Vizuál

A hónap műtárgya – Csurka Eszter: Trianon

2020.12.18. 11:05
Ajánlom
Csurka Eszter festménye, amely a Trianon címet viseli, egyik legújabb alkotása (olaj, vászon, 145x210). A Pesti Vigadó sorozata.

A képen az ország felosztásának megszemélyesített ábrázolását láthatjuk. A fáradt, ájultan heverő Magyarország nővé formált testén veszekednek a hozzá hasonlatos körülállók, mindnyájan azért, hogy egy darabot kihasítsanak belőle.  Az alkotás, amely magán viseli a művésznő tipikus stílusjegyeit, a Pesti Vigadóban a „Mert nem lehet feledni…" című, a trianoni békeszerződés 100. évfordulója emlékére készült kiállításon látható.

Csurka Eszter (1969-) Munkácsy Mihály-díjas festőművészt igazi „összművésznek" tartja a szakma. Festőként, szobrászként, perfomerként is ismert, de emellett fotósként, díszlettervezőként, színészként és rendezőként is alkot. Ezen sokoldalúságából is adódik, hogy munkáira — így Trianon című festményére is, amely a decemberi Hónap műtárgya — leginkább a filmszerű látásmód, a szürreális motívumok és a vegyes technikák használata jellemző.

2020_12_CsurkaEszter-134939.jpg

Csurka Eszter alkotása (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Csurka Eszter az Iparművészeti Főiskolán fotót és alkalmazott grafikát hallgatott, a Színművészeti Főiskolán pedig rendezőnek és operatőrnek tanult. 1991 óta szerepel csoportos kiállításokon (Spirál, Petőfi Csarnok), 1994-ben nyitották meg első egyéni kiállítását Szentendrén (Vajda LSG). Az elmúlt 20 évben számos tárlaton szerepeltek munkái, a Várfok Galériában, a Karinthy Szalonban, valamint a Fővárosi Képtárban és az Ernst Múzeumban is kiállított. 1998-ban a Vigadó Galériában is láthatóak voltak munkái a Kollázs és az Álom című kiállításokon. Az idén 51. születésnapját ünneplő művésznő alkotásai egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a MODEM, a Kiscelli Múzeum gyűjteményében találhatóak meg, de a T-Mobile Gyűjtemény és a Strabag Gyűjtemény is őrzi alkotásait. A művésznő rendszeresen vesz részt a hazai képzőművészeti élet csúcseseményein, így például a szentendrei ArtCapital rendezvénysorozat részeként is többször megtekinthetőek voltak a munkái. (2019-ben Alpha című önálló kiállítása volt itt látható, amely tárlaton a Csurkára jellemző műfaji határátlépés is hangsúlyosan megjelent. A helyspecifikus installáció egy öt termen átívelő, egységes hang- és térhatású kompozíció volt, amely az ébrenlét és az alvás közti nyugalmi stádiumra, az alfa-állapotra utalt.) Csurka Esztert, munkássága elismeréseként, 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia is tagjává választotta.

Idén 100 éve, 1920-ban írták alá a trianoni békeszerződést, amely a Párizs környéki békék rendszerének részeként az első világháborút lezáró intézkedések egyike volt. Magyarország a Nagy Háborút a vesztes oldalon zárta, mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utódállama, az antant hatalmakkal kötött megállapodást a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban írták alá június 4-én. A szerződés értelmében hazánk területének közel kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét elvesztette, az állam soknemzetiségű jellege megszűnt, amely egyben a történelmi Magyarország szétszakítását is jelentette.

A Pesti Vigadó az idei évfordulóhoz kapcsolódóan két kiállítást is szervezett, Jankovics Marcell júniusban megnyitott tárlata után jelen kiállítás iparművészeti és képzőművészeti alkotásokkal emlékezik a 100 éve történt katasztrófára.

A Pesti Vigadó kiállításaihoz kapcsolódó további tartalmak:

"Mert nem lehet feledni"

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál galéria

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.