Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

2021.08.03. 09:25
Ajánlom
Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.

Az augusztus 21-ig tartó programsorozatot Fenyvesi Ottó író, költő, képzőművész nyitotta meg, aki köszöntőjében a valóság és fikció összefonódásáról is beszélt.

„Szeretem, amikor a művészek hetekre elárasztják a falut. Hangozzon bármilyen patetikusan is, valami nagy-nagy szabadság, öröm, boldogság érkezik velük. Sui generis. Van abban valami felszabadító, ahogyan keresik a saját útjukat az Ismeretlen felé, az Igazság felé, amire megvan a jó okuk, késztetésük, mániájuk, rögeszméjük, amiért vállalnak minden kockázatot, veszélyt. Lehet, hogy belepusztulnak, de lehet, hogy meglátják a fényt.

Jó figyelni, együtt mozogni velük, ahogy megérintik Lovas és a környék hétköznapjait a legkülönbözőbb rendezvényekkel képzőművészeti kiállításoktól, a filmen át a koncertekig.

A valóság meglepő szemiotikájába cseppenünk a Gartenben, ahol mindenből jel lesz. Összefonódik fikció a valósággal, a hétköznapi élettel.”

223447253_372889410844569_9046715367646885132_n-092248.jpg

Garten Balaton (Fotó/Forrás: Garten Balaton)

Az idei Garten Balaton programjai három észak-balatoni helyszínen lesznek megtekinthetőek – Lovason, Felsőörsön és Csopakon. Az események középpontjában ezúttal is a kortárs képzőművészet, illetve szobrászat áll, de ezúttal egy harmadik művészeti ág, a kortárs fotó is fontos szerepet kap majd a fesztiválon.

A három hét alatt négy helyszínen öt kiállítást és két köztéri installációt tekinthetnek meg az érdeklődők, melyeket számtalan társművészeti rendezvény kísér, például pódiumbeszélgetések és zenei programok.

Olyan ismert művészek váltják egymást a színpadon, mint Wahorn András és Kopasz Tamás, illetve a David Yengibarian-Vajdovich Árpád duó, vagy éppen drMáriás és a Tudósok, de felhangzanak Ujj Zsuzsi örök érvényű régi dalai is Darvas Kristóf kíséretével.

A mozi szerelmesei sem fognak unatkozni, ugyanis a Garten kertmoziban a Friss Hús rövidfilm fesztivál animációs válogatása mellett többek között a Szépművészeti Múzeum ’80-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmje, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című játékfilmje, valamint Forgács Péter Német egység a Balatonnál című alkotása is megtekinthető lesz.

227144811_372888957511281_805374653017244643_n-092308.jpg

Garten Balaton (Fotó/Forrás: Garten Balaton)

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, a Stefan Osnowski és Végh Eszter által vezetett egyhetes táborban a legkisebbek a művészeti nyomatkészítés technikáival ismerkedhetnek meg, az elkészült alkotásokból pedig kiállítást is rendeznek.

A Garten Balaton pontos programjairól a fesztivál honlapján lehet bővebben olvasni.

Fejléckép forrása: Garten Balaton

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.