Vizuál

A lassú életre tanít a Ludwig Múzeum következő kiállítása

2020.03.19. 16:30
Ajánlom
A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás témája soha nem volt még aktuálisabb, mint ezekben a napokban. Bár a megnyitóra későbbi időpontban kerül sor, és az élet most lelassul, de nem áll meg. Ismerkedjünk meg a soron következő válogatás koncepciójával!

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című tárlat napjaink égető globális kérdéseivel foglalkozik. Az a világ, amelyben jelenleg élünk, a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer, a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szül.

A pazarlás és túlfogyasztás, a termelési erőforrások kizsákmányolása olyan világméretű, súlyos problémák, amelyekre a legtöbb ezeket orvosolni próbáló gyakorlat nem kínál valós megoldást.

Benera_Estefan_TheDesertRock_that_Feeds_the_World_installation_2019-091716.jpg

Anca Benera & Arnold Estefan: A sivatagi szikla, amely táplálja a világot, iinstalláció, 2019 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

A lassú-szemléletmód egy olyan lehetséges megoldás, amely a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újratervezését jelenti egyéni (pl. a hulladékmentes háztartás), illetve globális gazdasági szinten is.

fokep_dianalelonek-091713.jpg

Diana Lelonek: "Pet-environment" from the series: "Center For Living", 2017 (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

A slow forradalom az 1980-as években kezdődött a

gyorséttermek elleni tiltakozással, és a helyi alapanyagokból készült, egészséges étkezésre hívta fel a figyelmet.

Carlo Petrini gasztronómusnak köszönhetően a mozgalom globálissá vált az elmúlt évtizedekben, és kihat a munka, utazás, design és médiafogyasztás területeire is.

A tervezett kiállítás koncepciója azonban nem a ma divatos „slow living” mozgalmakra fókuszál, hanem

olyan alternatív gyakorlatokat és megközelítéseket fog bemutatni, amelyek megkérdőjelezik a profitorientált rendszert, illetve a rohanó életmódból mutatnak kiutat, és a pillanat valós megélésére koncentrálnak.

A mostani időszakban, amikor mindenki számára az otthonmaradás az egyetlen lehetséges opció, és életünket egy teljesen új, lelassult, megváltoztatott rendszerben kell kialakítanunk, ezek az opciók különösen aktuálisak és lényegesek.

A kiállítás a Ludwig Múzeum kurátori csapatának közös projektje.

(Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória, Üveges Krisztina)

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.