Vizuál

A hídról figyelnek a Nemzet Színészei

2012.03.26. 09:07
Ajánlom
Beígértük, itt van - kevesebb, mint tíz nap alatt készültek el a portrék a Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) pesti oldalának szürke támfalára. A faldekoráció hivatalos átadójára a Nemzeti Színház 10. évfordulójának alkalmából március 25-én délután került sor.

Az elkészült alkotáson szereplő színművészek: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Komlós Juci, Kállai Ferenc, Garas Dezső, Lukács Margit, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc és Raksányi Gellért. A festményről Darvas Iván arcképe azért hiányzik, mert a portré elkészüléséhez özvegye nem járult hozzá. A falfestés koncepciója és kivitelezése a Suppré-Neopaint nevéhez köthető. A kreatív csoport a projekt megvalósításához szakmai partnerként a tíz éves Nemzeti Színházat kérte fel. A festéssel céljuk az volt, hogy felhívják az önkormányzatok figyelmét arra, hogy milyen rendhagyó módon és gyorsan válhat tetszetőssé, ötletessé egy kopott, szürke falfelület.

A Suppré-Neopaint folytatja a tavaly útjára indított TűzfalRehab elnevezésű programját - ennek keretén belül városi nagyméretű falfelületek, tűzfalak újulnak meg. 2011-ben három budapesti falfelületet is megfestettek, köztük a Király utcai játszótér mögötti képet és egy Dohány utcai iskola belső udvarát. A sikeres sorozat áprilisi állomásaként a Gombold Újra! divattervezői pályázat győztes művét festik majd meg egy belvárosi tűzfalra. Jankovits Barnabással, a csoport tagjával készült interjúnkat itt olvashatják.

A Suppré-Neopaint szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak a hozzátartozóknak, akik hozzájárultak a képek megfestéséhez; a Trilak Festékgyár Magyarország Kft.-nek a szükséges festékmennyiség biztosításáért; a Nemzeti Színháznak a partnerségért; a BKK Híd és Műtárgy Osztálynak, valamint a 9. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatoknak a kivitelezéshez szükséges engedélyekért. A csoport hivatalos pénzügyi támogatás nélkül valósította meg a projektet.

A kreatív kollektíva közel tíz év alatt meghatározó elemévé vált a budapesti (és egyben a magyar) urbánus stílusjegyek megjelenítésében - a faldekoráció mellett foglalkoznak grafikai tervezéssel és rendezvények szervezésével. A csapat tagjai kivétel nélkül az urban életstílus jeles képviselői voltak a múltban. Az évek múlásával egyre szorosabb kötődések alakultak ki a különböző tevékenységi körök között, míg végül a közös cél érdekében (hogy minél igényesebb módon fejlesszék a hazai urban kultúra megjelenéseit, eseményeit) Suppré-Neopaint név alatt egyesültek.

Munkásságuknak köszönhetően került megrendezésre a Swatch This! partysorozat, a PortfolioPoints kiállítássorozat Budapesten és Pécsett, a Write4Gold és a Meeting of Styles nemzetközi graffiti-találkozók, vagy az Art Station, ahol egy épülő metrómegálló közel kétezer négyzetméteres falfelülete került megfestésre. Sok budapesti underground szórólapot terveznek, de nekik köszönhető a jelenlegi Sziget-, az egykori RadioCafé-logó és a Csepel Royal megújult arculata is.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.