Vizuál

A kortárs animációs filmek legjavával érkezik a 20. Anilogue

2022.11.22. 15:05
Ajánlom
A gyerekeknek szóló alkotásoktól egészen az abszurd, horrorisztikus művekig terjed a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál kínálata. A szervezők három helyszínen várják az érdeklődőket rövidfilmekkel, illetve tizenhárom egész estés alkotással.

November 23. és 27. között rendezik meg a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. Idén új fő helyszín várja az érdeklődőket: a vetítések nagy része a Toldi Moziban lesz. Emellett a Francia Intézet a családokat várja, míg az Animált éj elnevezésű emblematikus, rekordhosszúságú műsorának ismét az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont, ahol három teremben tölthetik az éjszakát filmekkel az animáció rajongói.

A fesztiválon 13 egész estés filmet láthat a közönség, a legújabb rövidfilmek ismét három blokkban versenyeznek, a gyerekeknek két korosztálynak szóló válogatással készülnek a szervezők.

Lesznek ultrarövid animációk, de bemutatják például a legjobb kortárs lengyel és ukrán alkotásokat is.

Az Anilogue nyitófilmje az idén elhunyt Jean-Jacques Sempé egyik leghíresebb illusztrációs munkája, A kis Nicolas animációs adaptációja. A kisfiú mindennapjait játékok, csínytevések és verekedések töltik ki. Ahogy a kalandjai kibontakoznak, Nicolas belopózik alkotóinak műhelyébe, és faggatni kezdi őket: Sempé és René Goscinny barátságukról, művészi pályájukról és álmokkal teli gyermekkorukról mesélnek.

Le-Petit-Nicolas-142718.jpg

Jelenet A kis Nicolas című filmből (Fotó/Forrás: 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

A magyar származású Pierre Földes adaptálta animációra Murakami Haruki novelláit. A Vak fűzfa, alvó nő című filmben egy elveszett macska, egy fecsegő varangy és egy szökőár kell ahhoz, hogy egy nem túl ambiciózus üzletkötő, frusztrált felesége és egy skizofrén könyvelő megmenthessék Tokiót a földrengéstől, és rátaláljanak életük értelmére.

A formabontó műveiről ismert japán rendező, Maasaki Yuasa új filmje az Inu-Ó, amelyben a címszereplő sajátos külsejét maszkkal és ruhákkal takarja el. Inu-Ó egy nap találkozik egy vak lantjátékossal, aki mellett felfedezi nagyszerű tánctudását, majd üzlettársakká és elválaszthatatlan barátokká válnak. Különcségükkel próbálnak túlélni a társadalom peremén, miközben egyre nagyobb hírnévre tesznek szert.

INUOU_sub5-142718.jpg

Jelenet az Inu-Ó című filmből (Fotó/Forrás: 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

A spanyol abszurd animáció mestere, Alberto Vázquez Háború az egyszarvúak ellen című szatírája az Apokalipszis most és a Bambi szerelemgyereke, amely sötét humorral elmélkedik az ördög eredetéről. A mackók ősidők óta háborúznak esküdt ellenségeikkel, az egyszarvúakkal. A két testvér, Azulin és Gordi egy csapat tapasztalatlan újonccal együtt veszélyes küldetésre indulnak, hogy megmentsék a bűvös erdejüket.

Signe Baumane a belső női lázadásról készítette a Szerelem házassággal fűszerezve című filmjét, amelyben Zelmát kiskorától fogva arra tanították a mesék, hogy a szerelem minden gondját megoldja, csak úgy kell viselkednie, ahogy a társadalom egy lánytól elvárja. Felcseperedve ráébred, hogy minél inkább igyekszik betartani a szabályokat, a teste annál jobban ellenáll.

