Vizuál

A jövő értékeit kutatja a Műcsarnok

2011.01.04. 12:39
Ajánlom
Izgalmas újdonságok jellemzik a Műcsarnok idei évét.

Az előretekintésről szól majd a Műcsarnok 2011-es éve - mondta Petrányi Zsolt, az intézmény jelenlegi főigazgatója, akinek 2010. december 31-én lejárt a mandátuma. A Műcsarnok igazgatói posztjára pályázatot írtak ki, de az sikertelenül zárult. A pályázaton Petrányi Zsolt is indult és az eredménytől függetlenül reméli, hogy folytathatja az intézményben megkezdett programot. Az intézményt jelenleg Petrányi vezeti, akinek megbízatását egy hónappal meghosszabbította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) "Az elmúlt öt évben számos fejlesztést véghezvittünk. A legfontosabb eredményeket a kommunikáció terén értük el, ez utóbbi ugyanis a legfontosabb feladat. A Műcsarnok ma a kortárs művészetről ad tájékoztatást" - fogalmazott a főigazgató, kiemelve, hogy a kortárs kiállítások mellett számos társrendezvényt tartanak a kiállítóhelyen.

"Pályázatom szlogenje: a művészet jövője, a jövő művészete. Azért választottam ezt, mert úgy érzem, egy olyan művészeti és társadalmi pillanatnál járunk, amikor érdemes elgondolkozni, melyek azok az értékeink, amelyeket a jövőben is értékesnek tartunk. Ilyen értelemben az értékekről való gondolkodás szinonimája az értékteremtésnek. A Műcsarnok felelőssége abban áll, hogyan viszonyul kiállításaival, művészeivel a jövő értékeihez, és ezen cél elérése érdekében hogyan tudja minél jobban összehangolni programját más művészeti intézményekkel."

EDBFBC8F-5F37-4F9E-84D3-BABE034B178C

Yang Mao-Lin: Jataka meséje Vajradhara rendkívüli szerelme

Az említett összefogásról szól a december közepén nyílt, március 6-ig látható Taiwan Calling című kiállítás is, amelyet a Ludwig Múzeummal közösen rendeztek, a két tárlat párhuzamosan fut a két intézményben. Erről szólva Petrányi kiemelte, hogy "példanélküli a magyar művészeti életben, hogy két nagy intézmény ilyen nagyszabású együttműködést valósítson meg. Így két különböző szempont alapján mutatkozhat be a tajvani kortárs képzőművészet."

A 2011-es év első új kiállítása is az együttműködésről szól majd. Az Egyszerű többség - Fiatal művészcsoportok együttműködése című, március 19. és április 24-e között látható tárlat a kortárs művészet legfiatalabb generációinak munkáiból válogat, egy helyszínen állítva ki képzőművészettel, építészettel és dizájnnal foglalkozó alkotókat. Nyár elején két nemzetközi hírű művészt mutat be a Műcsarnok. A belga festészet meghatározó alakja, Michael Borremans retrospektív tárlata várhatóan május 14. és június 26. között lesz látható, majd a Párizsban élő Xavier Veilhannak nyílik kiállítása július 9-én.

"Michael Borremans nem megtagadva a belga szürrealizmust és René Magritte szellemiségét, a festészeti hagyományra épít, de teljesen új világot mutat fel" - hangsúlyozta a főigazgató. Xavier Veilhannról pedig úgy vélekedett, hogy a Párizsban élő művész nevéhez az elmúlt évek legizgalmasabb kiállításai fűződnek. "Az utóbbi évek nagy szenzációja volt, hogy a versailles-i kastély kortárs kiállításoknak adott otthon. Veilhann volt a második meghívott, és ő volt a legszellemesebb, a leginnovatívabb" - mondta Petrányi Zsolt, aki kiemelte: a művész nagyon izgatott a Műcsarnokban kiállítandó installációja miatt.

Ősszel ismét a Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító közös kiállítása tölti meg majd a termeket, amelyről szólva a főigazgató elmondta, hogy "nagyon büszke a díjra, hiszen az kiemelkedően magas, ötmillió forintos jutalommal jár." Az év utolsó kiállítása a kolozsvári művészeti színtérrel fog foglalkozni, ahol az ezredfordulót követően Kolozsváron megjelent és azóta nemzetközileg is jegyzett művészgeneráció munkái lesznek láthatóak.

Az Ernst Múzeumban az év egy profi gördeszkás-képzőművész, az amerikai Ed Templeton kiállításával indul majd, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a fiatalokat is megszólítsa. Mint Petrányi elmondta, Templeton (aki kétezer műtárggyal érkezik Budapestre) "gördeszkásként sokat utazott, ebből az élményanyagból építkezik. Hihetetlen szociális körképet ad napjaink Amerikájáról." Április 1-jén nyílik meg a Derkovits-ösztöndíjasok beszámolótárlata, június 10-én pedig a legfiatalabb japán képzőművészet mutatkozik be a Nagymező utcában Télikert - Micropop fantázia a kortárs japán művészetben címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.