Vizuál

A legdurvább filmjelenetek, amelyek átcsúsztak a korhatár-besoroláson

2017.08.10. 14:25
Ajánlom
Ma már pontosan lefektetett szabályok szerint osztályozzák a filmeket, de régen kevésbé volt kidolgozott a rendszer, karikából is kevesebb volt, és így születtek egészen furcsa ítéletek is a korhatárokat illetően.

Sört venni és inni, vagy épp felnőtt korhatáros filmet nézni – olyan dolgok ezek, amik itthon egy átlagos tinédzsernek sajnos vagy nem, de már tökéletesen bevett dolognak számítanak. Az Egyesült Államokban viszont ezek a felnőtté válás fontos állomásai. Az alkoholvásárlásnál 21 év a korhatár, a filmeknél egy kicsit differenciáltabb a dolog – az viszont közös a kettőben, hogy rettentően szigorúan veszik az ehhez kapcsolódó szabályokat.

Egy korhatár-besorolás eldöntheti egy mozifilm sorsát is, ezért a hollywoodi stúdiók is arra bazíroznak, hogy beleférjenek az egyes karikák által előírt szabályokba.

Hogy ezeket a szabályokat hogyan és mi alapján hozzák, illetve hogyan működik a rettegett MPAA, akik felelősek értük, arról remek betekintést ad a Besorolás alatt című dokumentumfilm.

A Film School Rejects nevű oldal pedig összeszedett egy csokorra valót azokból a filmes jelenetekből, amelyek egykor PG, azaz szülői felügyelettel ajánlott karikát kaptak, ma viszont egészen biztosan magasabb besorolást érdemelnének. A PG-13-as kategóriát 33 évvel ezelőtt vezette be az MPAA azzal a céllal, hogy áthidalja a PG és az R (17 éven aluliaknak csak felnőtt felügyelettel)  besorolások közötti gátat. Az első PG-13-as karikát John Milius Vörös hajnal című filmje kapta meg 1984 augusztusában. A korhatár-szabályokat érintő változás nagyrészt Milius jóbarátjának, Steven Spielbergnek és gigasikerének, a köszönhető. A film amellett, hogy megteremtette a blockbuster fogalmát és örökre megváltoztatta a filmipart, ma hihetetlennek tűnő, PG besorolással került a mozikba. Legalább ennyire furcsának tűnik , hogy ugyanilyen besorolással futott a Cápa 2, Az elveszett frigyláda fosztogatói, és a Poltergeist- Kopogó szellem is. Spielberg producerként mindegyik film elkészültéhez hozzájárult, a Szörnyecskék pedig az egyik utolsó PG-besorolású mozi volt, mindössze 3 héttel a szabályváltoztatások előtt. 

Mielőtt a MPAA javított rendszerén, az olyan, gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott filmek futhattak ilyen kategóriában, mint a Majmok bolygója, a Testrablók támadása, vagy épp a látszat ellenére a legkeményebb felnőtteket is megviselő Gesztenye, a honalapító. A videóhoz meg persze minden kiskorúnak egy nagykorú felügyelőt kívánunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szeptemberben megtartják a Velencei filmfesztivált

A járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.
Vizuál hír

Egy teljes évvel csúsznak a Velencei Biennálék

Az augusztus végére áttolt időpontban sem nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennále. A koronavírus-járvány miatt csak 2021-ben rendezik meg az építészeti és 2022-ben a képzőművészeti seregszemlét.