Vizuál

A legdurvább filmjelenetek, amelyek átcsúsztak a korhatár-besoroláson

2017.08.10. 14:25
Ajánlom
Ma már pontosan lefektetett szabályok szerint osztályozzák a filmeket, de régen kevésbé volt kidolgozott a rendszer, karikából is kevesebb volt, és így születtek egészen furcsa ítéletek is a korhatárokat illetően.

Sört venni és inni, vagy épp felnőtt korhatáros filmet nézni – olyan dolgok ezek, amik itthon egy átlagos tinédzsernek sajnos vagy nem, de már tökéletesen bevett dolognak számítanak. Az Egyesült Államokban viszont ezek a felnőtté válás fontos állomásai. Az alkoholvásárlásnál 21 év a korhatár, a filmeknél egy kicsit differenciáltabb a dolog – az viszont közös a kettőben, hogy rettentően szigorúan veszik az ehhez kapcsolódó szabályokat.

Egy korhatár-besorolás eldöntheti egy mozifilm sorsát is, ezért a hollywoodi stúdiók is arra bazíroznak, hogy beleférjenek az egyes karikák által előírt szabályokba.

Hogy ezeket a szabályokat hogyan és mi alapján hozzák, illetve hogyan működik a rettegett MPAA, akik felelősek értük, arról remek betekintést ad a Besorolás alatt című dokumentumfilm.

A Film School Rejects nevű oldal pedig összeszedett egy csokorra valót azokból a filmes jelenetekből, amelyek egykor PG, azaz szülői felügyelettel ajánlott karikát kaptak, ma viszont egészen biztosan magasabb besorolást érdemelnének. A PG-13-as kategóriát 33 évvel ezelőtt vezette be az MPAA azzal a céllal, hogy áthidalja a PG és az R (17 éven aluliaknak csak felnőtt felügyelettel)  besorolások közötti gátat. Az első PG-13-as karikát John Milius Vörös hajnal című filmje kapta meg 1984 augusztusában. A korhatár-szabályokat érintő változás nagyrészt Milius jóbarátjának, Steven Spielbergnek és gigasikerének, a köszönhető. A film amellett, hogy megteremtette a blockbuster fogalmát és örökre megváltoztatta a filmipart, ma hihetetlennek tűnő, PG besorolással került a mozikba. Legalább ennyire furcsának tűnik , hogy ugyanilyen besorolással futott a Cápa 2, Az elveszett frigyláda fosztogatói, és a Poltergeist- Kopogó szellem is. Spielberg producerként mindegyik film elkészültéhez hozzájárult, a Szörnyecskék pedig az egyik utolsó PG-besorolású mozi volt, mindössze 3 héttel a szabályváltoztatások előtt. 

Mielőtt a MPAA javított rendszerén, az olyan, gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott filmek futhattak ilyen kategóriában, mint a Majmok bolygója, a Testrablók támadása, vagy épp a látszat ellenére a legkeményebb felnőtteket is megviselő Gesztenye, a honalapító. A videóhoz meg persze minden kiskorúnak egy nagykorú felügyelőt kívánunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.
Vizuál videó

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.
Vizuál hír

A reklámszünetben adják át az operatőröknek az Oscart, lett is belőle felháborodás

Levélben tiltakozott az Amerikai Operatőrök Társaságának (ACS) elnöke, miután az amerikai filmakadémia bejelentette, hogy négy kategória, köztük az operatőri győztesének a reklámszünetben adják át a díjat az Oscar-gálán, hogy ezzel rövidítsék a műsoridőt.
Vizuál ajánló

A művészetre mindenkinek szüksége van – Itt és most!

A Ludwig Múzeum 30 éves fennállásának alkalmából rendezett kiállítások kéthetente változnak a kiállítótérben, van azonban egy mű, amely a két hónap alatt nem cserélődik, ám percről percre változik. Brückner János Itt és most című installációját a látogatók alakítják közösen, és fokozatosan nyeri el végső formáját.