Vizuál

A jövő értékeit kutatja a Műcsarnok

2011.01.04. 12:39
Ajánlom
Izgalmas újdonságok jellemzik a Műcsarnok idei évét.

Az előretekintésről szól majd a Műcsarnok 2011-es éve - mondta Petrányi Zsolt, az intézmény jelenlegi főigazgatója, akinek 2010. december 31-én lejárt a mandátuma. A Műcsarnok igazgatói posztjára pályázatot írtak ki, de az sikertelenül zárult. A pályázaton Petrányi Zsolt is indult és az eredménytől függetlenül reméli, hogy folytathatja az intézményben megkezdett programot. Az intézményt jelenleg Petrányi vezeti, akinek megbízatását egy hónappal meghosszabbította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) "Az elmúlt öt évben számos fejlesztést véghezvittünk. A legfontosabb eredményeket a kommunikáció terén értük el, ez utóbbi ugyanis a legfontosabb feladat. A Műcsarnok ma a kortárs művészetről ad tájékoztatást" - fogalmazott a főigazgató, kiemelve, hogy a kortárs kiállítások mellett számos társrendezvényt tartanak a kiállítóhelyen.

"Pályázatom szlogenje: a művészet jövője, a jövő művészete. Azért választottam ezt, mert úgy érzem, egy olyan művészeti és társadalmi pillanatnál járunk, amikor érdemes elgondolkozni, melyek azok az értékeink, amelyeket a jövőben is értékesnek tartunk. Ilyen értelemben az értékekről való gondolkodás szinonimája az értékteremtésnek. A Műcsarnok felelőssége abban áll, hogyan viszonyul kiállításaival, művészeivel a jövő értékeihez, és ezen cél elérése érdekében hogyan tudja minél jobban összehangolni programját más művészeti intézményekkel."

EDBFBC8F-5F37-4F9E-84D3-BABE034B178C

Yang Mao-Lin: Jataka meséje Vajradhara rendkívüli szerelme

Az említett összefogásról szól a december közepén nyílt, március 6-ig látható Taiwan Calling című kiállítás is, amelyet a Ludwig Múzeummal közösen rendeztek, a két tárlat párhuzamosan fut a két intézményben. Erről szólva Petrányi kiemelte, hogy "példanélküli a magyar művészeti életben, hogy két nagy intézmény ilyen nagyszabású együttműködést valósítson meg. Így két különböző szempont alapján mutatkozhat be a tajvani kortárs képzőművészet."

A 2011-es év első új kiállítása is az együttműködésről szól majd. Az Egyszerű többség - Fiatal művészcsoportok együttműködése című, március 19. és április 24-e között látható tárlat a kortárs művészet legfiatalabb generációinak munkáiból válogat, egy helyszínen állítva ki képzőművészettel, építészettel és dizájnnal foglalkozó alkotókat. Nyár elején két nemzetközi hírű művészt mutat be a Műcsarnok. A belga festészet meghatározó alakja, Michael Borremans retrospektív tárlata várhatóan május 14. és június 26. között lesz látható, majd a Párizsban élő Xavier Veilhannak nyílik kiállítása július 9-én.

"Michael Borremans nem megtagadva a belga szürrealizmust és René Magritte szellemiségét, a festészeti hagyományra épít, de teljesen új világot mutat fel" - hangsúlyozta a főigazgató. Xavier Veilhannról pedig úgy vélekedett, hogy a Párizsban élő művész nevéhez az elmúlt évek legizgalmasabb kiállításai fűződnek. "Az utóbbi évek nagy szenzációja volt, hogy a versailles-i kastély kortárs kiállításoknak adott otthon. Veilhann volt a második meghívott, és ő volt a legszellemesebb, a leginnovatívabb" - mondta Petrányi Zsolt, aki kiemelte: a művész nagyon izgatott a Műcsarnokban kiállítandó installációja miatt.

Ősszel ismét a Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító közös kiállítása tölti meg majd a termeket, amelyről szólva a főigazgató elmondta, hogy "nagyon büszke a díjra, hiszen az kiemelkedően magas, ötmillió forintos jutalommal jár." Az év utolsó kiállítása a kolozsvári művészeti színtérrel fog foglalkozni, ahol az ezredfordulót követően Kolozsváron megjelent és azóta nemzetközileg is jegyzett művészgeneráció munkái lesznek láthatóak.

Az Ernst Múzeumban az év egy profi gördeszkás-képzőművész, az amerikai Ed Templeton kiállításával indul majd, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a fiatalokat is megszólítsa. Mint Petrányi elmondta, Templeton (aki kétezer műtárggyal érkezik Budapestre) "gördeszkásként sokat utazott, ebből az élményanyagból építkezik. Hihetetlen szociális körképet ad napjaink Amerikájáról." Április 1-jén nyílik meg a Derkovits-ösztöndíjasok beszámolótárlata, június 10-én pedig a legfiatalabb japán képzőművészet mutatkozik be a Nagymező utcában Télikert - Micropop fantázia a kortárs japán művészetben címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál születésnap

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Vizuál magazin

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Vizuál ajánló

A KAFF legjobb animációs filmjei érkeznek az Urániába

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF-napot. A díjnyertes magyar és európai animációs filmek mellett külön program várja a gyerekeket szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál hír

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.