Vizuál

A kortárs kínai filmművészet egyik remekművét mutatják be Magyarországon

2023.08.09. 10:40
Ajánlom
A Cinema Niche ezúttal a tragikus sorsú Hu Bo An Elephant Sitting Still című négyórás kultfilmjét mutatja be szeptemberben, előbb Budapesten, majd pedig Pécsen. A fővárosi vetítésen Tarr Béla konferálja fel egykori tanítványa alkotását.

Szeptemberben tizedik, jubileumi alkalommal tér vissza a Cinema Niche elnevezésű vetítéssorozat, amely során itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. A mindössze egy budapesti és egy pécsi vetítés alkalmával idén a kortárs film egyik legtragikusabb történetű remekművét, az An Elephan Sitting Still című művet mutatják be. Az alkotás kínai rendezője, Hu Bo 29 éves korában, a film befejezése után nem sokkal öngyilkosságot követett el.

A hideg és reményvesztett tónusban visszhangzó alkotás egy nap alatt játszódik a kínai Hebei tartomány ipari sivárságában – Pekingtől délre (bár a pokoltól északra) –, és négy eltévelyedett lelket gyűjt össze egy mozaikos útvesztőben, amelynek folytonosan mozgásban lévő szereplői egyetlen grandiózus történetet mesélnek el a négy órás játékidő leforgása alatt.

A filmet előbb szeptember 9-én, 18:30-tó láthatjuk a Corvin Moziban, a pécsi közönség pedig szeptember 22-én, 18 órától tekintheti meg az Apolló Moziban. A budapesti bemutatón jelen lesz Tarr Béla is, aki saját, fiatalon elhunyt tanítványának és protezsáltjának magyarországi premierjét konferálja fel.

Hu Bo 1988-ban született Kínában, és 2014-ben a Pekingi Filmakadémián diplomázott. Distant Father (2014) című rövidfilmje a Golden Koala Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját nyerte el, a Night Runner (2014) című filmjét pedig a Taipei Golden Horse Film Academy válogatta be szelekciójába.

Director_Hubo-102304.jpg

Hu Bo (Fotó/Forrás: Cinema Niche)

Az akkor még készülő An Elephant Sitting Still című debütáló játékfilmjére 2016-ban nyert támogatást a FIRST International Film Festival Financing Forumon. A következő évben Hu Bo részt vett a FIRST Training Camp elnevezésú worskhopon Tarr Béla irányításával, ahol elkészítette Man in the Well című rövidfilmet.

Filmes pályafutása mellett két regényt is publikált: Huge Crack és Bullfrog címen,

mindkettő 2017-ben jelent meg, előbbi pedig első (és egyben utolsó) egész estés filmje forgatókönyvének alapjául is szolgált.

Az An Elephant Sitting Still 2018-ban a Berlini Filmfesztivál Forum szekciójában debütált, az azóta eltelt években a nyugati sajtó kritikusai pedig kultstátuszba emelték, rendszeresen felbukkan a múlt évtized legjobb filmjeinek válogatásában, többek között a The New Yorker vagy a The Hollywood Reporter listáin.

Fejléckép: Jelenet az An Elephant Sitting Still című filmből (Fotó/Forrás: Cinema Niche)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.