Vizuál

A hídról figyelnek a Nemzet Színészei

2012.03.26. 09:07
Ajánlom
Beígértük, itt van - kevesebb, mint tíz nap alatt készültek el a portrék a Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) pesti oldalának szürke támfalára. A faldekoráció hivatalos átadójára a Nemzeti Színház 10. évfordulójának alkalmából március 25-én délután került sor.

Az elkészült alkotáson szereplő színművészek: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Komlós Juci, Kállai Ferenc, Garas Dezső, Lukács Margit, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc és Raksányi Gellért. A festményről Darvas Iván arcképe azért hiányzik, mert a portré elkészüléséhez özvegye nem járult hozzá. A falfestés koncepciója és kivitelezése a Suppré-Neopaint nevéhez köthető. A kreatív csoport a projekt megvalósításához szakmai partnerként a tíz éves Nemzeti Színházat kérte fel. A festéssel céljuk az volt, hogy felhívják az önkormányzatok figyelmét arra, hogy milyen rendhagyó módon és gyorsan válhat tetszetőssé, ötletessé egy kopott, szürke falfelület.

A Suppré-Neopaint folytatja a tavaly útjára indított TűzfalRehab elnevezésű programját - ennek keretén belül városi nagyméretű falfelületek, tűzfalak újulnak meg. 2011-ben három budapesti falfelületet is megfestettek, köztük a Király utcai játszótér mögötti képet és egy Dohány utcai iskola belső udvarát. A sikeres sorozat áprilisi állomásaként a Gombold Újra! divattervezői pályázat győztes művét festik majd meg egy belvárosi tűzfalra. Jankovits Barnabással, a csoport tagjával készült interjúnkat itt olvashatják.

A Suppré-Neopaint szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak a hozzátartozóknak, akik hozzájárultak a képek megfestéséhez; a Trilak Festékgyár Magyarország Kft.-nek a szükséges festékmennyiség biztosításáért; a Nemzeti Színháznak a partnerségért; a BKK Híd és Műtárgy Osztálynak, valamint a 9. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatoknak a kivitelezéshez szükséges engedélyekért. A csoport hivatalos pénzügyi támogatás nélkül valósította meg a projektet.

A kreatív kollektíva közel tíz év alatt meghatározó elemévé vált a budapesti (és egyben a magyar) urbánus stílusjegyek megjelenítésében - a faldekoráció mellett foglalkoznak grafikai tervezéssel és rendezvények szervezésével. A csapat tagjai kivétel nélkül az urban életstílus jeles képviselői voltak a múltban. Az évek múlásával egyre szorosabb kötődések alakultak ki a különböző tevékenységi körök között, míg végül a közös cél érdekében (hogy minél igényesebb módon fejlesszék a hazai urban kultúra megjelenéseit, eseményeit) Suppré-Neopaint név alatt egyesültek.

Munkásságuknak köszönhetően került megrendezésre a Swatch This! partysorozat, a PortfolioPoints kiállítássorozat Budapesten és Pécsett, a Write4Gold és a Meeting of Styles nemzetközi graffiti-találkozók, vagy az Art Station, ahol egy épülő metrómegálló közel kétezer négyzetméteres falfelülete került megfestésre. Sok budapesti underground szórólapot terveznek, de nekik köszönhető a jelenlegi Sziget-, az egykori RadioCafé-logó és a Csepel Royal megújult arculata is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.