Vizuál

A gyermekkor menedéke – csoportos kiállítás nyílik a berlini Collegium Hungaricumban

2022.09.06. 12:55
Ajánlom
A Collegium Hungaricum Berlin csoportos kiállítása a kortárs művészet és egyben a kortárs psziché sajátos jelenségét, a gyermekkor iránt érzett nosztalgia megjelenési formáit vizsgálja magyar és német alkotók munkáin keresztül.

A modern társadalom hétköznapi taposómalma és a körülöttünk lévő világ aggasztó eseményei, a pandémia, a klímakatasztrófa vélt vagy valós fenyegetése komoly szorongásos tüneteket vált ki sok fiatalnál. Válaszként többen pótcselekvésekbe menekülnek vagy káros szenvedélyek rabjai lesznek, jobb esetben pedig gyermekkori emlékeikben találnak meghitt, biztonságos menedéket. Más szóval regresszálnak.

A regresszió fogalmát Sigmund Freud vezette be a pszichoanalízisben, majd lánya, Anna Freud kutatta tovább a jelenséget a gyermekpszichológia terén végzett munkája során. A pszichoanalitikus gyakorlatban

a regresszió olyan védekezési mechanizmus, amely azáltal segít traumatikus élményeinket feldolgozni, hogy valamely korábbi életszakaszunk viselkedésmintáihoz nyúlunk vissza.

Az elsősorban gyermekeknél és kamaszoknál megfigyelt, tudattalan viselkedészavarként értelmezett jelenséget Carl Jung már pozitív irányból közelítette meg. A gyermekkorba menekülés egyrészt az ártatlanság és biztonság illúzióját keltve teheti elviselhetővé a felnőttlét komplex kihívásait, másrészt segítheti jelenünk tudatosabb megélését. Ugyanakkor a gyermeki világkép fontos eleme a pillanatnyi élményben való elmerülés, a játék önfeledtsége is.

OLV_LiquidSlicesofTimeSummerFlu_2022jpg-095657.jpg

Liquid Slices of Time (Summer Flu), 2022, akril, vászon, 100 ×160 cm (Fotó/Forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

A kiállítás változatos műalkotásai a plüssmackók, játékszerek, színes nyalókák, tündérmesék, de akár hajdani rémálmok világát felidézve egyszerre nyújt lehetőséget a nosztalgikus utazásra, az eltávolodásra, és a pillanat örömeiben való elmerülésre.

Erményi Mátyás a posztszocialista animációs rajzfilmeket újraértelmezve jutott el az antropomorf faábrázolásokig. Christian Fichtl (DE) ártatlanságot sugalló festményei a zord valóságból menekülni vágyó fiatal művész lelkiállapotát tükrözik.

Gallov Péter rajzaiban egy fiktív valóság részletgazdag leképezését adja, melynek során kiskutyák, elkámpicsorodott pizzaszeletek és szörnyalakok alkotnak személyes mitológiát.

Ludwig Hanisch festészete digitális és analóg hatásokat ötvöz, a számítógépes játékok pixeles múltjába vezeti vissza a nézőt. Jagicza Patrícia csendéletei a gyermeki ragaszkodás megtestesítői, festészetében mintha egy végtelen nyári szünet emlékeit idézné fel.

Anneke Kleimann térbe lógatott, hatalmasra nagyított cukorkafüzérje egyszerre nosztalgikus és nyugtalanító.

Kortmann-Járay Katalin személyes és kollektív emlékeket hordozó fotókat és tárgyakat használ wunderkammerszerű installációihoz, melyek a gyűjtés gyermeki szenvedélyére utalnak. Molnár Judit Lilla installációiban a játék színterei és eszközei elevenednek meg, a társasjátékok, játszótéri mászókák felidézésével mindannyiunkat érintő társadalmi kérdésekre reflektál. Wieland Schoenfelder népmesék bábfilmjeiből ismerős figurái megrázó emberi tragédiák szereplői. Stefan Rinck durván megmunkált kőszobraival mitikus alakokat keresztez rajzfilmfigurákra emlékeztető szörnyecskékkel, modern és őskori elemek ötvözésével hoz létre alternatív mitológiát és történelmi emlékezetet.

Szöllősi Géza a Transformers-bábukat gondolja újra bogarak testrészeiből összeszerelt, műgyantába öntött, egy kisfiú vágytárgyaiból horrorszörnyekké váló katonáival.

Tayler Patrick Nicholas a ’90-es évekből megmaradt, a felnőtté válás folyamatában értelmét veszítő játékállományt habos-babos édességekkel kiegészítve alkot tradicionális csendéleteket. Kata Unger szőttese mintha egy kisgyermek szürreális álmát örökítené meg. Vető Orsolya Lia festményeiben mámorító íz- és illatérzeteket hív elő a színek és a különböző tapintású felületek dinamikus összhatása. Isa Wittmann édeskés kerámiái a gyermeki tudatalatti ijesztő mélységeibe engednek betekintést. Matthias Wurm kerámiamunkáiban felnagyított fagylaltgombócok és torz fagyitölcsérek jelennek meg.

Regresso –A bennünk rejlő gyermek (Das Kind in uns)
Collegium Hungaricum Berlin

Nyitvatartás: szeptember 14.–október 22. H-P 13:00 – 18:00
Megnyitó: szeptember 13. 19:00

Kurátorok: Vető Lia Orsolya, Tayler Patrick Nicholas, Petró Zsuzska

Fejléckép: Ki fél a halványrózsaszíntől, a cuki mackóktól és a mignonoktól?, 2021, olaj, vászon, 120 × 145 cm (forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.