Vizuál

A lassú életre tanít a Ludwig Múzeum következő kiállítása

2020.03.19. 16:30
Ajánlom
A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás témája soha nem volt még aktuálisabb, mint ezekben a napokban. Bár a megnyitóra későbbi időpontban kerül sor, és az élet most lelassul, de nem áll meg. Ismerkedjünk meg a soron következő válogatás koncepciójával!

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című tárlat napjaink égető globális kérdéseivel foglalkozik. Az a világ, amelyben jelenleg élünk, a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer, a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szül.

A pazarlás és túlfogyasztás, a termelési erőforrások kizsákmányolása olyan világméretű, súlyos problémák, amelyekre a legtöbb ezeket orvosolni próbáló gyakorlat nem kínál valós megoldást.

Benera_Estefan_TheDesertRock_that_Feeds_the_World_installation_2019-091716.jpg

Anca Benera & Arnold Estefan: A sivatagi szikla, amely táplálja a világot, iinstalláció, 2019 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

A lassú-szemléletmód egy olyan lehetséges megoldás, amely a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újratervezését jelenti egyéni (pl. a hulladékmentes háztartás), illetve globális gazdasági szinten is.

fokep_dianalelonek-091713.jpg

Diana Lelonek: "Pet-environment" from the series: "Center For Living", 2017 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

A slow forradalom az 1980-as években kezdődött a

gyorséttermek elleni tiltakozással, és a helyi alapanyagokból készült, egészséges étkezésre hívta fel a figyelmet.

Carlo Petrini gasztronómusnak köszönhetően a mozgalom globálissá vált az elmúlt évtizedekben, és kihat a munka, utazás, design és médiafogyasztás területeire is.

A tervezett kiállítás koncepciója azonban nem a ma divatos „slow living” mozgalmakra fókuszál, hanem

olyan alternatív gyakorlatokat és megközelítéseket fog bemutatni, amelyek megkérdőjelezik a profitorientált rendszert, illetve a rohanó életmódból mutatnak kiutat, és a pillanat valós megélésére koncentrálnak.

A mostani időszakban, amikor mindenki számára az otthonmaradás az egyetlen lehetséges opció, és életünket egy teljesen új, lelassult, megváltoztatott rendszerben kell kialakítanunk, ezek az opciók különösen aktuálisak és lényegesek.

A kiállítás a Ludwig Múzeum kurátori csapatának közös projektje.

(Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória, Üveges Krisztina)

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.