Vizuál

A Hello Wood hívja hőseit!

2012.05.03. 07:53
Ajánlom
A harminc évnél nem idősebb egyetemistáknak, vagy már végzett hallgatóknak szóló pályázatra az anyagokat május 18-ig lehet leadni, az eredményekről május 25-ig értesítik a jelentkezőket. A Hello Wood alkotótábor workshopjai 2012-ben: faépítészet, tipográfia, fotó, animáció, upcycling, tájépítészet, fenntartható tervezés, új média, irodalom. A tábor részvételi díja 35.000 forint.

"Hősök alatt azokat a helyi vezetőket, civil szervezeteket, fiatalokat értjük, akik készek tenni azért, hogy a szerényebb helyzetű közösségekben javuljanak a körülmények. Mindezt saját kulturális eszközeinkkel próbáljuk segíteni, a közös munka, a tenni akarás, a tettre készség, az egymásra figyelés erejével" - mondja Pozsár Péter, a Hello Wood kurátora, a Reflekt Stúdió építésze, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. A július 21-én induló egyhetes alkotótábor-és műhely Dédestapolcsány közelében lévő Bánvölgye Táborban lesz. Szokás szerint minden workshopon vegyes csapatokban vesznek részt a különböző egyetemekről érkező diákok, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csapatvezető-mentor irányításával. Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója, MOME line - design műhely vezetője így fogalmaz: "A kreativitást úgy értelmezzük mint a korábban össze nem függő struktúrák kombinációját. Már a legelső Hello Woodnál megfogant az a gondolat, hogy a kreativitás egyik kulcsa, ha különböző hátterű alkotók dolgoznak együtt. Arra törekszünk, hogy a magyar kreatív ipar legszínesebb, legérdekesebb képviselői csatlakozzanak."

A kezdeményezés 2010-ben indult egy faléceket felhasználó építészeti workshoppal, 2011-ben csatlakoztak a projekthez tipográfusok és filmesek is, idén pedig sokféle tudományos és művészeti ággal egészül ki a Hello Wood: a Medence Csoport upcycling workshopjával, a MOME EcoLab formatervezés műhelyével, továbbá tájépítészeti, fotós, animációs, irodalmi, új média, társadalomtudományi és üzleti modellezés műhelyekkel. Ahogyan 2011-ben is, a Hello Wood tábort az "utánpótlást" nevelő DEMO Tábor előzi meg, Huszár András építész irányításával, amelyre 9-14 éves gyerekeket várnak egészség-tudatos és kreatív foglalkozásokkal.

Olyan művészek, designerek és gondolkodók egy csoportja szervezi a projektet, akik az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásait figyelemmel kísérve egyre inkább úgy érzik, nem lehet passzívan figyelni, hogy az országban élő emberek többsége milyen szerény körülmények között él. Szerintük felelős alkotóként nem lehet a kényelem buborékjában kizárólag a városi elitnek alkotni. A Hello Woodban résztvevő fiatal tervezők, fotósok, filmesek, elméleti szakemberek és közgazdászok azt a modellt keresik, amelyben a tudás és az alkotóerő kohéziós szerepet tölthet be köztük és a társadalom kevésbé kivételezett vagy kifejezetten hátrányos helyzetű közösségei között. 2012-ben olyan szervezetek kapcsolódtak be a szervezésbe a MOME line - design műhely mellé, mint a dráma-pedagógiában és szociális színházi projektekben jártas Krétakör vagy a szociális építészettel foglalkozó Reflekt Stúdió, a tanácsadói testületben pedig szerepet vállalt Gerendai Károly (Sziget), Halasi Rita Mária (Design Hét Budapest) és Martinkó József (Trendguide).

Az alkotótábort követően 2012. augusztusában a Hello Wood ismét jelen lesz a Szigeten: a Kultúrzóna három óriási, a Hello Wood szellemiségére reflektáló fa-installációt kap. Ősszel pedig az egész éves munkáról készül kiállítás a Design Hétre Budapest fesztiválra.

Jelentkezés, részvételi felhívás és minden részletes információ itt található.

Fontosabb dátumok:
Pályázatok leadási határideje: 2012. május 18.
Eredményhirdetés: 2012. május 25.
DEMO Wood gyerektábor: 2012. július 15- 21.
Hello Wood alkotótábor: 2012. július 21 - 29.
MOME EcoLab Bódvalenkén 2012. július 27. - augusztus 1.
Hello Wood Fesztivál a Krétakörrel Dédestapolcsányban 2012. július 29.

Hello Wood 2012 workshopok és vezetőik:
FA - Pozsár Péter és Huszár András
UPCYCLING - Terebiás Tóbiás, OCTOPOLY/Medence Csoport
FILM - Natasha Pavlovskaya és Nagy Dénes
TIPOGRÁFIA - Hangyás Gergely, Magda Péter és Katyi Ádám
FORMATERVEZÉS - Barcza Dániel és  Fehér Bori, MOME EcoLab
TÁJÉPÍTÉSZET - Lenkai Anna Borbála
FOTÓ - Vargha Márk Péter
ANIMÁCIÓ - Szabó Zsuzsanna
ÚJ MÉDIA - Ertsey Donát Áron és Karcis Gábor
IRODALOM - Berszán István
ÜZLETI MODELLEZÉS - Bakos Maxim és Vásony Nóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaival és a Budapesti Corvinus Egyetem EVK Szakkollégiumával
TÁRSADALOMTUDOMÁNY - Bazsaya Balázs, Hőrich Balázs, Patakfalvi Czirják Ágnes és Szász Anna
DEMO Tábor - Huszár András, Berta Barna és Turós Balázs

Kiemelt támogató: Jaf Holz Ungarn Kft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál díj

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját.
Vizuál szfe

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.