Vizuál

A lebegés harmóniája – Matisse-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

2022.06.29. 16:10
Ajánlom
A francia festő, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás nyílik június 30-án a Szépművészeti Múzeumban. Az Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlaton a művész több mint százötven alkotását láthatjuk.

A mostani tárlat egy „száz éve várt kiállítás”, mert Matisse művészetét a 20. század eleje óta ismerték Magyarországon, és a francia mester számos magyar festőre, például a „magyar Vadakra” is hatott.

A kiállítás címe Matisse művészetének egy fontos aspektusára utal: az életmű egyik alapja ugyanis a szín keresése, a színek tisztaságának felmutatása volt.

 A kiállítás kronologikus rendben vezeti végig a látogatót a csaknem hat évtizedes életmű meghatározó szakaszain. Felidézi a korai éveket, amikor Matisse képein még nem mutatkozott meg a festő későbbi kolorizmusa, majd felmutatja, hogyan kötelezte el magát a színek mellett.

matisse_odalisque_with_red_culottes-ok-154340.jpg

Henri Matisse: Vörös nadrágos odaliszk, 1921 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Az 1910-es évek kísérletező pályaszakaszát olyan fő művek szemléltetik, mint az enigmatikus Üvegajtó Collioure-ban vagy a Fehér és rózsaszín fej, de a közönség megismerheti Matisse szobrászati kísérleteit is.

A következő, nagyrészt Nizzában töltött évtizedben Matisse továbbfejlesztette festészetének addigi tanulságait, klasszicizáló időszakát azonban az 1930-as években modernista kísérletezések jellemezték.

Késői, vence-i időszakában a mester a táblaképfestészettől búcsúzva újradefiniálta a szín és a tér összefüggéseit, más műfajokban azonban még tovább alkotott. Nagyszabású műve a vence-i Rózsafüzér-kápolna megtervezése; az üvegablakok egyik életnagyságú modellje a kiállításon is helyet kapott.

ok-154004.jpg

Henri Matisse Arc sárga háttér előtt (1952) című festménye (Fotó/Forrás: Mohai Balázs/MTI)

Az egész rendezés legizgalmasabb pontja, a tárlat egyik tetőpontjaként is értelmezhető vence-i Rózsafüzér-kápolna üvegablaktermének installálása volt. Reményeink szerint a közönség is úgy értékeli majd, hogy sikerült megtalálni a lebegésnek azt a fajta harmóniáját, amelyet Matisse egész életében keresett

– mondta el a Fideliónak a kiállítás egyik kurátora, Fehér Dávid művészettörténész.

 

„A legnagyobb kihívást a tér és a művek harmóniába hozása jelentette. A Matisse-életmű alapvető kérdése egyébként is a harmónia, az egyensúly megtalálása. Egyrészt a Szépművészeti Múzeumban adott egy domináns és sajátos karakterű történeti tér, másrészt pedig adott egy modernista formaképzés. Kihívás volt megtalálni, hogyan lehetséges ezt a két dolgot fedésbe hozni, hogyan lehet úgy létrehozni egy architektúrát, amelyben ezek a finom modernista formák érvényesülnek, ám az eredeti teret sem tesszük tönkre” – tette hozzá.

Az ördög a részletekben rejlik

Kapcsolódó

Az ördög a részletekben rejlik

Megnyílt az idei év leginkább várt kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, és gyakorlatilag azonnal hosszú sorok alakultak ki az épület előtt. A művész halála után 500 évvel is sokan szeretnének elmerülni Hieronymus Bosch rejtélyes világában. Vajon mit tudott a németalföldi festő, amire még mindig rezonálunk?

Matisse késői invenciója a gouache papírkivágások módszerének kifejlesztése volt, a zárószekció elsősorban ezekből a munkákból nyújt válogatást.

 Matisse a 20. század első felének egyik legfontosabb alkotója, aki, sok más mesterrel ellentétben, ma is jelentős hatást gyakorol a művészekre

– mondta a kiállítás másik kurátora, Aurélie Verdier, a Pompidou Központ művészettörténésze.

matisse_the_horse_the_rider_and_the_clown-ok-155419.jpg

Henri Matisse: A ló, a lovas és a bohóc 1947 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

„Az egyik legjelentősebb Matisse-gyűjteményt a Pompidou Központ őrzi, a festő fia és unokái által adományozott számos alkotásnak is köszönhetően. Matisse már a 20. század elején, a fauve korszakában ismertté vált Magyarországon, mégis ez az első alkalom, hogy önálló kiállításon szerepelhetnek művei, így ez egy megható pillanat” – fűzte hozzá.

matisse_still_life_with_magnolia-ok-155129.jpg

Henri Matisse Csendélet magnóliával című festménye, 1941 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Ezért szerették volna kurátortársával, Fehér Dáviddal, hogy a bemutatkozás minél reprezentatívabb legyen, a kiállítás minél teljeskörűbben áttekintse Matisse életművét, különösen az alkalmazott technikák gazdagságát.

A Matisse-kiállítás június 30-tól október 16-ig látogatható.

A Bosch-tárlat még nyitva tart július 17-ig. Ősztől El Greco festményeivel találkozhatnak az érdeklődők.

Fejléckép: Részlet a kiállításból (fotó/forrás: Mohai Balázs / MTI)

Már hétfőn is várja a látogatókat a Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

Kapcsolódó

Már hétfőn is várja a látogatókat a Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

Eddig már több mint százezer látogatója volt a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításának. A Menny és pokol között, Hieronymus Bosch rejtélyes világa című, július közepéig látogatható kiállítás az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata, közel kilencven műalkotást vonultat fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.