Vizuál

A haladás illúziója

2012.07.21. 09:41
Ajánlom
Cseke Szilárd Park Galériában látható örökmozgó-mozdulatlan installációja a látszólag kiutat kínáló kényszerpályákra mutat rá.

A Park Galéria a MOM Park és a Molnár Ani Galéria közti rendhagyó együttműködés eredményeképpen született meg. A budai bevásárlóközpont belső terében található, immáron négy éve futó kiállítás-sorozat azzal a céllal indult útnak, hogy minél szélesebb közönséghez juttassa el a kortárs magyar képzőművészetet, hogy sokakkal megismertessen olyan kevésbé elterjedt műfajokat is mint a szobrászat vagy az installáció. A terv sikerességét jól mutatja, hogy 2009-ben a Park Galéria elnyerte a Summa Artium Díjat. Számos neves képzőművész - köztük például Körösényi Tamás, Kicsiny Balázs, Vincze Ottó, Benczúr Emese, Várnai Gyula és Bukta Imre - állított már ki a MOM Parkban. A szobrászattól egyre inkább az installációk felé mozduló Park Galéria programjában azonban korábban nem szerepelt még mobil objekt. Cseke Szilárd installációja - amely természetesen a kiállítási térre is reagál - többek között ezért is különleges.

A bemutatott alkotást mozgás és mozdulatlanság egyszerre jellemzi. Tizenegy hatalmas gumikerékből áll, mindegyik belsejében műanyag golyócskák keringenek. Mintha selejtes, sorsuk beteljesedését váró naprendszerek volnának. Egyenként dinamikus struktúra illúzióját keltik, összességében véve viszont mozdulatlanságra vannak ítélve. A haladás jelensége mögött a mozgásképtelenség feszültsége bújik meg bennük, hektikus, zaklatott állapotot alakítva ki. A művészt elsősorban napjaink politikai, társadalmi, gazdasági problémáinak hátterében zajló, mindent meghatározó, világméretű mechanizmusok foglalkoztatják. Az installáció elemeiként szolgáló mobil objektek ezen globális folyamatok modelljeiként is felfoghatók tehát. Olyan szerkezetek, amelyek mozgásuk által álfolyamatot mutatnak be: a változás csupán látszólagos, s az állandó ismétlődés által monotonná válik.

A több állami ösztöndíjjal és alapítványi kitüntetéssel jutalmazott művész munkái szociális érzékenységgel mutatnak be élethelyzeteket, aktuális társadalmi és politikai problémákat. Cseke alkotásainak középpontjában a kollektív társadalmi tapasztalatszerzés áll. Ezen belül foglalkozik a kelet-európai posztszocialista állapot feltérképezésével, a kommunizmus maradványainak és a kapitalizmus traumáinak vizsgálatával is. A művész mobil objektjei talált tárgyakból összeálló minimál rendszerek, amelyek eredendően is rendelkeznek valamilyen jelentéssel, amelyet leginkább ipari jellegük, illetve a fogyasztói társadalom mindennapijaiban betöltött funkciójuk határoz meg. A kiállítótérben azonban újraértelmeződnek, egy mű építőelemeivé válnak, s eredeti jelentésükből kifordulva azonmód kritikát gyakorolnak az őket létrehozó társadalom felett. A kiállítás megtekinthető 2012. június 7-től december 2-ig, minden nap 7 és 24 óra között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elkészült a Downton Abbey magyar nyelvű előzetese

Törvényszerű volt, hogy az egyik legsikeresebb brit sorozat, a Downton Abbey filmváltozatot kap, az viszont szerencsés meglepetés, hogy az alkotás nyolc nappal az amerikai bemutató előtt már látható lesz a magyar mozikban. Nézze meg a magyar nyelvű előzetest.
Vizuál Film

Akinek a dalai egy egész generáció gyerekkorát meghatározták

Az utóbbi évek új Disney-feldolgozásainál valódi színészek játsszák újra a meséket CGI állatokkal és környezettel, a királylányok feministák lettek, a dzsinn családot alapított. Egyetlen biztos pont van azonban az új verziókban: az eredeti zenék. Július 22-én lesz hetvenéves Alan Menken nyolcszoros Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, számtalan sikeres Disney-rajzfilm kísérőzenéjének komponistája.
Vizuál videó

Így nézett ki a Macskák stábja az animált szőr előtt

Ha már kiszörnyülködted magad az előzetesen akkor mutatunk egy kis videót a próbákról és a díszletekről.
Vizuál ajánló

Premier előtti vetítésekkel és tematikus napokkal vár a Vertigo Filmhét

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.
Vizuál divattervező

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.