Vizuál

A lassú életre tanít a Ludwig Múzeum következő kiállítása

2020.03.19. 16:30
Ajánlom
A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás témája soha nem volt még aktuálisabb, mint ezekben a napokban. Bár a megnyitóra későbbi időpontban kerül sor, és az élet most lelassul, de nem áll meg. Ismerkedjünk meg a soron következő válogatás koncepciójával!

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című tárlat napjaink égető globális kérdéseivel foglalkozik. Az a világ, amelyben jelenleg élünk, a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer, a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szül.

A pazarlás és túlfogyasztás, a termelési erőforrások kizsákmányolása olyan világméretű, súlyos problémák, amelyekre a legtöbb ezeket orvosolni próbáló gyakorlat nem kínál valós megoldást.

Benera_Estefan_TheDesertRock_that_Feeds_the_World_installation_2019-091716.jpg

Anca Benera & Arnold Estefan: A sivatagi szikla, amely táplálja a világot, iinstalláció, 2019 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

A lassú-szemléletmód egy olyan lehetséges megoldás, amely a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újratervezését jelenti egyéni (pl. a hulladékmentes háztartás), illetve globális gazdasági szinten is.

fokep_dianalelonek-091713.jpg

Diana Lelonek: "Pet-environment" from the series: "Center For Living", 2017 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

A slow forradalom az 1980-as években kezdődött a

gyorséttermek elleni tiltakozással, és a helyi alapanyagokból készült, egészséges étkezésre hívta fel a figyelmet.

Carlo Petrini gasztronómusnak köszönhetően a mozgalom globálissá vált az elmúlt évtizedekben, és kihat a munka, utazás, design és médiafogyasztás területeire is.

A tervezett kiállítás koncepciója azonban nem a ma divatos „slow living” mozgalmakra fókuszál, hanem

olyan alternatív gyakorlatokat és megközelítéseket fog bemutatni, amelyek megkérdőjelezik a profitorientált rendszert, illetve a rohanó életmódból mutatnak kiutat, és a pillanat valós megélésére koncentrálnak.

A mostani időszakban, amikor mindenki számára az otthonmaradás az egyetlen lehetséges opció, és életünket egy teljesen új, lelassult, megváltoztatott rendszerben kell kialakítanunk, ezek az opciók különösen aktuálisak és lényegesek.

A kiállítás a Ludwig Múzeum kurátori csapatának közös projektje.

(Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória, Üveges Krisztina)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.