Vizuál

A Kiskakas és a design esete

2012.08.24. 08:39
Ajánlom
Megjárta a Szigetet flip-floppostul és kalapostul a WAMP: idén tíz házzal és összesen húsz tervező munkáival voltak jelen a fesztiválon - ez volt az eddigi legnagyobb kitelepülés. Ősszel persze folytatódnak a szokásos design vásárok is, ahogyan az már lenni szokott, több újdonsággal - szeptemberben a hónap designere a Kiskakas. A kommunikációjáért felelős Rothman Gabriellával beszélgettünk.

"A Szigeten mutattunk be egy vadonatúj WAMP-kollekciót négy termékből: legyezőből, flip-flop papucsból, kalapból és frizbiből. Egy stylist, Hajgató Sára segítségével minden nap három órás workshopokat szerveztünk, ezek keretében lehetett a tárgyakat dekorálni, pimpelni. Egy mini WAMP-ot szerettünk volna kihozni a Szigetre, felvillantani, milyen is a WAMP hangulata, karaktere." A fesztiválról elköltözve szeptember 16. lesz az utolsó időpont, amikor gasztro szekcióval együtt szabadtéren (Erzsébet tér) lesz vásár.

A tanévkezdésre fókuszálva olyan alkotót szeretett volna választani a WAMP, aki főként az iskolás korosztályra koncentrál. "A Kiskakas design műhely grafikával foglalkozik, csomagolópapírokat és füzeteket terveznek, készítenek illetve nemrég rukkoltak elő egy fajáték kollekcióval. Nagyon szép, minimalista a design: nem is igazán gyerekeknek veszik, hanem a felnőttek dísztárgynak." A stúdió Sikó Bori, Bella és Balázs közös ötlete alapján született. A fa állatfigurákat egy fiatal hangszerkészítő mester, Hild Dániel jegyzi.

Az állatsereglet minden egyes mívesen kidolgozott, finoman stilizált darabja kézi munkával, gőzölt akácból és hársfából készül, olykor 16-20 munkaóra alatt. Később, az októberi Design Hét Budapestre két napos WAMP-pal is készülnek a szervezők. "Különleges helyszínen zajló, gazdag programmal jelentkező vásárt szeretnénk szervezni erre az alkalomra. Novemberben és decemberben visszaköltözünk a Millenárisra, ahol a szokásos havi megjelenésnél gyakrabban találkozhat a magyar tervezőkkel a közönség."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.