Vizuál

A hónap műtárgya – Csurka Eszter: Trianon

2020.12.18. 11:05
Ajánlom
Csurka Eszter festménye, amely a Trianon címet viseli, egyik legújabb alkotása (olaj, vászon, 145x210). A Pesti Vigadó sorozata.

A képen az ország felosztásának megszemélyesített ábrázolását láthatjuk. A fáradt, ájultan heverő Magyarország nővé formált testén veszekednek a hozzá hasonlatos körülállók, mindnyájan azért, hogy egy darabot kihasítsanak belőle.  Az alkotás, amely magán viseli a művésznő tipikus stílusjegyeit, a Pesti Vigadóban a „Mert nem lehet feledni…" című, a trianoni békeszerződés 100. évfordulója emlékére készült kiállításon látható.

Csurka Eszter (1969-) Munkácsy Mihály-díjas festőművészt igazi „összművésznek" tartja a szakma. Festőként, szobrászként, perfomerként is ismert, de emellett fotósként, díszlettervezőként, színészként és rendezőként is alkot. Ezen sokoldalúságából is adódik, hogy munkáira — így Trianon című festményére is, amely a decemberi Hónap műtárgya — leginkább a filmszerű látásmód, a szürreális motívumok és a vegyes technikák használata jellemző.

2020_12_CsurkaEszter-134939.jpg

Csurka Eszter alkotása (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Csurka Eszter az Iparművészeti Főiskolán fotót és alkalmazott grafikát hallgatott, a Színművészeti Főiskolán pedig rendezőnek és operatőrnek tanult. 1991 óta szerepel csoportos kiállításokon (Spirál, Petőfi Csarnok), 1994-ben nyitották meg első egyéni kiállítását Szentendrén (Vajda LSG). Az elmúlt 20 évben számos tárlaton szerepeltek munkái, a Várfok Galériában, a Karinthy Szalonban, valamint a Fővárosi Képtárban és az Ernst Múzeumban is kiállított. 1998-ban a Vigadó Galériában is láthatóak voltak munkái a Kollázs és az Álom című kiállításokon. Az idén 51. születésnapját ünneplő művésznő alkotásai egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a MODEM, a Kiscelli Múzeum gyűjteményében találhatóak meg, de a T-Mobile Gyűjtemény és a Strabag Gyűjtemény is őrzi alkotásait. A művésznő rendszeresen vesz részt a hazai képzőművészeti élet csúcseseményein, így például a szentendrei ArtCapital rendezvénysorozat részeként is többször megtekinthetőek voltak a munkái. (2019-ben Alpha című önálló kiállítása volt itt látható, amely tárlaton a Csurkára jellemző műfaji határátlépés is hangsúlyosan megjelent. A helyspecifikus installáció egy öt termen átívelő, egységes hang- és térhatású kompozíció volt, amely az ébrenlét és az alvás közti nyugalmi stádiumra, az alfa-állapotra utalt.) Csurka Esztert, munkássága elismeréseként, 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia is tagjává választotta.

Idén 100 éve, 1920-ban írták alá a trianoni békeszerződést, amely a Párizs környéki békék rendszerének részeként az első világháborút lezáró intézkedések egyike volt. Magyarország a Nagy Háborút a vesztes oldalon zárta, mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utódállama, az antant hatalmakkal kötött megállapodást a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban írták alá június 4-én. A szerződés értelmében hazánk területének közel kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét elvesztette, az állam soknemzetiségű jellege megszűnt, amely egyben a történelmi Magyarország szétszakítását is jelentette.

A Pesti Vigadó az idei évfordulóhoz kapcsolódóan két kiállítást is szervezett, Jankovics Marcell júniusban megnyitott tárlata után jelen kiállítás iparművészeti és képzőművészeti alkotásokkal emlékezik a 100 éve történt katasztrófára.

A Pesti Vigadó kiállításaihoz kapcsolódó további tartalmak:

"Mert nem lehet feledni"

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Terítéken a verebek

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a verebekről mesélt.
Vizuál interjú

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Vizuál hír

Kardos Sándor veheti át a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar operatőrvilág egyik vezető alakja, mintegy 40 éves pályafutása alatt több mint 30 játékfilmet, valamint száznál is több tévéfilmet, kisjátékfilmet fényképezett.
Vizuál hír

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.