Vizuál

A körte, a vágy és a kétely

2011.11.11. 12:24
Ajánlom
Hosszú, magányos utazások a kietlen amerikai tájakon, indulattól fűtött pofonok és a bús csoportokba verődött körték. Vajon mi bennük a közös? Palkó Tibor, Szotyory László és Agnes von Uray kiállítása.

''Minden gyerek rajzol..., én pedig nem hagytam abba. Most is azért rajzolok és festek, mint gyerekkoromban, hogy erősebben átélhessem, amit elképzelek'' - Szotyory László.

Agnes von Uray, Palkó Tibor és Szotyory László a Godot Galériában megrendezésre kerülő csoportos kiállításnak egyik legfőbb apropója három kereskedelmi galéria közös munkája. Az Inda, a Godot és a Várfok Galéria ezzel az eseménnyel egy követendő példát mutat a magyarországi képzőművészeti szcéna számára. A gyönyörködtetés a festőművészet által - ez a közös cél, ami mindezt lehetővé teszi. Az összefogás remélhetőleg nem egyszeri, rendhagyó kiállításként vonul be a képzőművészeti életbe. A cél az, hogy más galériák is kedvükre válogassanak szerződött művészeik közül, így létrehozva egy valóban lendületes vérkeringést.

''Nőiségemet, kérdéseimet, kételyeimet járom körbe. Próbálom megfogalmazni azt, ami a lelkiismeretem mélyén formálódik'' - Agnes von Uray.

A kiállítás tematikai szempontja a 21. század kortárs zűrzavarában megmutatni, hogy még ma is létezik, sőt virágzik a klasszikus értelemben vett figurális festőművészet. Az erős ecsetkezelések, bátran alkalmazott színek, határozott vonalvezetések. Mindezek alakokba és szubjektumokba konkretizálódnak.

''Utálom, ha felidegesít, hogy nincs hígítóm, de megszeretem ezt az állapotot, szeretek ideges lenni, ez az, amikor történik valami'' - Palkó Tibor.

A művészek vágyai és kételyei, az emberi kapcsolatok pillérei a tárlat összes művének meghatározói. Minden táj, minden jelenet egy-egy megélt emlékfoszlányt vált valóssá. Határ a végtelen fantázia mint filmjelenetek, amerikai sorozatok képkockái. A műveket egyszerre jellemzi a pátosz és az erotikus hangulat.

A körte, a vágy és a kétely
Inda Galéria, Godot Galéria, Várfok Galéria - 2011. november 3. - 2011. november 26.
Kurátor: Veszprémi Sára
Külön köszönet a cARTc Egyesületnek

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Vizuál napló

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.