Vizuál

A hónap műtárgya – Csurka Eszter: Trianon

2020.12.18. 11:05
Ajánlom
Csurka Eszter festménye, amely a Trianon címet viseli, egyik legújabb alkotása (olaj, vászon, 145x210). A Pesti Vigadó sorozata.

A képen az ország felosztásának megszemélyesített ábrázolását láthatjuk. A fáradt, ájultan heverő Magyarország nővé formált testén veszekednek a hozzá hasonlatos körülállók, mindnyájan azért, hogy egy darabot kihasítsanak belőle.  Az alkotás, amely magán viseli a művésznő tipikus stílusjegyeit, a Pesti Vigadóban a „Mert nem lehet feledni…" című, a trianoni békeszerződés 100. évfordulója emlékére készült kiállításon látható.

Csurka Eszter (1969-) Munkácsy Mihály-díjas festőművészt igazi „összművésznek" tartja a szakma. Festőként, szobrászként, perfomerként is ismert, de emellett fotósként, díszlettervezőként, színészként és rendezőként is alkot. Ezen sokoldalúságából is adódik, hogy munkáira — így Trianon című festményére is, amely a decemberi Hónap műtárgya — leginkább a filmszerű látásmód, a szürreális motívumok és a vegyes technikák használata jellemző.

2020_12_CsurkaEszter-134939.jpg

Csurka Eszter alkotása (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Csurka Eszter az Iparművészeti Főiskolán fotót és alkalmazott grafikát hallgatott, a Színművészeti Főiskolán pedig rendezőnek és operatőrnek tanult. 1991 óta szerepel csoportos kiállításokon (Spirál, Petőfi Csarnok), 1994-ben nyitották meg első egyéni kiállítását Szentendrén (Vajda LSG). Az elmúlt 20 évben számos tárlaton szerepeltek munkái, a Várfok Galériában, a Karinthy Szalonban, valamint a Fővárosi Képtárban és az Ernst Múzeumban is kiállított. 1998-ban a Vigadó Galériában is láthatóak voltak munkái a Kollázs és az Álom című kiállításokon. Az idén 51. születésnapját ünneplő művésznő alkotásai egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a MODEM, a Kiscelli Múzeum gyűjteményében találhatóak meg, de a T-Mobile Gyűjtemény és a Strabag Gyűjtemény is őrzi alkotásait. A művésznő rendszeresen vesz részt a hazai képzőművészeti élet csúcseseményein, így például a szentendrei ArtCapital rendezvénysorozat részeként is többször megtekinthetőek voltak a munkái. (2019-ben Alpha című önálló kiállítása volt itt látható, amely tárlaton a Csurkára jellemző műfaji határátlépés is hangsúlyosan megjelent. A helyspecifikus installáció egy öt termen átívelő, egységes hang- és térhatású kompozíció volt, amely az ébrenlét és az alvás közti nyugalmi stádiumra, az alfa-állapotra utalt.) Csurka Esztert, munkássága elismeréseként, 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia is tagjává választotta.

Idén 100 éve, 1920-ban írták alá a trianoni békeszerződést, amely a Párizs környéki békék rendszerének részeként az első világháborút lezáró intézkedések egyike volt. Magyarország a Nagy Háborút a vesztes oldalon zárta, mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utódállama, az antant hatalmakkal kötött megállapodást a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban írták alá június 4-én. A szerződés értelmében hazánk területének közel kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét elvesztette, az állam soknemzetiségű jellege megszűnt, amely egyben a történelmi Magyarország szétszakítását is jelentette.

A Pesti Vigadó az idei évfordulóhoz kapcsolódóan két kiállítást is szervezett, Jankovics Marcell júniusban megnyitott tárlata után jelen kiállítás iparművészeti és képzőművészeti alkotásokkal emlékezik a 100 éve történt katasztrófára.

A Pesti Vigadó kiállításaihoz kapcsolódó további tartalmak:

"Mert nem lehet feledni"

Kisfilm Végh András kiállításáról

Jagicza Patrícia: Doppelgänger - A hónap műtárgya / november

Végh András: Hidak - A hónap műtárgya / október

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál ajánló

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bőgős a sötétben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most egy olyan felvételről mesél, amit pár pillanattal a biztonsági őrök érkezése előtt sikerült lőnie.
Vizuál lapszemle

Nem támogatja az NFI három, korábban kiválasztott inkubátoros film gyártását

Az utolsó, kormánytól független szervezet ellehetetlenítésétől tartanak a filmesek, miután a Nemzeti Filmintézet minden indoklás nélkül mégsem támogatja három terv gyártását az Inkubátor Programban, amelynek égisze alatt az elmúlt évek legkiemelkedőbb mozijai készültek el.