Vizuál

A haladás illúziója

2012.07.21. 09:41
Ajánlom
Cseke Szilárd Park Galériában látható örökmozgó-mozdulatlan installációja a látszólag kiutat kínáló kényszerpályákra mutat rá.

A Park Galéria a MOM Park és a Molnár Ani Galéria közti rendhagyó együttműködés eredményeképpen született meg. A budai bevásárlóközpont belső terében található, immáron négy éve futó kiállítás-sorozat azzal a céllal indult útnak, hogy minél szélesebb közönséghez juttassa el a kortárs magyar képzőművészetet, hogy sokakkal megismertessen olyan kevésbé elterjedt műfajokat is mint a szobrászat vagy az installáció. A terv sikerességét jól mutatja, hogy 2009-ben a Park Galéria elnyerte a Summa Artium Díjat. Számos neves képzőművész - köztük például Körösényi Tamás, Kicsiny Balázs, Vincze Ottó, Benczúr Emese, Várnai Gyula és Bukta Imre - állított már ki a MOM Parkban. A szobrászattól egyre inkább az installációk felé mozduló Park Galéria programjában azonban korábban nem szerepelt még mobil objekt. Cseke Szilárd installációja - amely természetesen a kiállítási térre is reagál - többek között ezért is különleges.

A bemutatott alkotást mozgás és mozdulatlanság egyszerre jellemzi. Tizenegy hatalmas gumikerékből áll, mindegyik belsejében műanyag golyócskák keringenek. Mintha selejtes, sorsuk beteljesedését váró naprendszerek volnának. Egyenként dinamikus struktúra illúzióját keltik, összességében véve viszont mozdulatlanságra vannak ítélve. A haladás jelensége mögött a mozgásképtelenség feszültsége bújik meg bennük, hektikus, zaklatott állapotot alakítva ki. A művészt elsősorban napjaink politikai, társadalmi, gazdasági problémáinak hátterében zajló, mindent meghatározó, világméretű mechanizmusok foglalkoztatják. Az installáció elemeiként szolgáló mobil objektek ezen globális folyamatok modelljeiként is felfoghatók tehát. Olyan szerkezetek, amelyek mozgásuk által álfolyamatot mutatnak be: a változás csupán látszólagos, s az állandó ismétlődés által monotonná válik.

A több állami ösztöndíjjal és alapítványi kitüntetéssel jutalmazott művész munkái szociális érzékenységgel mutatnak be élethelyzeteket, aktuális társadalmi és politikai problémákat. Cseke alkotásainak középpontjában a kollektív társadalmi tapasztalatszerzés áll. Ezen belül foglalkozik a kelet-európai posztszocialista állapot feltérképezésével, a kommunizmus maradványainak és a kapitalizmus traumáinak vizsgálatával is. A művész mobil objektjei talált tárgyakból összeálló minimál rendszerek, amelyek eredendően is rendelkeznek valamilyen jelentéssel, amelyet leginkább ipari jellegük, illetve a fogyasztói társadalom mindennapijaiban betöltött funkciójuk határoz meg. A kiállítótérben azonban újraértelmeződnek, egy mű építőelemeivé válnak, s eredeti jelentésükből kifordulva azonmód kritikát gyakorolnak az őket létrehozó társadalom felett. A kiállítás megtekinthető 2012. június 7-től december 2-ig, minden nap 7 és 24 óra között.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.