Vizuál

A körte, a vágy és a kétely

2011.11.11. 12:24
Ajánlom
Hosszú, magányos utazások a kietlen amerikai tájakon, indulattól fűtött pofonok és a bús csoportokba verődött körték. Vajon mi bennük a közös? Palkó Tibor, Szotyory László és Agnes von Uray kiállítása.

''Minden gyerek rajzol..., én pedig nem hagytam abba. Most is azért rajzolok és festek, mint gyerekkoromban, hogy erősebben átélhessem, amit elképzelek'' - Szotyory László.

Agnes von Uray, Palkó Tibor és Szotyory László a Godot Galériában megrendezésre kerülő csoportos kiállításnak egyik legfőbb apropója három kereskedelmi galéria közös munkája. Az Inda, a Godot és a Várfok Galéria ezzel az eseménnyel egy követendő példát mutat a magyarországi képzőművészeti szcéna számára. A gyönyörködtetés a festőművészet által - ez a közös cél, ami mindezt lehetővé teszi. Az összefogás remélhetőleg nem egyszeri, rendhagyó kiállításként vonul be a képzőművészeti életbe. A cél az, hogy más galériák is kedvükre válogassanak szerződött művészeik közül, így létrehozva egy valóban lendületes vérkeringést.

''Nőiségemet, kérdéseimet, kételyeimet járom körbe. Próbálom megfogalmazni azt, ami a lelkiismeretem mélyén formálódik'' - Agnes von Uray.

A kiállítás tematikai szempontja a 21. század kortárs zűrzavarában megmutatni, hogy még ma is létezik, sőt virágzik a klasszikus értelemben vett figurális festőművészet. Az erős ecsetkezelések, bátran alkalmazott színek, határozott vonalvezetések. Mindezek alakokba és szubjektumokba konkretizálódnak.

''Utálom, ha felidegesít, hogy nincs hígítóm, de megszeretem ezt az állapotot, szeretek ideges lenni, ez az, amikor történik valami'' - Palkó Tibor.

A művészek vágyai és kételyei, az emberi kapcsolatok pillérei a tárlat összes művének meghatározói. Minden táj, minden jelenet egy-egy megélt emlékfoszlányt vált valóssá. Határ a végtelen fantázia mint filmjelenetek, amerikai sorozatok képkockái. A műveket egyszerre jellemzi a pátosz és az erotikus hangulat.

A körte, a vágy és a kétely
Inda Galéria, Godot Galéria, Várfok Galéria - 2011. november 3. - 2011. november 26.
Kurátor: Veszprémi Sára
Külön köszönet a cARTc Egyesületnek

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.