Vizuál

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

2023.02.03. 09:25
Ajánlom
Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét a Molnár Ani Galéria. A magyar geometrikus absztrakt képzőművészet egyik legismertebb alkotójának munkáit február 10-től láthatjuk.

A tárlat az absztrakció egyik szakértője, Mészáros Flóra művészettörténész kurátori koncepciója alapján valósul meg. Az életmű kulcsarabjai és eddig még be nem mutatott alkotások egyszerre reprezentálják Konok Tamás munkásságát.

Konok Tamás az 1960-as években emigrált Párizsba, ahol a figuratív megközelítésről váltott az absztrakcióra.

Egy évtizeddel később Svájcba települt, ahol szerkezetcentrikus szemlélete is otthonra lelt, a párizsihoz képest racionálisabb, a „geometrikus ösvényeket preferáló” területen találta meg művészi stílusát. A svájci példákhoz hasonlóan letisztult, geometrikus elveket közvetített, miközben munkáinál a francia absztrakció hatása, így a metafizikus töltet, a lírai, finomabb hangvétel mindig tetten érhető maradt.

unnamed2-143314.jpg

Konok Tamás: Ritmikus Színsorok I. / Rhythmic Colour Sequences I, 2009, akril, vászon / acrylic on canvas, 200 x 180 cm (Fotó/Forrás: Molnár Ani Galéria)

A művész a rendszerváltás utáni hazatérésekor bátran vállalta és tovább érlelte ezt a sajátos nyelvezetet,

ugyanakkor saját megfogalmazása szerint továbbra is egy egyre konstruáltabb világ irányába haladt.

A rövidesen nyíló kiállításban nemcsak ezek a nemzetközi vonások és a markáns konoki stíluselemek fedezhetők fel, hanem a kurátori koncepció alapján megvalósulhat a Konok által vizsgált fő problematika (architektúra) egyértelmű megvilágítása, egy pontosabb életmű-meghatározás, valamint a művész és alkotásainak egyértelműbb elhelyezése a nemzetközi absztrakt skálán.    

A Molnár Ani Galéria körülbelül két tucat műalkotáson keresztül mutatja be Konok változatos technikai skáláját,

miközben a látogató számos eddig ismeretlen művet is felfedezhet.

Konok Tamás: Architektúra

Helyszín: Molnár Ani Galéria

Időpont: február 10. – április 22.

Fejléckép: Konok Tamás: Ritmikus Színsorok I. / Rhythmic Colour Sequences I, 2009, akril, vászon / acrylic on canvas, 200 x 180 cm (részlet) (Fotó/Forrás: Molnár Ani Galéria)

 

Ha van egy Konok-kép a szobában, akkor ott van a teremtés fele

Kapcsolódó

Ha van egy Konok-kép a szobában, akkor ott van a teremtés fele

Konok Tamás festőművész egyéni kiállítása nyílt meg Natura Naturata címmel június 30-án a szentendrei MANK Galériában. „Egy szinte üres szoba és ott van egy Konok-kép. Akkor ott van legalább a teremtés fele” – nyitotta meg szavaival a kiállítást Alföldi Róbert színész, rendező.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Vizuál magazin

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál hír

A török földrengés áldozatai javára szervez adománygyűjtést a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az intézmény művészeinek munkáira a Sharity jótékonysági applikációján és adománygyűjtő oldalán keresztül várják a felajánlásokat április 20-ig.
Vizuál gyász

Elhunyt Galavics Géza művészettörténész

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját életének 83. évében, március 21-én hunyt el.
Vizuál kritika

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.