Vizuál

A három grácia a Louvre-ba megy

2010.12.19. 13:18
Ajánlom
Összegyűlt a pénz Cranach mestermunkájára.

Alig egy hónappal az adománygyűjtő kampány elindítása után a párizsi Louvre-nak sikerült összegyűjtenie azt a hiányzó egymillió eurót, amelynek segítségével megvásárolhatja idősebb Lucas Cranach A három grácia című festményét.

Az 1531-ben készült, mindössze 24-szer 37 centiméteres mestermunka mindig is magántulajdonban volt, 1932 óta pedig annak a gyűjtőnek a tulajdonában, aki nemrég úgy döntött, hogy eladja az alkotást. Technikai tökéletességének és rendkívül jó állapotának köszönhetően a festmény nemzeti kinccsé vált, így a Louvre elővételi jogot nyert az alkotásra. A Louvre azonban a négymillió eurós (1,1 milliárd forintos) vételárnak csak a háromnegyedét tudta előteremteni, ezért a fennmaradó egymillió euró (273 millió forintot) megszerzéséért adománygyűjtésbe kezdett. A november 13-án indított kampány határidejét 2011. január 31-re tűzték ki. A művészetpártolók nagylelkűségének köszönhetően egy hónapon belül összegyűlt a szükséges összeg. Több mint ötezren ‒ főként franciák, de akadtak külföldi mecénások is ‒ ajánlottak fel kisebb-nagyobb adományokat, kisebb vállalatok és alapítványok is részt vettek a megmozdulásban - számolt be a sikerről a kezdeményezés honlapja.

A festmény így már biztos, hogy a Louvre tulajdonába kerül, és az előzetes terveknek megfelelően rögtön ki is állítják. Először 2011. március 2-a és április 4-e között lesz látható az alkotás a múzeum külön erre a célra szánt galériájában, ahol az adományozók névsorát is feltüntetik (kivéve azokat, akik névtelenségben szeretnének maradni). A mestermunka ezután a patinás intézmény német reneszánsz kiállításához csatlakozik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Vizuál interjú

„Minden művészetnek célja, hogy szép és jó legyen"

Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban. A festővé válásról, az alkotási folyamatról, az alkalmazott technikákról és a Teremtő szerepéről beszélgettünk.
Vizuál gyász

Meghalt Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki producere

Fia, Kis András a Facebookon adta hírül, hogy édesanyja hosszan tartó rákbetegség után május 23-án este elhunyt.