Vizuál

A hét mesterlövész egyike, aki csak azt a forgatókönyvet olvasta el, amihez csekket mellékeltek

Steve McQueen
2020.03.24. 17:00
Ajánlom
Durva fiatalkor után lett Hollywood egyik legnagyobb sztárja. A hét mesterlövészben és a Pillangóban maradandót alkotott. Halálát az autóversenyzés iránti szenvedélye okozta. Március 24-én lenne kilencvenéves Steve McQueen.

Szülei még csecsemőkorában elváltak, apját sosem ismerte, gyermekkorát nagybátyja vidéki farmján töltötte. Anyja később újra férjhez ment és magához vette, de ő

több időt töltött balhés kortársaival, mint az iskolában, útja egyenesen vezetett a javítóintézetbe.

A formális iskolai oktatásnak 17 évesen fordított hátat, s felcsapott haditengerésznek. Itt későbbi filmjeihez méltó bátorságról tett tanúságot, kitüntetést is kapott, mert egy kiképzési baleset során megmentette öt társát, függelemsértései miatt három év múlva mégis leszerelték.

Ezután New Yorkban alkalmi munkákból élt, az elzülléstől az mentette meg, hogy a színház nagy rajongója lett. Miután részese volt néhány off-Broadway produkciónak, a híres Actors Studio hallgatója lett, ahová kétszáz jelentkező közül egyetlenként vették fel. 1955-ben debütált a Broadwayn, a következő évben már filmet forgatott (Valaki odafönt). Első főszerepét 1958-ban kapta A massza című sci-filmben, és ő lett a Wanted: Dead or Alive című népszerű tévésorozat sztárja is.

Az áttörést 1960-ban a japán Akira Kuroszava szamurájfilmjét vadnyugati közegbe átültető A hét mesterlövész hozta meg számára 1960-ban.

Ezután ügynökök, producerek és rendezők álltak sorba ajtaja előtt, ő pedig egyformán hitelesen játszott öntörvényű akcióhőst, romantikus szerelmest, bűnözőt és rendőrt. A második világháborús hadifogolytáborban játszódó A nagy szökés a legnagyobb és a legjobban fizetett sztárok sorába emelte, a Thomas Crown-ügy főszerepét már külön rá írták, hogy szépfiúként elcsábíthassa Faye Dunawayt,

a San Franciscó-i zsaruban a motorokat, az autóversenyzést és a száguldást legendásan imádó McQueen maga ült a volán mögé az üldözési jelenetekben.

079-162926.jpg

Steve McQueen és Faye Dunaway A Thomas Crown ügy című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

E szenvedélyét elégíthette ki a híres 24 órás autóversenyen játszódó Le Mans című filmben is, amely nem várt csalódásnak bizonyult saját maga, a közönség és a producerek számára is, mivel még készítési költségeit sem hozta be.

997-162929.jpg

Steve McQueen a Pillangó című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

1973-ban készült egyik legismertebb és legsikeresebb filmje, a Pillangó, amely a gyilkosságért elítélt francia Henri Charriere önéletrajzi bestsellere nyomán készült. Egy évvel később az évtized legnagyobb költségvetésű, egyben legjobb katasztrófafilmjében, a Pokoli toronyban (1974) tűzoltóparancsnokot alakított, partnere Paul Newman volt.

A két egymásra féltékeny sztár a legenda szerint kínosan ügyelt arra, hogy egyiküknek se lehessen több szövege a másiknál és ne mutassa többet a kamera.

(Kettejük sorsa már keresztezte egymást, ugyanis McQueent is kiszemelték a Butch Cassidy és a Sundance kölyök főszerepére, de pénzügyi viták miatt nem tudtak vele megegyezni, ezért lett a szerep Newmané.)

McQueen ezután hároméves pihenőt tartott, a

nyugalmat úgy biztosította, hogy minden neki elküldött forgatókönyvhöz másfélmillió dolláros csekket kellett mellékelni.

A feltételek szerint ha elvállalja a szerepet, jár neki még ugyanennyi, ha nemet mond, a foglalót megtarthatja, a filmezéshez 1977-ben hárommillió dolláros gázsival tért vissza... Játszott az Ibsen nyomán forgatott A nép ellenségében, szemezett a Rambo főszerepével is, de halála miatt a szerepet Sylvester Stallone kapta meg. Utolsó alakítását 1980-ban A vadász című filmben nyújtotta.

419-162924.jpg

Steve McQueen A nagy szökés című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

A közönség imádta, az egyik legjobban fizetett filmsztár volt, a kritikusok mégsem halmozták el díjakkal: négyszer jelölték Golden Globe-díjra, kétszer elnyerte a Henrietta Award-ot, Oscarra azonban csak 1966-ban a Homokkavicsokban nyújtott alakításáért jelölték. Érdekesség, hogy olyan filmeket utasított vissza, mint A híd túl messze van, a Missouri fejvadász, a Harmadik típusú találkozások, a Piszkos Harry vagy a Francia kapcsolat.

A szenvedélyes autó- és motorversenyző McQueen, aki mintegy hatvan jármű birtokában volt, reklámfilmeket is forgatott, persze azokat is busás díjazásért.

A színész magánéletében is "macsó" volt: háromszor házasodott, emellett számtalan futó viszonya is volt. Partnereire még a szakítás után is féltékenykedett, a hatvanas években például nyilvánosan veréssel fenyegette meg a milliárdos Howard Hughest, ha az volt barátnője körül legyeskedik, aki azonnal visszavonulót fújt. Az viszont csak McQueen

halála után derült ki, hogy miért követelt a forgatásokon mindig tíz borotvát és tucatnyi farmernadrágot: a csomagot annak a javítóintézetnek küldte el, amelyben néhány évet ő is eltöltött.

Steve McQueen 1980. november 7-én halt meg tüdőrákban a mexikói Juárezben, hamvait a Csendes-óceánba szórták.

Halálának közvetett oka nagy hobbija, az autóversenyzés volt, betegségét a versenyeken viselt tűzálló azbesztmellény okozta.

1986 óta csillaga díszíti a Hollywoodi Hírességek Sétányát, bekerült a motorsport dicsőségcsarnokába is. Több popszámot ihletett, Sheryl Crow is írt dalt emlékére, alakját a Quentin Tarantino által rendezett Volt egyszer egy Hollywood című alkotásban Damian Lewis formálta meg.

DrakulicsElvtars_jelenetfoto_fotokredit_GeroElektra1-111923.jpg

Drakulics elvtárs - Walters Lili és Nagy Zsolt (Fotó/Forrás: Gerő Elektra / InterCom)

Magyar filmben is felidézik az alakját: Bodzsár Márk Kádár-korban játszódó mozijában, a Drakulics elvtárs-ban a vámpír karakterét róla mintázták.

"Nagy Zsolt esetében, aki a filmben Drakulicsot játssza, valamifajta „cool-ságra” törekedtünk. Ne legyen állatias, de ne legyen bájgúnár se – nem is vámpírfilmekből vettük a mintákat. A kornak, 1972-nek Steve McQueen volt az ikonikus férfisztárja, így azt találtuk ki, hogy Steve McQueen-esre vesszük a figurát.

Vagány, tűzpiros Ford Mustangot vezet, bőrkabátot, farmert, csizmát visel. A fehér kötött pulóvert is egy Steve McQueen fotóról néztük le"

- nyilatkozta lapunknak a rendező.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.