Vizuál

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

2021.06.18. 09:45
Ajánlom
"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.

Talán még sosem jelentett ennyi mindent egyszerre az otthon, mint az elmúlt időszakban. Egyszerre funkcionált irodaként, étteremként és edzőteremként is a megszokott dolgokon kívül. Az otthonlét legfontosabb szabálya pedig, hogy az emberek jól érezzék magukat az őket körülvevő terekben, hiszen ha élettereink feltöltő hatásúak, segítségünkre lesznek minden olyan dolog leküzdésében, amit felénk sodor az élet. A környezet hangulata, stílusa erős terápiás jellegű, ezért dekoráljuk úgy, hogy kifejezze mindazt, amilyenek vagyunk. A kortárs művészet pedig ebben nyújthat segítséget a számunkra.

A Kortárs Galériák Egyesülete hetedik alkalommal rendezi meg az eseményt, amelyen az acb Galéria, a Deák Erika Galéria, az Einspach Fine Art & Photography, a Glassyard Galéria,  az Inda Galéria, a Kálmán Makláry Fine Arts, a Kisterem Galéria, a Knoll Budapest Galéria, a MissionArt Galéria, a Molnár Ani Galéria, a MyMuseum, a TOBE Galéria, a Várfok Galéria és a Viltin Galéria ezúttal is ingyenesen látogatható kiállításokkal várja a látogatókat.

A kortárs művészet sok esetben eddig ismeretlen tapasztalatokkal és ötletek halmazával szembesít minket, és arra ösztönöz, hogy önmagunk jobb, és finomabb változatai legyünk, inspirál, újít, kreatívabbá tesz, úgy, mint semmi más. Így nem csupán a falainkat változtatja meg és segít az önkifejezésben, de lelki aspektusai is jelentősek. Amikor ugyanis műalkotások előtt állunk, akár otthonunkban, akár egy kiállítóteremben, az agyunk dopamint termel, amely hatással van az agy jutalmazási-, és örömközpontjaira.

Éppen ezért ha műalkotásokkal vesszük magunkat körbe, produktivitásunk akár 15 százalékkal is növekedhet, amelyet tovább fokozhatunk, ha odafigyelünk a megfelelő színek kiválasztására is. A kékek ösztönözhetik a stabilitást és az éberséget, míg a sárgák és a vörösek spontán energiát adhatnak bármihez. 

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottó sem csupán azt jelzi, hogy a művészet az egyik legmeghatározóbb önkifejezési forma, hanem egyben arra is rámutat, hogy itt és most még nagyobb szükségünk van arra, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amivel azonosulni tudunk.

Saját személyiségünk feltárásában és önkifejezésünk elmélyítésében nyújt segítséget az idei eseményben résztvevő 14 kortárs galéria tárlata is, a galériák  napi két alkalommal öt különböző galériatúrával készülnek. A túrák előzetes bejelentkezés után mindhárom nap 12.00, illetve 16.00 órakor indulnak.

Szóljon ez a hétvége a hazai kortárs képzőművészetről és a bezártság lezárásáról, engedjük, hogy a művészet tegye, amit a legjobban tud: hasson ránk!

​Gallery Weekend Budapest - Részletes program ITT olvasható
június 18.-20.

 

Fejléckép: François Fiedler kiállítása a KMFA Galériában (illusztráció) / Fotó: Kálmán Makláry Fine Arts

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.