Vizuál

A „happening főpapnője”, Yoko Ono

2023.02.17. 15:20
Ajánlom
Február 18-án ünnepli születésnapját a világhírű képzőművész, zenész, Yoko Ono. A neves alkalomból összegyűjtöttünk 9 érdekességet a „happening főpapnőjeként” emlegetett élő legendáról, akit a legtöbben csak John Lennon özvegyeként tartanak számon, pedig ennél jóval többet letett az asztalra.

1. Az első nő a tokiói egyetem filozófia szakán

Kevesen tudják, hogy a gazdag családba született Ono volt az első nő Japánban, akit 1952-ben felvettek a tokiói Gakushūin Egyetem filozófiai szakára. Tanulmányait a következő évben az USA-ban folytatta a Sarah Lawrence College-ban.

2. A lecsupaszított művész

Legemlékezetesseb performansza az 1964-ben bemutatott Cut piece (Levágott darab) volt, amikor is Yoko Ono szenvtelen arccal meredt a közönségre, majd az előtte pihenő ollóval bárki levághatott egy darabot a ruhájából, szó szerint lemeztelenítve a művészt.

3. YES, a plafonra erősített műalkotás, amely összehozta John Lennonnal

A Beatles ikonikus tagját, John Lennont 1966-ban ismerte meg Londonban az Unfinished Paintings and Objects By Yoko Ono kiállításon, ahol Ono Ceiling Painting/Yes painting című installációja lenyűgözte a zenészt: a látogatók létrán mászhattak fel megnézni a plafonhoz erősített, látszólag üres képet, amelyre a csak nagyítóval látható YES (igen) szót festette rá a művész.

4. A házasságkötésük körül gerjedt médiafigyelmet a világbéke hirdetésére használták ki

Ezután Ono és Lennon zenei projekteken kezdett el együtt dolgozni, 1969-ben pedig egy héten át tiltakoztak a vietnámi háború ellen az amszterdami Hilton Hotel 702-es szobájában fekve, így töltve nászútjukat. (Bed-ins for Peace performansz). Az újságírók és fotósok legnagyobb meglepetésére

a pár nem meztelenül, hanem pizsamában, az ágyban üldögélve fogadta a sajtó képviselőit

minden nap reggel 9-től este 9-ig. 1973 nyarán körülbelül két évre elváltak, miután Lennon viszonyba bonyolódott az asszisztensével, May Panggel. Ono és Lennon azonban 1974 novemberében egy Elton John-koncerten újra összejött. Nem sokkal ezután született meg fiuk, Sean.

5. Fiával alapított környezetvédelmi egyesületet

Yoko Ono nemcsak elkötelezett feminista, hanem környezetvédelmi aktivista is. Fiával, Seannal útjára indította az Artists Against Fracking nevű környezetvédelmi kezdeményezést, amelyet olyan sztárok támogatnak, mint Robert De Niro, Lady Gaga és Paul McCartney.

6. A tömeg, amely műalkotássá vált Yoko ötlete alapján

A japán művésznek nem kell a szomszédba mennie egy kis humorért:

1971-ben például egy képzeletbeli kiállítást tartott a világ egyik legnevesebb kortárs művészeti múzeumában, a New York-i MoMA-ban,

a közönség azonban mit sem sejtett erről. Amikor megérkeztek a tárlatra, és keresték a kiállított műveket, zavartan konstatálták, hogy kamerákkal rögzítik minden lépésüket, így ők maguk váltak műalkotássá.

7. A „happening főpapnője”

Ono talán egyik legemlékezetesebb akciója 1966-ban történt, amikor filmre vette az emberek csupasz fenekét, ezzel kiérdemelve „a happening főpapnője” címet. A No.4 Bottoms (Fenekek) című alkotásáról így nyilatkozott:

„Ez a film valójában olyan, mint egy céltalan petíció,

amelyet végbélnyílásukkal írnak alá az emberek. Legközelebb, amikor szeretnénk fellebbezni, ezt a filmet kellene elküldenünk aláírási listának.” A művész egy rövidebb és egy hosszabb verziót is készített, utóbbit a British Board of Film Censors betiltotta.

 

8. Ono cáfolja, hogy miatta oszlott fel a Beatles

A mai napig gyakran megvádolják Yoko Onót, hogy miatta oszlott fel a The Beatles. Többek között Paul McCartney is azt állítja, hogy Lennon heroinfüggő lett, miután megismerkedett Onóval, függősége pedig szerepet játszott a zenekar feloszlásában. Ono azonban cáfolja a róla szóló pletykákat, azt állítva, hogy

soha nem születtek volna meg a The White Album és az Abbey Road című albumok,

ha ő nem küldte volna el Lennont a lemezfelvételekre.

9. Majdnem nyolcvan évesen a slágerlisták élére került

Ono betöltötte a 78. életévét, amikor is 2011-ben a „Move on Fast” című dala felkerült a zenei listák élére, és ezzel ő lett a legidősebb előadó, akinek a slágere első helyezést ért el egy hit listán.

Fejléckép: Yoko Ono (Fotó/Forrás: JB Lacroix/Getty Images)

 

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

Kapcsolódó

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

John Lennon és Yoko Ono ötven évvel ezelőtt, ezen a napon rendezte meg ikonikus jótékonysági koncertjét mentálisan sérült gyermekek megsegítésére. A Madison Square Gardenben tartott esemény azonban jóval túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: általános kiállás volt a béke mellett. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.