Vizuál

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

2024.04.17. 13:20
Ajánlom
A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.

Április 13-án Lantos. A kör végtelensége címmel nyílt meg a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria legújabb tárlata Balatonfüreden. Lantos Ferenc (1929–2014) többek között a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze-díjjal is kitüntetett festő- és vizuális művész, a nem-ábrázoló művészet ikonikus figurája, a hazai műkereskedelemben a kortárs művészeti színtér egyik legsikeresebb nonfiguratív alkotója, akinek munkái már a 25 millió forintos álomhatárt is elérték.

Mészáros Flórának, a tárlat kurátorának kimondott célja, hogy a művész nemzetközi ismertségét erősítve bebizonyítsa, nemcsak a hazai geometrikus ábrázolás egyik kiemelkedő alakja Lantos Ferenc, hanem a nemzetközi szakmai élet egyik izgalmas és úttörő alkotója is – írja a galéria közleményében.

A nemrég megjelent Lantos-monográfia kötetben is szereplő műtárgyak mellett eddig soha nem látható művekkel egyetemben, egyedi módon több, mint ötven alkotást láthat a közönség.

A kör végtelensége című kiállítása Mészáros Flóra kurátori elképzelése szerint Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja. A tárlat kiemeli Lantos világszínvonalú megoldásait, pionír szerepét a nonfigurációban. Amikor Lantos amerikai kortársai a pop art és a geometrikus absztrakt friss szellemében élnek a kör adta lehetőségekkel, vagy nyugati geometrizáló festők a kört az illúzió jelenségével kapcsolják össze, ő az elzárt szocialista szellemben, a párhuzamos minták ismerete nélkül ért el egy nemzetközi színvonalt művészetével az 1960-as években.

6_Foto_RadoczyBalint-131553.jpg

Lantos. A kör végtelenítése című kiállítás a Zsdrál Galériában (Fotó/Forrás: Rádóczy Bálint)

Mészáros Flóra az alkotó életművét (kiemelten a legfontosabb periódusait, azaz az 1960-as és 1970-es éveket) a kör motívum változatai alapján tematikus egységekbe rendezi. Így bemutatja kört mint a természetbeni motívumot (kör mint égitest, a virágban fellelhető forma), továbbá annak a tisztan geometrikus használatát vagy a matematikai eljárások eszközeként megjelenő körformát, a nonfiguratív és a figuratív világ közötti átmenet példáját (a tulipános művek köreredetét) és a különböző műfajokban való érvényesülését.

A tárlaton a Lantos által használt technikák széles skálája is felvonul,

a közönség így például olaj-és vízfestményei mellett grafikáival, szobraival, üvegfestmény-terveivel, épület-vagy önálló zománcaival is találkozhat,

sőt a tárlaton egy teljes épületfríz megjelenik. Az exkluzív módon a kiállításra készült land art installáció (műfüves talajon a tulipános művek természetbe helyezése) keretében a kurátor célja Lantos tettyei parkba készült művének megidézése, amellyel szerinte a művész Magyarországon a land art műfaj első hazai kibontakoztatója lett.

8_Foto_RadoczyBalint-131451.jpg

Lantos. A kör végtelenítése című kiállítás a Zsdrál Galériában (Fotó/Forrás: Rádóczy Bálint)

A kiállítás ugyanakkor izgalmas vizuális folytatása a Zsdrál Art és Mészáros Flóra Lantossal kapcsolatos együttműködésének, hiszen közelmúltban jelentettek meg egy nagy sikernek örvendő Lantos című monográfiát, amelynek egyik fő fejezete a művész által végtelen módon felhasznált körmotívum bemutatása.

A Lantos. A kör végtelensége egy még sohasem látott műtárgy-együttest tár a néző elé, a galéria alkotásai hazai magángyűjtemények kiváló anyagával (válogatás a Budapest-A. Gyűjtemény, a budapesti Hatvani M. Gyűjtemény, a pécsi ifj. Ficzek Ferenc kollekciójából és egy további magángyűjteményből) és intézményi kölcsönzéssel (Pécs, Janus Pannonius Múzeum) egészülnek ki. A kiállítás április 28-ig látogatható. 

További részletek a galéria Facebook-oldalán.

Fejléckép: Lantos. A kör végtelenítése című kiállítás a Zsdrál Galériában (Fotó/Forrás: Rádóczy Bálint)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.