Vizuál

A kortárs gyász tematikáját feldolgozó művész-kurátor páros nyerte el az Esterhazy Art Dating díját 

2023.05.23. 10:20
Ajánlom
Tíz kurátor és húsz alkotó ismerhette meg egymást idén tavasszal az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által közösen szervezett Esterhazy Art Dating során. A művészi rapid randi keretében zajló 15-15 perces beszélgetések eredményeképpen jött létre az a tíz művész-kurátor páros, akik két hónapot dolgoztak közösen egy kiállítás tervének kialakításán. A bemutatott koncepciók alapján a kuratórium meghozta a döntést arról, melyik művész-kurátor páros veheti igénybe az Alapítvány egymillió forintos támogatását tervük megvalósítására. A nyertesek – Kádár Emese képzőművész, valamint Sárai Vanda kurátor – kiállítása a kortárs gyász tematikáját dolgozza fel, és a The Space Galéria ad majd otthont neki 2024-ben. 

A résztvevő művészek és kurátorok márciusban találkoztak egymással az Esterhazy Art Dating eseményen, amely a népszerű rapid randik modelljét lemásolva adott lehetőséget arra, hogy a művészek megismertessék portfólióikat a kurátorokkal.

Az Alapítvány által felkarolt Art Dating célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen kortárs művészek számára, egyben alkalmat teremtsen kurátorok és művészek egymásra találására.

A visszajelzések szerint, a portfoliók és a találkozások annak ellenére tudtak meglepetéseket okozni, hogy a hazai művészeti szcéna viszonylag kicsi, így a résztvevők többnyire ismerték már egymást. Az esemény révén azok is közelebb kerülhettek egy közös művészeti projekt megvalósításához, illetve akár egy hosszútávú együttműködés megalapozásához, akik ezúttal nem nyerték el a kuratórium támogatását. 

KadarEmeseesSaraiVanda-095042.jpg

Kádár Emese és Sárai Vanda (Fotó/Forrás: Esterházy Magyarország Alapítvány)

Tíz művész és kurátoraik kiállítási koncepcióit értékelte az elismert szakemberekből álló zsűri, mielőtt meghozták a döntésüket a támogatásról. A pályázatok kiválasztásában és a prezentációk zsűrizésében részt vevő kuratórium tagjai: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke; Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője; Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője; Tűzkő Péter igazságügyi szakértő; Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.  

A digitális technológia, amely kikezdeni látszik a valóságról és életről alkotott fogalmainkat, a művészeket is válaszra sarkallja.

Az Alapítvány támogatását elnyerő Kádár Emese festő- és textilművész és Sárai Vanda kurátor párosát az foglalkoztatja, miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.

Az alkotó installatív sírkő-szőttesek formájában dolgozza fel a virtuálisan tárolt személyes adatok, így az elhunyt szeretteinkhez köthető emlékeink elvesztésének kérdését, ezzel téve kísérletet arra, hogy emléket állítson az elhalványuló emlékezetnek. A kiállítás várhatóan 2024. tavaszán a The Space Contemporary Art Gallery-ben valósul meg.  A Nagyházi Galéria és Aukciósház különdíját Horváth Csaba és Don Tamás párosa nyerte el. 

hotvath_don-101827.jpg

Horváth Csaba és Don Tamás (Fotó/Forrás: Esterházy Magyarország Alapítvány)

Az Esterházy Magyarország Alapítvány örömmel támogat olyan kortársművészeti projekteket, amelyek hidat építenek tradicionális és kortárs megközelítések között. Kádár Emese és Sárai Vanda koncepciójában egy húsbavágó, örökérvényű téma kerül sajátos, a korunkra jellemző megvilágításba” – mondta el Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány képviselője.  

Örömmel vágtunk bele az Esterhazy Art Dating formabontó projektjébe, mert meggyőződésünk, hogy ez egy hiánypótló kezdeményezés, hiszen kevés az alkalom kurátorok és művészek találkozására, ahogy kevesekben tudatosul az is, milyen fontos szerepe van a kurátoroknak egy-egy sikeres kiállítás megvalósításában.

Az Esterhazy Art Dating projekt jövőre is folytatódik, hogy újabb művészeknek és kurátoroknak teremtsen lehetőséget közös kiállítások létrehozására

 – nyilatkozta Bérczi Linda, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke.  

Fejléckép: Kádár Emese és Sárai Vanda (forrás: Esterházy Magyarország Alapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.