Vizuál

A jazz egy kemény világ – Jön a Chet Baker film!

2016.02.18. 14:48
Ajánlom
Nincs hiány idén jazz-portréfilmekből. Don Cheadle Miles Davis-interpretációja után itt a Chet Baker életéről szóló, Born To Be Blue című film. A rendezők mindkét esetben úgy döntöttek, hogy a zenészek legsötétebb időszakát állítják a középpontba. A filmek tanulsága szerint drog, nők, szétesés jutott a zsenik osztályrészéül.

A Born To Be Blue a legendás jazz-trombitás, Chet Baker tragikus történetét meséli el. Hasonlóan Don Cheadle Miles Davis-filmjéhez, a kanadai író-rendező Robert Budreau úgy döntött, hogy kerüli az életrajzi konvenciókat és figyelemfelkeltő, már-már prevenciós célzattal azt ábrázolja, hogy milyen veszélyes volt az '50-es, '60-as évek West Coast jazzélete, amibe jócskán belesüllyedt a zseniális Chet Baker is, olyannyira, hogy fogait is elvesztette és kis időre a karrierje is megrekedt. A filmben Ethan Hawke játssza Chet-et, ami a kritikusok előjelzése szerint a színész eddigi élete legnagyobb dobása lehet. Sajnos ő nem olyan szép férfi, mint a fiatal Chet volt, de az előzetes alapján valóban elég ígéreteset alakít.

A film az 1960-as évek végén játszódó jelenetsorral indul: Chet Baker egy olasz börtönben vesztegel, ide érkezik hozzá egy titokzatos hollywoodi producer, hogy szerepet ajánljon neki. Snitt: flashbackben látjuk Chet Bakert, amint groupiek tömege rajongja őt körül 1954-es, a jazz Mekkájának tartott birdlandi debütálása után. A mérvadó DownBeat magazin olvasói ez után a koncert után szavazták meg őt az első számú jazztrombitásnak, mások azt mondták, új stílust teremtett ekkor. Ezen az estén azonban egyik női hódolójába botlik a szállodában, aki azonnal heroinnal kínálja, hogy féltékennyé tegye barátnőjét.

Tovább nem is ecsetelnénk a film tartalmát, de azt el kell mondani, hogy -habár ezek az események mind megtörténtek- sok hangsúlyeltolást eszközöl a rendező a nagyobb drámaiság érdekében, tehát fenntartásokkal kell kezelni a film dokumentáris jellegét. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartott premier után számos kritikus éppen ezt sérelmezte, mármint hogy a rendező túl lazán kezeli az életrajzi tényeket, sőt, időnként megkavarja az események időrendiségét is.

A filmben Carmen Ejogo játssza a Chet Baker nőiből „összegyúrt” nőfigurát, kapcsolatuk középponti szerepet játszik a filmben. Kevin Hanchard és Kedar Brown pedig Dizzy Gillespie és Miles Davis jazzikonokat alakítják.

A Born To Be Blue március 25-én kerül az amerikai mozikba, hogy Magyarországra mikor jut el, vagy eljut-e egyáltalán, egyelőre nem tudni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Táncra kelnek a műalkotások a Budapest Art Week imázsfilmjében – VIDEÓ

Az április 9. és 14. között zajló Budapest Art Week célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai képzőművészeti világ sokszínűségére, és a mindennapok részévé tegye a képzőművészet iránti érdeklődést.
Vizuál Film

Újra megrendezik az Úton Online Filmfesztivált  

Mit jelent úton lenni? Teszik fel a kérdést évről-évre a Tartóshullám/Mediawave Együttlét online filmfesztiváljának válogatói. Ingyenesen nézhető filmjeik idén a "rítus" köré szerveződnek, március 31-ig lehet szavazni rájuk, de egészen április 29-ig szabadon nézhetőek. 
Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.