Vizuál

A géniusz ragyogása

2010.02.04. 14:23
Ajánlom
Az emberiség legfényesebb csillagóráinak egyike az a különleges tünemény, amelyet reneszánsznak nevezünk.
Az elmúlt ezredévben talán sehol másutt és máskor olyan intenzitással és ragyogó fénnyel nem lobogott a teremtő európai géniusz, mint a quattrocento és a cinquecento Itáliájának földjén.

Az emberi szabadság és alkotóerő, a lázas kíváncsiság és tettvágy, az egyén méltóságának és az élet teljességének újbóli diadala volt ez, az antik Róma fáklyájának kilobbanása után majd ezer évvel. Mindaz, ami akkor újjászületett és megszületett Itália földjén, azóta is a része, biztos fundamentuma európai öntudatunknak: míg az emberi történelem e fényes csillaga itt ragyog felettünk és bennünk, addig, és csak addig lesz Európa önmaga. S van-e igazán más dolgunk itt, a Földön, mint hogy önmagunk legyünk - egyénenként és mindannyian?

A Szépművészeti Múzeumban most látható kiállítás a világ több mint ötven múzeumából - köztük a firenzei Uffiziből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Galleryből, a New York-i Metropolitan Museumból, a madridi Pradóból érkező remekművekkel - a korszak több mint nyolcvan kiemelkedő mesterének százharminc alkotásán keresztül, Magyarországon eddig még soha nem látott átfogó erővel és minőségben teremti újra elénk a reneszánsz Itáliáját. Botticelli, Leonardo, Giorgione, Raffaello, Tiziano, Veronese vagy Tintoretto géniusza haláluk után félezer évvel is ragyog, és megidézi a reneszánsz varázslatos világát. A 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás nemcsak gyönyörködtet és lélekben gyarapít, de lehetőséget nyújt arra is, hogy nyomon követhessük a legjelentősebb itáliai kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését.

Persze magától érthetően mégiscsak az alkotások kézzelfogható kisugárzása jelenti az élményt és adja a felfedezés örömét. Márpedig most olyan művekkel találkozhat Budapesten a közönség, amelyeknek ittléte önmagában is ünnep: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfi képmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere-képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio La Bellája mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak, de Leonardo da Vinci Hermelines hölgye önmagában esszenciája annak, amit reneszánsznak nevezünk.


Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei
Nyitva: 2009. október 28. - 2010. február 14.


(Megjelent: a Fidelio Est februári számában)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Vizuál interjú

„Minden művészetnek célja, hogy szép és jó legyen"

Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban. A festővé válásról, az alkotási folyamatról, az alkalmazott technikákról és a Teremtő szerepéről beszélgettünk.