Vizuál

A háborút nem a civilek választották – kisfilm az ukrajnai rászorulókért

2022.03.11. 14:00
Ajánlom
Hogy a szomszédságunkban dúló háború számszerűen és geopolitikailag hogyan zajlik, arról nincsenek tényszerű adataink. Tájékoztatásokkal bírunk csupán, meg helyzetjelentésekkel. Pillanatokkal. Arról pedig, hogyan élik meg ezt az ostromlott településeken rekedt civilek, arról végképp fogalmunk sincs. Amikor különös jelentősége van egy utolsó ölelésnek, rápillantásnak, amellyel őrizni tudjuk a másik arcát, lényét, melegét. Ezekről a súlyos percekről szól a civil kezdeményezésű Együtt, ez az új magyar kisfilm.

A mindössze 2 és fél perces filmet Szabó Szonja rendezte, egyetlen képfolyamban Ritter Doron rögzítette. Huszonnégy színész csatlakozott a kezdeményezéshez merő jó szándékból, hogy megvalósulhasson. Mert az Együttnek ez az egyetlen célja, hogy

felmutassa a lehetetlent, azokat a pillanatokat, amelyek a légvédelmi szirénák megszólalását körülveszik.

A filmidőben egy dal csendül fel, Mikola Dmitrovics Leontovics ukrán zeneszerző 1916-os, azóta elhíresült, Shchedryk című műve. Ezt éneklik az óvóhely-lakók, csak ez jelzi Ukrajnát. Megrázó pillanatok. Rájuk csukódk a menedék vasajtaja. A film végén ez a felirat olvasható, magyarul és angolul:

Nem a civilek választották a háborút! Két lehetőségünk van. Ülhetünk karba tett kézzel, elfogadva, ami történik, vagy cselekedhetünk. Te is tudsz segíteni – a magad módján. Találd meg azt, amivel te tudnál tenni a rászorulókért. Az aprónak tűnő tettek is értékesek, mert most minden segítségre szükségük van!

Kétségbeesett felkiáltás ez, az együttérzés hangja.

„Sokan vagyunk, akiket feszít a tehetetlenség a jelenlegi helyzetben. Néha csak annyi gátol minket a cselekvésben, hogy nem ismerjük a segítségnyújtás mikéntjét. Felemelő érzés volt, hogy a színészek és a műszaki stáb az első hívószóra igent mondtak a megkeresésünkre, és önzetlenül csatlakoztak a projekthez. Mindannyian úgy éreztük: fontos üzenetet közvetítünk. Ritter Doron operatőrrel az volt a célunk, hogy a film által közelebb vigyük a nézőket ahhoz az élethelyzethez, amit most Ukrajnában emberek százezrei élnek át. Ezáltal is arra hívjuk fel a figyelmet: fontos segíteni.”

Az alkotók azt kérik, aki teheti, segítse a kisfilmet eljutni minél többekhez. Nem ez a 2 perc 34 másodperc a nehéz. Hanem megtalálni azt az apró módot, ahogy mi is segíthetünk – kicsivel, percekkel, figyelemmel, odafordulással –, azoknak, akiknek most csak a félelem maradt. És az élet. Még.

Fejléckép: Az Együtt című kisfilm nyitóképe (fotó: Ritter Doron)

A barikádokon éneklik az ukrán himnuszt az odeszai opera művészei

Kapcsolódó

A barikádokon éneklik az ukrán himnuszt az odeszai opera művészei

A világhírű odeszai operatársulat tagjai láthatók azon a videón, amelyen szívükre tett kézzel éneklik az ukrán himnuszt odessza utcáin.

Hegedűszó az óvóhelyen

Hegedűszó az óvóhelyen

Békeidőben elképzelni sem tudjuk, milyen lehet egy óvóhelyen figyelni a híreket, összerezzenni minden zajra, félteni az életünket, szeretteinket – mert a többi úgysem számít már. A háború kitörését követően az ostromlott városokban sokan a felszín alá, földalatti, biztonságosnak tűnő menedékekbe kényszerültek, akár napokra, sőt. Túlélni az elképzelhetetlent. Itt történt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.