László a századforduló legkeresettebb portréfestője volt. Képei a londoni National Portrait Gallery-ben függnek, uralkodók, államfők és arisztokraták adták kézről kézre a nevét. A művészt szülőhazájában azonban mára szinte teljesen elfelejtettek. A Nemzeti Galéria kiállításának egyik kurátora, Bellák Gábor mesélt a művész életéről.

Véletlenül bukkantak rá a világhírű festő magyar arisztokrata házaspárról festett képeire

Véletlenül bukkantak rá a világhírű festő magyar arisztokrata házaspárról festett képeire

László Fülöp kettős portréját a Christie’s katalógusában fedezték fel a leszármazottai, a brit követség pedig akcióba lépett, hogy a Scitovszky-házaspár hazatérhessen egykori villájába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.