Vizuál

A hídról figyelnek a Nemzet Színészei

2012.03.26. 09:07
Ajánlom
Beígértük, itt van - kevesebb, mint tíz nap alatt készültek el a portrék a Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) pesti oldalának szürke támfalára. A faldekoráció hivatalos átadójára a Nemzeti Színház 10. évfordulójának alkalmából március 25-én délután került sor.

Az elkészült alkotáson szereplő színművészek: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Komlós Juci, Kállai Ferenc, Garas Dezső, Lukács Margit, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc és Raksányi Gellért. A festményről Darvas Iván arcképe azért hiányzik, mert a portré elkészüléséhez özvegye nem járult hozzá. A falfestés koncepciója és kivitelezése a Suppré-Neopaint nevéhez köthető. A kreatív csoport a projekt megvalósításához szakmai partnerként a tíz éves Nemzeti Színházat kérte fel. A festéssel céljuk az volt, hogy felhívják az önkormányzatok figyelmét arra, hogy milyen rendhagyó módon és gyorsan válhat tetszetőssé, ötletessé egy kopott, szürke falfelület.

A Suppré-Neopaint folytatja a tavaly útjára indított TűzfalRehab elnevezésű programját - ennek keretén belül városi nagyméretű falfelületek, tűzfalak újulnak meg. 2011-ben három budapesti falfelületet is megfestettek, köztük a Király utcai játszótér mögötti képet és egy Dohány utcai iskola belső udvarát. A sikeres sorozat áprilisi állomásaként a Gombold Újra! divattervezői pályázat győztes művét festik majd meg egy belvárosi tűzfalra. Jankovits Barnabással, a csoport tagjával készült interjúnkat itt olvashatják.

A Suppré-Neopaint szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak a hozzátartozóknak, akik hozzájárultak a képek megfestéséhez; a Trilak Festékgyár Magyarország Kft.-nek a szükséges festékmennyiség biztosításáért; a Nemzeti Színháznak a partnerségért; a BKK Híd és Műtárgy Osztálynak, valamint a 9. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatoknak a kivitelezéshez szükséges engedélyekért. A csoport hivatalos pénzügyi támogatás nélkül valósította meg a projektet.

A kreatív kollektíva közel tíz év alatt meghatározó elemévé vált a budapesti (és egyben a magyar) urbánus stílusjegyek megjelenítésében - a faldekoráció mellett foglalkoznak grafikai tervezéssel és rendezvények szervezésével. A csapat tagjai kivétel nélkül az urban életstílus jeles képviselői voltak a múltban. Az évek múlásával egyre szorosabb kötődések alakultak ki a különböző tevékenységi körök között, míg végül a közös cél érdekében (hogy minél igényesebb módon fejlesszék a hazai urban kultúra megjelenéseit, eseményeit) Suppré-Neopaint név alatt egyesültek.

Munkásságuknak köszönhetően került megrendezésre a Swatch This! partysorozat, a PortfolioPoints kiállítássorozat Budapesten és Pécsett, a Write4Gold és a Meeting of Styles nemzetközi graffiti-találkozók, vagy az Art Station, ahol egy épülő metrómegálló közel kétezer négyzetméteres falfelülete került megfestésre. Sok budapesti underground szórólapot terveznek, de nekik köszönhető a jelenlegi Sziget-, az egykori RadioCafé-logó és a Csepel Royal megújult arculata is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Vizuál hír

Megvan, mikor kerülhet a mozikba a Joker folytatása

Sajtóhírek szerint Todd Philips Joker: Folie à deux címre keresztelt filmjére legalább két évet még biztosan várnia kell a rajongóknak: az amerikai mozikban 2024. október 4-én debütálhat a nagysikerű képregénytörténet folytatása.