Vizuál

A három grácia a Louvre-ba megy

2010.12.19. 13:18
Ajánlom
Összegyűlt a pénz Cranach mestermunkájára.

Alig egy hónappal az adománygyűjtő kampány elindítása után a párizsi Louvre-nak sikerült összegyűjtenie azt a hiányzó egymillió eurót, amelynek segítségével megvásárolhatja idősebb Lucas Cranach A három grácia című festményét.

Az 1531-ben készült, mindössze 24-szer 37 centiméteres mestermunka mindig is magántulajdonban volt, 1932 óta pedig annak a gyűjtőnek a tulajdonában, aki nemrég úgy döntött, hogy eladja az alkotást. Technikai tökéletességének és rendkívül jó állapotának köszönhetően a festmény nemzeti kinccsé vált, így a Louvre elővételi jogot nyert az alkotásra. A Louvre azonban a négymillió eurós (1,1 milliárd forintos) vételárnak csak a háromnegyedét tudta előteremteni, ezért a fennmaradó egymillió euró (273 millió forintot) megszerzéséért adománygyűjtésbe kezdett. A november 13-án indított kampány határidejét 2011. január 31-re tűzték ki. A művészetpártolók nagylelkűségének köszönhetően egy hónapon belül összegyűlt a szükséges összeg. Több mint ötezren ‒ főként franciák, de akadtak külföldi mecénások is ‒ ajánlottak fel kisebb-nagyobb adományokat, kisebb vállalatok és alapítványok is részt vettek a megmozdulásban - számolt be a sikerről a kezdeményezés honlapja.

A festmény így már biztos, hogy a Louvre tulajdonába kerül, és az előzetes terveknek megfelelően rögtön ki is állítják. Először 2011. március 2-a és április 4-e között lesz látható az alkotás a múzeum külön erre a célra szánt galériájában, ahol az adományozók névsorát is feltüntetik (kivéve azokat, akik névtelenségben szeretnének maradni). A mestermunka ezután a patinás intézmény német reneszánsz kiállításához csatlakozik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Plusz

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.
Vizuál árverés

A világ egyik legvékonyabb órája is feltűnik a BÁV árverésén

Egy ismeretlen órásmester 18. század végi függőórájára is licitálhatunk a BÁV október 21-ei óraárverésén a MOM Kulturális Központban. Az árverésen a legnagyobb presztízsű márkák mérnöki csúcsteljesítményei vonulnak fel, a katalógus online böngészhető.
Vizuál videó

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.
Vizuál ajánló

Miért csillog Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya?

A Kiscelli Múzeum Templomterében nyílt Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállítás a divattörténetben nélkülözhetetlen fényeket és csillogást mutatja be. Szatmári Judit Anna kurátort a divat, a fényűzés és a társadalmi reprezentáció összefüggései érdekelték. Galéria.
Vizuál hír

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.