Vizuál

A hölgy mégis utazik

2011.04.10. 10:12
Ajánlom
Talán kiállítják Berlinben Leonardo hermelines hölgyét.

A korábbi hírekkel ellentétben talán mégis útra kelhet Lengyelországból a berlini Bode Múzeum nagyszabású őszi kiállítására a Hölgy hermelinnel című Leonardo-festmény. A patinás múzeum mindenáron szeretné a kiállításon felsorakoztatott alkotások között tudni a világhírű festményt, amelynek kölcsönadását Lengyelország korábban elutasította. Most azonban szakértői csoport vizsgálja meg, szállítható-e a kép és milyen veszélyek leselkednek rá az utazás miatt. A szakvéleménynek rövid időn belül el kell készülnie - jelezte Piotr Zuchowski lengyel kulturális miniszterhelyettes.

Leonardo Da Vinci műve A reneszánsz története című kiállítás fényét emelné a Bode Múzeum tervei szerint. Lengyelország március elején jelezte, hogy nem adja kölcsön a festményt, a lépés kapcsán a mű tulajdonosa, a krakkói Czartoryski Alapítvány alelnöke óvott a „nemzeti blamázstól" és „a németek megsértésétől".

A portré Cecilia Galleranit, Ludovico Sforza herceg szeretőjét ábrázolja. Leonardo 1483 és 1490 között festette a képet, amelyet 1800-ban Adam Jerzy, Czartoryski fejedelme vásárolt meg. Ez a reneszánsz mester egyetlen Lengyelországban őrzött munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.