Vizuál

A hét mesterlövész egyike, aki csak azt a forgatókönyvet olvasta el, amihez csekket mellékeltek

Steve McQueen
2020.03.24. 17:00
Ajánlom
Durva fiatalkor után lett Hollywood egyik legnagyobb sztárja. A hét mesterlövészben és a Pillangóban maradandót alkotott. Halálát az autóversenyzés iránti szenvedélye okozta. Március 24-én lenne kilencvenéves Steve McQueen.

Szülei még csecsemőkorában elváltak, apját sosem ismerte, gyermekkorát nagybátyja vidéki farmján töltötte. Anyja később újra férjhez ment és magához vette, de ő

több időt töltött balhés kortársaival, mint az iskolában, útja egyenesen vezetett a javítóintézetbe.

A formális iskolai oktatásnak 17 évesen fordított hátat, s felcsapott haditengerésznek. Itt későbbi filmjeihez méltó bátorságról tett tanúságot, kitüntetést is kapott, mert egy kiképzési baleset során megmentette öt társát, függelemsértései miatt három év múlva mégis leszerelték.

Ezután New Yorkban alkalmi munkákból élt, az elzülléstől az mentette meg, hogy a színház nagy rajongója lett. Miután részese volt néhány off-Broadway produkciónak, a híres Actors Studio hallgatója lett, ahová kétszáz jelentkező közül egyetlenként vették fel. 1955-ben debütált a Broadwayn, a következő évben már filmet forgatott (Valaki odafönt). Első főszerepét 1958-ban kapta A massza című sci-filmben, és ő lett a Wanted: Dead or Alive című népszerű tévésorozat sztárja is.

Az áttörést 1960-ban a japán Akira Kuroszava szamurájfilmjét vadnyugati közegbe átültető A hét mesterlövész hozta meg számára 1960-ban.

Ezután ügynökök, producerek és rendezők álltak sorba ajtaja előtt, ő pedig egyformán hitelesen játszott öntörvényű akcióhőst, romantikus szerelmest, bűnözőt és rendőrt. A második világháborús hadifogolytáborban játszódó A nagy szökés a legnagyobb és a legjobban fizetett sztárok sorába emelte, a Thomas Crown-ügy főszerepét már külön rá írták, hogy szépfiúként elcsábíthassa Faye Dunawayt,

a San Franciscó-i zsaruban a motorokat, az autóversenyzést és a száguldást legendásan imádó McQueen maga ült a volán mögé az üldözési jelenetekben.

079-162926.jpg

Steve McQueen és Faye Dunaway A Thomas Crown ügy című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

E szenvedélyét elégíthette ki a híres 24 órás autóversenyen játszódó Le Mans című filmben is, amely nem várt csalódásnak bizonyult saját maga, a közönség és a producerek számára is, mivel még készítési költségeit sem hozta be.

997-162929.jpg

Steve McQueen a Pillangó című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

1973-ban készült egyik legismertebb és legsikeresebb filmje, a Pillangó, amely a gyilkosságért elítélt francia Henri Charriere önéletrajzi bestsellere nyomán készült. Egy évvel később az évtized legnagyobb költségvetésű, egyben legjobb katasztrófafilmjében, a Pokoli toronyban (1974) tűzoltóparancsnokot alakított, partnere Paul Newman volt.

A két egymásra féltékeny sztár a legenda szerint kínosan ügyelt arra, hogy egyiküknek se lehessen több szövege a másiknál és ne mutassa többet a kamera.

(Kettejük sorsa már keresztezte egymást, ugyanis McQueent is kiszemelték a Butch Cassidy és a Sundance kölyök főszerepére, de pénzügyi viták miatt nem tudtak vele megegyezni, ezért lett a szerep Newmané.)

McQueen ezután hároméves pihenőt tartott, a

nyugalmat úgy biztosította, hogy minden neki elküldött forgatókönyvhöz másfélmillió dolláros csekket kellett mellékelni.

A feltételek szerint ha elvállalja a szerepet, jár neki még ugyanennyi, ha nemet mond, a foglalót megtarthatja, a filmezéshez 1977-ben hárommillió dolláros gázsival tért vissza... Játszott az Ibsen nyomán forgatott A nép ellenségében, szemezett a Rambo főszerepével is, de halála miatt a szerepet Sylvester Stallone kapta meg. Utolsó alakítását 1980-ban A vadász című filmben nyújtotta.

419-162924.jpg

Steve McQueen A nagy szökés című filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

A közönség imádta, az egyik legjobban fizetett filmsztár volt, a kritikusok mégsem halmozták el díjakkal: négyszer jelölték Golden Globe-díjra, kétszer elnyerte a Henrietta Award-ot, Oscarra azonban csak 1966-ban a Homokkavicsokban nyújtott alakításáért jelölték. Érdekesség, hogy olyan filmeket utasított vissza, mint A híd túl messze van, a Missouri fejvadász, a Harmadik típusú találkozások, a Piszkos Harry vagy a Francia kapcsolat.

A szenvedélyes autó- és motorversenyző McQueen, aki mintegy hatvan jármű birtokában volt, reklámfilmeket is forgatott, persze azokat is busás díjazásért.

A színész magánéletében is "macsó" volt: háromszor házasodott, emellett számtalan futó viszonya is volt. Partnereire még a szakítás után is féltékenykedett, a hatvanas években például nyilvánosan veréssel fenyegette meg a milliárdos Howard Hughest, ha az volt barátnője körül legyeskedik, aki azonnal visszavonulót fújt. Az viszont csak McQueen

halála után derült ki, hogy miért követelt a forgatásokon mindig tíz borotvát és tucatnyi farmernadrágot: a csomagot annak a javítóintézetnek küldte el, amelyben néhány évet ő is eltöltött.

Steve McQueen 1980. november 7-én halt meg tüdőrákban a mexikói Juárezben, hamvait a Csendes-óceánba szórták.

Halálának közvetett oka nagy hobbija, az autóversenyzés volt, betegségét a versenyeken viselt tűzálló azbesztmellény okozta.

1986 óta csillaga díszíti a Hollywoodi Hírességek Sétányát, bekerült a motorsport dicsőségcsarnokába is. Több popszámot ihletett, Sheryl Crow is írt dalt emlékére, alakját a Quentin Tarantino által rendezett Volt egyszer egy Hollywood című alkotásban Damian Lewis formálta meg.

DrakulicsElvtars_jelenetfoto_fotokredit_GeroElektra1-111923.jpg

Drakulics elvtárs - Walters Lili és Nagy Zsolt (Fotó/Forrás: Gerő Elektra / InterCom)

Magyar filmben is felidézik az alakját: Bodzsár Márk Kádár-korban játszódó mozijában, a Drakulics elvtárs-ban a vámpír karakterét róla mintázták.

"Nagy Zsolt esetében, aki a filmben Drakulicsot játssza, valamifajta „cool-ságra” törekedtünk. Ne legyen állatias, de ne legyen bájgúnár se – nem is vámpírfilmekből vettük a mintákat. A kornak, 1972-nek Steve McQueen volt az ikonikus férfisztárja, így azt találtuk ki, hogy Steve McQueen-esre vesszük a figurát.

Vagány, tűzpiros Ford Mustangot vezet, bőrkabátot, farmert, csizmát visel. A fehér kötött pulóvert is egy Steve McQueen fotóról néztük le"

- nyilatkozta lapunknak a rendező.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.