Vizuál

A kukkolók Mekkája lett a Tate Modern - a szomszédok kiakadtak

2016.09.12. 13:49
Ajánlom
A Tate Modernnel szomszédos luxus apartmankomplexum lakói félelemmel vegyes megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy az Instagramot elárasztották a lakásaikról – nappalijaikról, hálószobáikról - készült fotók, melyeket számukra teljesen ismeretlen emberek készítettek - jelent meg a hyperallergic.comon.

A képeket turisták lőtték a Tate Modern júniusban átadott új, tízemeletes épületszárnyáról (Switch House), mely többek között a pazar kilátás ígéretével csábítja az érdeklődőket.

Switch House, Tate Modern

Switch House, Tate Modern (Fotó/Forrás: flickr.com)

A kilátás egyenesen a luxusapartman komplexum csupaüveg falú lakásaira esik, a lakók a múzeum vezetésének panaszkodnak a kialakult helyzetről. A lakók azt is hozzáteszik, hogy a múzeum látogatói direkt nagy teljesítményű kamerákkal felszerelkezve érkeznek, hogy kukkolhassák őket.

NEO, Bankside - spectacular architecture, sent shivers down my spine *

snow (@snehajhupsee) által közzétett fénykép,

„Borzasztóan tolakodó” – nyilatkozta a Daily Mailnek az egyik lakó. „A kilátás miatt vásároltam meg ezt a lakást, de most mindig lehúzva kell tartanom a sötétítőt, ha a kilátó működik, mert különben az emberek bámulnak és integetnek nekem.” A lakásokat egyébként több mint 19 millió  fontért (több mint hétmilliárd forint) árulják. „Ha tudtam volna, hogy ez lesz, soha nem vettem volna itt lakást. Azt hiszem, el fogom adni.” A londoni Southwark önkormányzata már gyermekvédelmi felügyelőket is küldött az épületkomplexumhoz, mert voltak turisták, akik a lakásokban lévő gyerekeket is fotózták, természetesen engedély nélkül.

Június óta a Neo Bankside próbál dűlőre jutni a múzeummal, hogyan is lehetne megelőzni a kukkolást. Felmerült, hogy egy tükör filmréteget kellene felragasztani a a lakások üvegfalaira, de az is, hogy a kilátást blokkoló növényeket kellene ültetni a kilátóra. Szóba jött az is, hogy lezárják az új szárnynak azt a részét, amiből közvetlen kilátás nyílik a lakásokra. Eddig azonban a Tate csak addig jutott, hogy kitett egy táblát „Kérjük, tartsák tiszteletben szomszédaink magánéletét!” felirattal.

A Neo Bankside apartmanházat tervező építésziroda (Rogers Stirk Harbour + Partners) 2007-ben kapta meg az építési engedélyeket. Ez két évvel azelőtt volt, hogy a Tate Modern is megkapta az engedélyt a Switch House felhúzására.

#voyeur #nondom #richardrogers

Refik Gökmen (@refik) által közzétett fénykép,

A múzeum közleményben reagált a problémára;

Az új kilátószint egy középület része, mely 360 fokos, különleges és egyedi panorámát nyújt Londonra. A legelső tervek előtt, még 2006-ban kiterjedt megbeszéléseket folytattunk az építészeti tervekről, és folyamatos párbeszédet folytattunk a környéken lakókkal. Egyetlen alkalommal sem merült fel aggály a kilátót illetően. Arra ösztönözzük a látogatókat, hogy a kilátót használják tisztelettel és felelősséggel.

Az ott készült fotókat tekintve, az utóbbi mondatot nem mindenki érzi teljesen magáénak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.