Vizuál

A Keresztapától a Barbie-ig – augusztusban indul a Városháza Kertmozi

2023.07.28. 11:10
Ajánlom
Hamarosan ismét a csillagos ég alatt mozizhatunk a Városháza díszudvarán, ahol egy premier előtti vetítésen is részt vehetünk majd a programsorozat első hetén. A közönség ugyanis már itt megtekintheti a tavalyi Biennalén Ezüst Oroszlán-díjat nyert Saint Omer című filmet.

A Budapest Kertmozi és a Budapest Mindenkinek közös szervezésében ismét elindul a Városháza Kertmozi. A Városháza díszudvarán (V. ker., Városháza u. 9-11) ugyanis olyan friss filmeket láthatunk a programsorozat első hetén, mint például Wes Anderson sztárokkal teletűzdelt Asteroid Cityje, Greta Gerwig rekordokat döntögető Barbie-ja vagy Michele Placido Caravaggio árnyéka című remekműve. Emellett pedig egy premier előtti vetítésen is részt vehetünk: a közönség ugyanis augusztus 6-án megnézheti a francia Alice Diop Saint Omer Ezüst Oroszlán-díjas filmjét, amely augusztus 17-étől kerül a hazai mozikba.

Valamennyi vetítés 20:30-kor kezdődik, a további részletekről a Művész Art Mozi Facebook-oldalán tájékozódhatunk.

Részletes program:

  • Augusztus 3.: Asteroid City
  • Augusztus 4.: Pókember – A pókverzumon át
  • Augusztus 5.: Barbie
  • Augusztus 6.: Saint Omer (Premier előtti)
  • Augusztus 7.: Rumba – Több mint tánc
  • Augusztus 8.: Caravaggio árnyéka
  • Augusztus 9.: A Keresztapa

Fejléckép: Jelenet A keresztapa és a Barbie című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu; UIP-Duna Film)

Feminista Barbie földbe döngöli a kapitalistákat

Kapcsolódó

Feminista Barbie földbe döngöli a kapitalistákat

A Barbie című filmből megtanulhatjuk, hogy az életet csak akkor tölthetjük fel valódi tartalommal, ha vállaljuk a bukás kockázatát. Nem mellesleg pedig jól kiröhöghetjük a férfiakat és a nagyvállalatokat is.

Nem ébredhetsz fel, ha el sem aludtál – kritika az Asteroid Cityről

Nem ébredhetsz fel, ha el sem aludtál – kritika az Asteroid Cityről

Wes Anderson legújabb filmjében nagyjából azt kapjuk, amit már megszokhattunk tőle: egy szerethető, bolondos történetet, amelynek, meglehet, súlya igazából nincs, de legalább van egy picike szíve.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.