Vizuál

A haladás illúziója

2012.07.21. 09:41
Ajánlom
Cseke Szilárd Park Galériában látható örökmozgó-mozdulatlan installációja a látszólag kiutat kínáló kényszerpályákra mutat rá.

A Park Galéria a MOM Park és a Molnár Ani Galéria közti rendhagyó együttműködés eredményeképpen született meg. A budai bevásárlóközpont belső terében található, immáron négy éve futó kiállítás-sorozat azzal a céllal indult útnak, hogy minél szélesebb közönséghez juttassa el a kortárs magyar képzőművészetet, hogy sokakkal megismertessen olyan kevésbé elterjedt műfajokat is mint a szobrászat vagy az installáció. A terv sikerességét jól mutatja, hogy 2009-ben a Park Galéria elnyerte a Summa Artium Díjat. Számos neves képzőművész - köztük például Körösényi Tamás, Kicsiny Balázs, Vincze Ottó, Benczúr Emese, Várnai Gyula és Bukta Imre - állított már ki a MOM Parkban. A szobrászattól egyre inkább az installációk felé mozduló Park Galéria programjában azonban korábban nem szerepelt még mobil objekt. Cseke Szilárd installációja - amely természetesen a kiállítási térre is reagál - többek között ezért is különleges.

A bemutatott alkotást mozgás és mozdulatlanság egyszerre jellemzi. Tizenegy hatalmas gumikerékből áll, mindegyik belsejében műanyag golyócskák keringenek. Mintha selejtes, sorsuk beteljesedését váró naprendszerek volnának. Egyenként dinamikus struktúra illúzióját keltik, összességében véve viszont mozdulatlanságra vannak ítélve. A haladás jelensége mögött a mozgásképtelenség feszültsége bújik meg bennük, hektikus, zaklatott állapotot alakítva ki. A művészt elsősorban napjaink politikai, társadalmi, gazdasági problémáinak hátterében zajló, mindent meghatározó, világméretű mechanizmusok foglalkoztatják. Az installáció elemeiként szolgáló mobil objektek ezen globális folyamatok modelljeiként is felfoghatók tehát. Olyan szerkezetek, amelyek mozgásuk által álfolyamatot mutatnak be: a változás csupán látszólagos, s az állandó ismétlődés által monotonná válik.

A több állami ösztöndíjjal és alapítványi kitüntetéssel jutalmazott művész munkái szociális érzékenységgel mutatnak be élethelyzeteket, aktuális társadalmi és politikai problémákat. Cseke alkotásainak középpontjában a kollektív társadalmi tapasztalatszerzés áll. Ezen belül foglalkozik a kelet-európai posztszocialista állapot feltérképezésével, a kommunizmus maradványainak és a kapitalizmus traumáinak vizsgálatával is. A művész mobil objektjei talált tárgyakból összeálló minimál rendszerek, amelyek eredendően is rendelkeznek valamilyen jelentéssel, amelyet leginkább ipari jellegük, illetve a fogyasztói társadalom mindennapijaiban betöltött funkciójuk határoz meg. A kiállítótérben azonban újraértelmeződnek, egy mű építőelemeivé válnak, s eredeti jelentésükből kifordulva azonmód kritikát gyakorolnak az őket létrehozó társadalom felett. A kiállítás megtekinthető 2012. június 7-től december 2-ig, minden nap 7 és 24 óra között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.