Vizuál

A jazz egy kemény világ – Jön a Chet Baker film!

2016.02.18. 14:48
Ajánlom
Nincs hiány idén jazz-portréfilmekből. Don Cheadle Miles Davis-interpretációja után itt a Chet Baker életéről szóló, Born To Be Blue című film. A rendezők mindkét esetben úgy döntöttek, hogy a zenészek legsötétebb időszakát állítják a középpontba. A filmek tanulsága szerint drog, nők, szétesés jutott a zsenik osztályrészéül.

A Born To Be Blue a legendás jazz-trombitás, Chet Baker tragikus történetét meséli el. Hasonlóan Don Cheadle Miles Davis-filmjéhez, a kanadai író-rendező Robert Budreau úgy döntött, hogy kerüli az életrajzi konvenciókat és figyelemfelkeltő, már-már prevenciós célzattal azt ábrázolja, hogy milyen veszélyes volt az '50-es, '60-as évek West Coast jazzélete, amibe jócskán belesüllyedt a zseniális Chet Baker is, olyannyira, hogy fogait is elvesztette és kis időre a karrierje is megrekedt. A filmben Ethan Hawke játssza Chet-et, ami a kritikusok előjelzése szerint a színész eddigi élete legnagyobb dobása lehet. Sajnos ő nem olyan szép férfi, mint a fiatal Chet volt, de az előzetes alapján valóban elég ígéreteset alakít.

A film az 1960-as évek végén játszódó jelenetsorral indul: Chet Baker egy olasz börtönben vesztegel, ide érkezik hozzá egy titokzatos hollywoodi producer, hogy szerepet ajánljon neki. Snitt: flashbackben látjuk Chet Bakert, amint groupiek tömege rajongja őt körül 1954-es, a jazz Mekkájának tartott birdlandi debütálása után. A mérvadó DownBeat magazin olvasói ez után a koncert után szavazták meg őt az első számú jazztrombitásnak, mások azt mondták, új stílust teremtett ekkor. Ezen az estén azonban egyik női hódolójába botlik a szállodában, aki azonnal heroinnal kínálja, hogy féltékennyé tegye barátnőjét.

Tovább nem is ecsetelnénk a film tartalmát, de azt el kell mondani, hogy -habár ezek az események mind megtörténtek- sok hangsúlyeltolást eszközöl a rendező a nagyobb drámaiság érdekében, tehát fenntartásokkal kell kezelni a film dokumentáris jellegét. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartott premier után számos kritikus éppen ezt sérelmezte, mármint hogy a rendező túl lazán kezeli az életrajzi tényeket, sőt, időnként megkavarja az események időrendiségét is.

A filmben Carmen Ejogo játssza a Chet Baker nőiből „összegyúrt” nőfigurát, kapcsolatuk középponti szerepet játszik a filmben. Kevin Hanchard és Kedar Brown pedig Dizzy Gillespie és Miles Davis jazzikonokat alakítják.

A Born To Be Blue március 25-én kerül az amerikai mozikba, hogy Magyarországra mikor jut el, vagy eljut-e egyáltalán, egyelőre nem tudni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.