Vizuál

A hajtogatós művész

2014.05.07. 17:10
Ajánlom
Elsőként rendez átfogó életműkiállítást Hantai Simon munkáiból a Ludwig Múzeum, ahol május 9-től a Franciaországban világhírűvé vált magyar festő 68 munkájával találkozhatnak a látogatók.

A nagyszabású tárlat bemutatja Hantai Simon művészetének fő aspektusait, korszakait, a Magyarországon készült korai munkáktól egészen az utolsó alkotásokig - mondta el a Lumú igazgatója. Fabényi Júlia emlékeztetett arra, hogy tavaly a párizsi Pompidou Központ rendezett nagysikerű kiállítást Hantai műveiből, mint azonban hozzátette, a Ludwig Múzeum tárlata nem erre az anyagra épül. Magyarországi gyűjteményekben a Hantai-életmű korai szakaszából lelhetők fel művek, az emigráció előtti korszakból, a Lumúban többek között ezek is láthatók lesznek - hangsúlyozta.

Daniel Hantai, a Hantai archívum gondozója felidézte: Fabényi Júliával 2009-ben találkoztak Pécsen, ezt követően kezdték el egy magyarországi tárlat szervezését. A Ludwig Múzeum és a Hantai család együttműködésében megvalósuló kiállítás anyagát elsősorban a család és annak barátai tulajdonában álló, többségében eddig nem látható munkákból, továbbá a Magyarországon őrzött képekből állították össze Fabényi Júliával.

Hantai Simon leghíresebb munkái az általa kifejlesztett pliage technikával készültek, melynek lényege, hogy a festő nem keretre feszítette a vásznat, hanem összegyűrte, illetve összehajtotta azt, és úgy kent rá festéket, sajátos absztrakt mintázatokat létrehozva. A Lumú augusztus 31-ig nyitva tartó tárlatán Daniel Hantai elmondása szerint a látogatók jól nyomon követhetik majd a pliage technika fejlődését, Fabényi Júlia pedig elárulta: a budapesti múzeum tulajdonában álló Hantai-festményt a közönség első alkalommal láthatja majd keretre feszítve.

Hantai Simon 1922-ben született Biatorbágyon. Tanulmányait Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla vezetésével végezte, majd a negyvenes évek végén Franciaországba emigrált. Párizsban megismerkedett André Bretonnal, akinek hatására erőteljes színvilágú vásznait fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal borította be, műfaji és technikai kísérleteket folytatott.

A szürrealista képekkel párhuzamosan, a folyamatos kísérletezés eredményeként festészete egyre erőteljesebben gesztuálissá vált. A hatvanas évektől dolgozta ki sajátos pliage technikáját; a hajtogatás módszerével készült művek sorozatokba, formai szekvenciákba rendeződtek (Máriás-képek, Catamurons, Bendők, Meuns, Etűdök, Fehérek és Tabulák). Az 1982-es Velencei Biennálén Hantai képviselte Franciaországot, ezt követően visszavonult a nyilvánosságtól. 2008 szeptemberében, párizsi otthonában hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.