Vizuál

A haladás illúziója

2012.07.21. 09:41
Ajánlom
Cseke Szilárd Park Galériában látható örökmozgó-mozdulatlan installációja a látszólag kiutat kínáló kényszerpályákra mutat rá.

A Park Galéria a MOM Park és a Molnár Ani Galéria közti rendhagyó együttműködés eredményeképpen született meg. A budai bevásárlóközpont belső terében található, immáron négy éve futó kiállítás-sorozat azzal a céllal indult útnak, hogy minél szélesebb közönséghez juttassa el a kortárs magyar képzőművészetet, hogy sokakkal megismertessen olyan kevésbé elterjedt műfajokat is mint a szobrászat vagy az installáció. A terv sikerességét jól mutatja, hogy 2009-ben a Park Galéria elnyerte a Summa Artium Díjat. Számos neves képzőművész - köztük például Körösényi Tamás, Kicsiny Balázs, Vincze Ottó, Benczúr Emese, Várnai Gyula és Bukta Imre - állított már ki a MOM Parkban. A szobrászattól egyre inkább az installációk felé mozduló Park Galéria programjában azonban korábban nem szerepelt még mobil objekt. Cseke Szilárd installációja - amely természetesen a kiállítási térre is reagál - többek között ezért is különleges.

A bemutatott alkotást mozgás és mozdulatlanság egyszerre jellemzi. Tizenegy hatalmas gumikerékből áll, mindegyik belsejében műanyag golyócskák keringenek. Mintha selejtes, sorsuk beteljesedését váró naprendszerek volnának. Egyenként dinamikus struktúra illúzióját keltik, összességében véve viszont mozdulatlanságra vannak ítélve. A haladás jelensége mögött a mozgásképtelenség feszültsége bújik meg bennük, hektikus, zaklatott állapotot alakítva ki. A művészt elsősorban napjaink politikai, társadalmi, gazdasági problémáinak hátterében zajló, mindent meghatározó, világméretű mechanizmusok foglalkoztatják. Az installáció elemeiként szolgáló mobil objektek ezen globális folyamatok modelljeiként is felfoghatók tehát. Olyan szerkezetek, amelyek mozgásuk által álfolyamatot mutatnak be: a változás csupán látszólagos, s az állandó ismétlődés által monotonná válik.

A több állami ösztöndíjjal és alapítványi kitüntetéssel jutalmazott művész munkái szociális érzékenységgel mutatnak be élethelyzeteket, aktuális társadalmi és politikai problémákat. Cseke alkotásainak középpontjában a kollektív társadalmi tapasztalatszerzés áll. Ezen belül foglalkozik a kelet-európai posztszocialista állapot feltérképezésével, a kommunizmus maradványainak és a kapitalizmus traumáinak vizsgálatával is. A művész mobil objektjei talált tárgyakból összeálló minimál rendszerek, amelyek eredendően is rendelkeznek valamilyen jelentéssel, amelyet leginkább ipari jellegük, illetve a fogyasztói társadalom mindennapijaiban betöltött funkciójuk határoz meg. A kiállítótérben azonban újraértelmeződnek, egy mű építőelemeivé válnak, s eredeti jelentésükből kifordulva azonmód kritikát gyakorolnak az őket létrehozó társadalom felett. A kiállítás megtekinthető 2012. június 7-től december 2-ig, minden nap 7 és 24 óra között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.