Vizuál

A körte, a vágy és a kétely

2011.11.11. 12:24
Ajánlom
Hosszú, magányos utazások a kietlen amerikai tájakon, indulattól fűtött pofonok és a bús csoportokba verődött körték. Vajon mi bennük a közös? Palkó Tibor, Szotyory László és Agnes von Uray kiállítása.

''Minden gyerek rajzol..., én pedig nem hagytam abba. Most is azért rajzolok és festek, mint gyerekkoromban, hogy erősebben átélhessem, amit elképzelek'' - Szotyory László.

Agnes von Uray, Palkó Tibor és Szotyory László a Godot Galériában megrendezésre kerülő csoportos kiállításnak egyik legfőbb apropója három kereskedelmi galéria közös munkája. Az Inda, a Godot és a Várfok Galéria ezzel az eseménnyel egy követendő példát mutat a magyarországi képzőművészeti szcéna számára. A gyönyörködtetés a festőművészet által - ez a közös cél, ami mindezt lehetővé teszi. Az összefogás remélhetőleg nem egyszeri, rendhagyó kiállításként vonul be a képzőművészeti életbe. A cél az, hogy más galériák is kedvükre válogassanak szerződött művészeik közül, így létrehozva egy valóban lendületes vérkeringést.

''Nőiségemet, kérdéseimet, kételyeimet járom körbe. Próbálom megfogalmazni azt, ami a lelkiismeretem mélyén formálódik'' - Agnes von Uray.

A kiállítás tematikai szempontja a 21. század kortárs zűrzavarában megmutatni, hogy még ma is létezik, sőt virágzik a klasszikus értelemben vett figurális festőművészet. Az erős ecsetkezelések, bátran alkalmazott színek, határozott vonalvezetések. Mindezek alakokba és szubjektumokba konkretizálódnak.

''Utálom, ha felidegesít, hogy nincs hígítóm, de megszeretem ezt az állapotot, szeretek ideges lenni, ez az, amikor történik valami'' - Palkó Tibor.

A művészek vágyai és kételyei, az emberi kapcsolatok pillérei a tárlat összes művének meghatározói. Minden táj, minden jelenet egy-egy megélt emlékfoszlányt vált valóssá. Határ a végtelen fantázia mint filmjelenetek, amerikai sorozatok képkockái. A műveket egyszerre jellemzi a pátosz és az erotikus hangulat.

A körte, a vágy és a kétely
Inda Galéria, Godot Galéria, Várfok Galéria - 2011. november 3. - 2011. november 26.
Kurátor: Veszprémi Sára
Külön köszönet a cARTc Egyesületnek

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Pillants be Fábri Zoltán forgatására!

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Körhinta,az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr, A Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét. 1994. augusztus 23-án hunyt el Fábri Zoltán filmrendező.
Vizuál ajánló

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.
Vizuál hír

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál hír

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál fényképTár

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.