Vizuál

A jazz egy kemény világ – Jön a Chet Baker film!

2016.02.18. 14:48
Ajánlom
Nincs hiány idén jazz-portréfilmekből. Don Cheadle Miles Davis-interpretációja után itt a Chet Baker életéről szóló, Born To Be Blue című film. A rendezők mindkét esetben úgy döntöttek, hogy a zenészek legsötétebb időszakát állítják a középpontba. A filmek tanulsága szerint drog, nők, szétesés jutott a zsenik osztályrészéül.

A Born To Be Blue a legendás jazz-trombitás, Chet Baker tragikus történetét meséli el. Hasonlóan Don Cheadle Miles Davis-filmjéhez, a kanadai író-rendező Robert Budreau úgy döntött, hogy kerüli az életrajzi konvenciókat és figyelemfelkeltő, már-már prevenciós célzattal azt ábrázolja, hogy milyen veszélyes volt az '50-es, '60-as évek West Coast jazzélete, amibe jócskán belesüllyedt a zseniális Chet Baker is, olyannyira, hogy fogait is elvesztette és kis időre a karrierje is megrekedt. A filmben Ethan Hawke játssza Chet-et, ami a kritikusok előjelzése szerint a színész eddigi élete legnagyobb dobása lehet. Sajnos ő nem olyan szép férfi, mint a fiatal Chet volt, de az előzetes alapján valóban elég ígéreteset alakít.

A film az 1960-as évek végén játszódó jelenetsorral indul: Chet Baker egy olasz börtönben vesztegel, ide érkezik hozzá egy titokzatos hollywoodi producer, hogy szerepet ajánljon neki. Snitt: flashbackben látjuk Chet Bakert, amint groupiek tömege rajongja őt körül 1954-es, a jazz Mekkájának tartott birdlandi debütálása után. A mérvadó DownBeat magazin olvasói ez után a koncert után szavazták meg őt az első számú jazztrombitásnak, mások azt mondták, új stílust teremtett ekkor. Ezen az estén azonban egyik női hódolójába botlik a szállodában, aki azonnal heroinnal kínálja, hogy féltékennyé tegye barátnőjét.

Tovább nem is ecsetelnénk a film tartalmát, de azt el kell mondani, hogy -habár ezek az események mind megtörténtek- sok hangsúlyeltolást eszközöl a rendező a nagyobb drámaiság érdekében, tehát fenntartásokkal kell kezelni a film dokumentáris jellegét. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartott premier után számos kritikus éppen ezt sérelmezte, mármint hogy a rendező túl lazán kezeli az életrajzi tényeket, sőt, időnként megkavarja az események időrendiségét is.

A filmben Carmen Ejogo játssza a Chet Baker nőiből „összegyúrt” nőfigurát, kapcsolatuk középponti szerepet játszik a filmben. Kevin Hanchard és Kedar Brown pedig Dizzy Gillespie és Miles Davis jazzikonokat alakítják.

A Born To Be Blue március 25-én kerül az amerikai mozikba, hogy Magyarországra mikor jut el, vagy eljut-e egyáltalán, egyelőre nem tudni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba. 
Vizuál magazin

Katharine Hepburn egy magyarnak köszönhette a karrierjét

A szókimondó stílusáról is ismert színésznőt férfias megjelenése és előnytelen ruhaválasztásai kezdetben rossz színben tüntették fel, tehetsége, rátermettségé és nem utolsó sorban George Cukorral kötött barátsága azonban a legnagyobbak közé repítette.