Vizuál

A géniusz ragyogása

2010.02.04. 14:23
Ajánlom
Az emberiség legfényesebb csillagóráinak egyike az a különleges tünemény, amelyet reneszánsznak nevezünk.
Az elmúlt ezredévben talán sehol másutt és máskor olyan intenzitással és ragyogó fénnyel nem lobogott a teremtő európai géniusz, mint a quattrocento és a cinquecento Itáliájának földjén.

Az emberi szabadság és alkotóerő, a lázas kíváncsiság és tettvágy, az egyén méltóságának és az élet teljességének újbóli diadala volt ez, az antik Róma fáklyájának kilobbanása után majd ezer évvel. Mindaz, ami akkor újjászületett és megszületett Itália földjén, azóta is a része, biztos fundamentuma európai öntudatunknak: míg az emberi történelem e fényes csillaga itt ragyog felettünk és bennünk, addig, és csak addig lesz Európa önmaga. S van-e igazán más dolgunk itt, a Földön, mint hogy önmagunk legyünk - egyénenként és mindannyian?

A Szépművészeti Múzeumban most látható kiállítás a világ több mint ötven múzeumából - köztük a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a madridi Pradóból érkező remekművekkel - a korszak több mint nyolcvan kiemelkedő mesterének százharminc alkotásán keresztül, Magyarországon eddig még soha nem látott átfogó erővel és minőségben teremti újra elénk a reneszánsz Itáliáját. Botticelli, Leonardo, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Veronese vagy Tintoretto géniusza haláluk után félezer évvel is ragyog, és megidézi a reneszánsz varázslatos világát. A 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás nemcsak gyönyörködtet és lélekben gyarapít, de lehetőséget nyújt arra is, hogy nyomon követhessük a legjelentősebb itáliai kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését.

Persze magától érthetően mégiscsak az alkotások kézzelfogható kisugárzása jelenti az élményt és adja a felfedezés örömét. Márpedig most olyan művekkel találkozhat Budapesten a közönség, amelyeknek ittléte önmagában is ünnep: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfi képmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere-képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio La Bellája mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak, de Leonardo da Vinci Hermelines hölgye önmagában esszenciája annak, amit reneszánsznak nevezünk.


Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei
Nyitva: 2009. október 28. - 2010. február 14.


(Megjelent: a Fidelio Est februári számában)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.