Vizuál

A géniusz ragyogása

2010.02.04. 14:23
Ajánlom
Az emberiség legfényesebb csillagóráinak egyike az a különleges tünemény, amelyet reneszánsznak nevezünk.
Az elmúlt ezredévben talán sehol másutt és máskor olyan intenzitással és ragyogó fénnyel nem lobogott a teremtő európai géniusz, mint a quattrocento és a cinquecento Itáliájának földjén.

Az emberi szabadság és alkotóerő, a lázas kíváncsiság és tettvágy, az egyén méltóságának és az élet teljességének újbóli diadala volt ez, az antik Róma fáklyájának kilobbanása után majd ezer évvel. Mindaz, ami akkor újjászületett és megszületett Itália földjén, azóta is a része, biztos fundamentuma európai öntudatunknak: míg az emberi történelem e fényes csillaga itt ragyog felettünk és bennünk, addig, és csak addig lesz Európa önmaga. S van-e igazán más dolgunk itt, a Földön, mint hogy önmagunk legyünk - egyénenként és mindannyian?

A Szépművészeti Múzeumban most látható kiállítás a világ több mint ötven múzeumából - köztük a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a madridi Pradóból érkező remekművekkel - a korszak több mint nyolcvan kiemelkedő mesterének százharminc alkotásán keresztül, Magyarországon eddig még soha nem látott átfogó erővel és minőségben teremti újra elénk a reneszánsz Itáliáját. Botticelli, Leonardo, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Veronese vagy Tintoretto géniusza haláluk után félezer évvel is ragyog, és megidézi a reneszánsz varázslatos világát. A 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás nemcsak gyönyörködtet és lélekben gyarapít, de lehetőséget nyújt arra is, hogy nyomon követhessük a legjelentősebb itáliai kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését.

Persze magától érthetően mégiscsak az alkotások kézzelfogható kisugárzása jelenti az élményt és adja a felfedezés örömét. Márpedig most olyan művekkel találkozhat Budapesten a közönség, amelyeknek ittléte önmagában is ünnep: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfi képmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere-képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio La Bellája mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak, de Leonardo da Vinci Hermelines hölgye önmagában esszenciája annak, amit reneszánsznak nevezünk.


Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei
Nyitva: 2009. október 28. - 2010. február 14.


(Megjelent: a Fidelio Est februári számában)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.
Vizuál hír

Bosszúból gyújtotta fel egy férfi a kiotói animációs stúdiót

Szerdán úgy ítélték meg, hogy a már a helyszínen elfogott férfi megfelelően felgyógyult életveszélyes égési sérüléseiből és átszállítható az őrizetbe - közölte a japán rendőrség. A férfi állítása szerint a stúdió ellopta egy történetét és ezért állt bosszút rajtuk.
Vizuál gyász

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.