Vizuál

A jazz egy kemény világ – Jön a Chet Baker film!

2016.02.18. 14:48
Ajánlom
Nincs hiány idén jazz-portréfilmekből. Don Cheadle Miles Davis-interpretációja után itt a Chet Baker életéről szóló, Born To Be Blue című film. A rendezők mindkét esetben úgy döntöttek, hogy a zenészek legsötétebb időszakát állítják a középpontba. A filmek tanulsága szerint drog, nők, szétesés jutott a zsenik osztályrészéül.

A Born To Be Blue a legendás jazz-trombitás, Chet Baker tragikus történetét meséli el. Hasonlóan Don Cheadle Miles Davis-filmjéhez, a kanadai író-rendező Robert Budreau úgy döntött, hogy kerüli az életrajzi konvenciókat és figyelemfelkeltő, már-már prevenciós célzattal azt ábrázolja, hogy milyen veszélyes volt az '50-es, '60-as évek West Coast jazzélete, amibe jócskán belesüllyedt a zseniális Chet Baker is, olyannyira, hogy fogait is elvesztette és kis időre a karrierje is megrekedt. A filmben Ethan Hawke játssza Chet-et, ami a kritikusok előjelzése szerint a színész eddigi élete legnagyobb dobása lehet. Sajnos ő nem olyan szép férfi, mint a fiatal Chet volt, de az előzetes alapján valóban elég ígéreteset alakít.

A film az 1960-as évek végén játszódó jelenetsorral indul: Chet Baker egy olasz börtönben vesztegel, ide érkezik hozzá egy titokzatos hollywoodi producer, hogy szerepet ajánljon neki. Snitt: flashbackben látjuk Chet Bakert, amint groupiek tömege rajongja őt körül 1954-es, a jazz Mekkájának tartott birdlandi debütálása után. A mérvadó DownBeat magazin olvasói ez után a koncert után szavazták meg őt az első számú jazztrombitásnak, mások azt mondták, új stílust teremtett ekkor. Ezen az estén azonban egyik női hódolójába botlik a szállodában, aki azonnal heroinnal kínálja, hogy féltékennyé tegye barátnőjét.

Tovább nem is ecsetelnénk a film tartalmát, de azt el kell mondani, hogy -habár ezek az események mind megtörténtek- sok hangsúlyeltolást eszközöl a rendező a nagyobb drámaiság érdekében, tehát fenntartásokkal kell kezelni a film dokumentáris jellegét. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartott premier után számos kritikus éppen ezt sérelmezte, mármint hogy a rendező túl lazán kezeli az életrajzi tényeket, sőt, időnként megkavarja az események időrendiségét is.

A filmben Carmen Ejogo játssza a Chet Baker nőiből „összegyúrt” nőfigurát, kapcsolatuk középponti szerepet játszik a filmben. Kevin Hanchard és Kedar Brown pedig Dizzy Gillespie és Miles Davis jazzikonokat alakítják.

A Born To Be Blue március 25-én kerül az amerikai mozikba, hogy Magyarországra mikor jut el, vagy eljut-e egyáltalán, egyelőre nem tudni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.
Vizuál optikai csalódás

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Vizuál videó

Több mint 30 ezren látták a Rossz verseket

A rendező, Reisz Gábor és csapata ennek alkalmából különleges zenés remix-videóban köszöni meg a nézők bizalmát.