Vizuál

A háborút nem a civilek választották – kisfilm az ukrajnai rászorulókért

2022.03.11. 14:00
Ajánlom
Hogy a szomszédságunkban dúló háború számszerűen és geopolitikailag hogyan zajlik, arról nincsenek tényszerű adataink. Tájékoztatásokkal bírunk csupán, meg helyzetjelentésekkel. Pillanatokkal. Arról pedig, hogyan élik meg ezt az ostromlott településeken rekedt civilek, arról végképp fogalmunk sincs. Amikor különös jelentősége van egy utolsó ölelésnek, rápillantásnak, amellyel őrizni tudjuk a másik arcát, lényét, melegét. Ezekről a súlyos percekről szól a civil kezdeményezésű Együtt, ez az új magyar kisfilm.

A mindössze 2 és fél perces filmet Szabó Szonja rendezte, egyetlen képfolyamban Ritter Doron rögzítette. Huszonnégy színész csatlakozott a kezdeményezéshez merő jó szándékból, hogy megvalósulhasson. Mert az Együttnek ez az egyetlen célja, hogy

felmutassa a lehetetlent, azokat a pillanatokat, amelyek a légvédelmi szirénák megszólalását körülveszik.

A filmidőben egy dal csendül fel, Mikola Dmitrovics Leontovics ukrán zeneszerző 1916-os, azóta elhíresült, Shchedryk című műve. Ezt éneklik az óvóhely-lakók, csak ez jelzi Ukrajnát. Megrázó pillanatok. Rájuk csukódk a menedék vasajtaja. A film végén ez a felirat olvasható, magyarul és angolul:

Nem a civilek választották a háborút! Két lehetőségünk van. Ülhetünk karba tett kézzel, elfogadva, ami történik, vagy cselekedhetünk. Te is tudsz segíteni – a magad módján. Találd meg azt, amivel te tudnál tenni a rászorulókért. Az aprónak tűnő tettek is értékesek, mert most minden segítségre szükségük van!

Kétségbeesett felkiáltás ez, az együttérzés hangja.

„Sokan vagyunk, akiket feszít a tehetetlenség a jelenlegi helyzetben. Néha csak annyi gátol minket a cselekvésben, hogy nem ismerjük a segítségnyújtás mikéntjét. Felemelő érzés volt, hogy a színészek és a műszaki stáb az első hívószóra igent mondtak a megkeresésünkre, és önzetlenül csatlakoztak a projekthez. Mindannyian úgy éreztük: fontos üzenetet közvetítünk. Ritter Doron operatőrrel az volt a célunk, hogy a film által közelebb vigyük a nézőket ahhoz az élethelyzethez, amit most Ukrajnában emberek százezrei élnek át. Ezáltal is arra hívjuk fel a figyelmet: fontos segíteni.”

Az alkotók azt kérik, aki teheti, segítse a kisfilmet eljutni minél többekhez. Nem ez a 2 perc 34 másodperc a nehéz. Hanem megtalálni azt az apró módot, ahogy mi is segíthetünk – kicsivel, percekkel, figyelemmel, odafordulással –, azoknak, akiknek most csak a félelem maradt. És az élet. Még.

Fejléckép: Az Együtt című kisfilm nyitóképe (fotó: Ritter Doron)

A barikádokon éneklik az ukrán himnuszt az odeszai opera művészei

Kapcsolódó

A barikádokon éneklik az ukrán himnuszt az odeszai opera művészei

A világhírű odeszai operatársulat tagjai láthatók azon a videón, amelyen szívükre tett kézzel éneklik az ukrán himnuszt odessza utcáin.

Hegedűszó az óvóhelyen

Hegedűszó az óvóhelyen

Békeidőben elképzelni sem tudjuk, milyen lehet egy óvóhelyen figyelni a híreket, összerezzenni minden zajra, félteni az életünket, szeretteinket – mert a többi úgysem számít már. A háború kitörését követően az ostromlott városokban sokan a felszín alá, földalatti, biztonságosnak tűnő menedékekbe kényszerültek, akár napokra, sőt. Túlélni az elképzelhetetlent. Itt történt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.