MLAWMbySigneBaumanestill5-142721.png

Jelenet a Szerelem házassággal fűszerezve című filmből (Fotó/Forrás: 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

A három rövidfilmes versenyblokkban a kortárs animációk legjobbjaiból láthat merítést a közönség a világ minden tájáról. Vetítik többek közt Turai Balázs az idei Annecy fesztivál fődíját elnyert Amok című filmjét, amelyben a főhős belső törpéje veszi át az irányítást a férfi élete felett. Az animáció lehetőségeit feszegető Nikita Diakur legújabb műve a Hátraszaltó, amelyben a rendező a saját avatarját tanítja a címbeli ugrásra. A sikereket halmozó cseh Špela Čadež Steakhouse című alkotása egy odaégett hús metaforáján keresztül mutatja be a párkapcsolati erőszakot, a közönségkedvenc észt Sander Joont pedig gyerekkora inspirálta a Sierra című filmje elkészítésére, amelyben az apa ráerőlteti az autóversenyzést fiára, aki ettől kocsikerékké változik.

Fődíjat nyert Turai Balázs animációs filmje Annecyben

Kapcsolódó

Fődíjat nyert Turai Balázs animációs filmje Annecyben

Oscar-díjra jelölhető lett az Amok című film, amely a világ legrangosabb animációs eseményén, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta meg. Turai Balás alkotását harmincnyolc munka közül választotta ki a zsűri. 

Az Ukrán hangok című válogatásban a háború kitörése előtt és azóta készült ukrán animációk mutatkoznak be, azt példázva, hogy

a tűzfegyverek zaján túl mégiscsak az animációban elbeszélt, személyes történetek képesek a legerősebben megszólalni.

Az O!PLA 2022 című válogatás a 10. O!PLA Animációs Fesztivál díjazottjait vonultatja fel a lengyel animáció legizgalmasabb alkotásaival.

Az Animált éj idén rekordhosszúsággal várja a legelszántabb animációrajongókat: szombat este közel négy órán keresztül szórakozhatnak a horror, a sötét humor és az erotika témáit boncolgató filmeken, emellett az Athleticus epizódjai deríthetik fel a nézőket,

az ínyencekre pedig különleges meglepetés-összeállítás vár az Uránia Filmszínház három mozitermében.

af-slide--1-142717.jpg

Jelenet a Hol van Anne Frank? című filmből (Fotó/Forrás: 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

A fiatalabb korosztályt többek közt Glaser Kati csipkelődő humorú mesegyűjteménye, a Családi legendák várja, de együtt mulathatnak egy kölyök vámpír kalandjain a Kicsi vámpírban, és ismerhetik meg egy példás ifjú életét a Hol van Anne Frank? című film által. Ezenkívül két blokkban (6+, 10+) nézhetik meg a gyerekeknek szóló kortárs animációs kisfilmtermés legjavát.

A fesztiválra a korábbiaktól eltérően nem a mozikban, hanem kizárólag a fesztivál honlapján kaphatók jegyek és különböző bérletek. 

Fejléckép: Jelenet a Vak fűzfa, alvó nő című filmből (Fotó/Forrás: 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál)

Huszonöt perc az örökkévalóságnak – Interjú Rubovszky Évával

Kapcsolódó

Huszonöt perc az örökkévalóságnak – Interjú Rubovszky Évával

„A magyar rajzfilmnek még mindig nincs akkora tábora itthon, mint amekkora híre van a világban” – fogalmazott lapunknak Rubovkszy Éva. Jankovics Marcell özvegyével, a november 18-án kezdődő IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnökével egyebek közt a tavaly elhunyt művész emlékezetéről, a nemrég bemutatott Toldiról beszélgettünk, ahogy arról is, miért nem szabad a gyerekeknek igénytelen tartalmakat gyártani.

Az emberek még mindig nem tekintik felnőtt műfajnak a rajzfilmeket

Az emberek még mindig nem tekintik felnőtt műfajnak a rajzfilmeket

Michael Dudok de Wittel, az első külföldi animációs filmessel, aki a Ghibli stúdióval dolgozott, beszélgettünk az európai és a japán rajzfilmkészítési stílusról és az animációk gyerekességével kapcsolatos előítéletekről, de érintettük a remeterákokban rejlő rajzfilmes lehetőségeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.