Vizuál

A legdurvább filmjelenetek, amelyek átcsúsztak a korhatár-besoroláson

2017.08.10. 14:25
Ajánlom
Ma már pontosan lefektetett szabályok szerint osztályozzák a filmeket, de régen kevésbé volt kidolgozott a rendszer, karikából is kevesebb volt, és így születtek egészen furcsa ítéletek is a korhatárokat illetően.

Sört venni és inni, vagy épp felnőtt korhatáros filmet nézni – olyan dolgok ezek, amik itthon egy átlagos tinédzsernek sajnos vagy nem, de már tökéletesen bevett dolognak számítanak. Az Egyesült Államokban viszont ezek a felnőtté válás fontos állomásai. Az alkoholvásárlásnál 21 év a korhatár, a filmeknél egy kicsit differenciáltabb a dolog – az viszont közös a kettőben, hogy rettentően szigorúan veszik az ehhez kapcsolódó szabályokat.

Egy korhatár-besorolás eldöntheti egy mozifilm sorsát is, ezért a hollywoodi stúdiók is arra bazíroznak, hogy beleférjenek az egyes karikák által előírt szabályokba.

Hogy ezeket a szabályokat hogyan és mi alapján hozzák, illetve hogyan működik a rettegett MPAA, akik felelősek értük, arról remek betekintést ad a Besorolás alatt című dokumentumfilm.

A Film School Rejects nevű oldal pedig összeszedett egy csokorra valót azokból a filmes jelenetekből, amelyek egykor PG, azaz szülői felügyelettel ajánlott karikát kaptak, ma viszont egészen biztosan magasabb besorolást érdemelnének. A PG-13-as kategóriát 33 évvel ezelőtt vezette be az MPAA azzal a céllal, hogy áthidalja a PG és az R (17 éven aluliaknak csak felnőtt felügyelettel)  besorolások közötti gátat. Az első PG-13-as karikát John Milius Vörös hajnal című filmje kapta meg 1984 augusztusában. A korhatár-szabályokat érintő változás nagyrészt Milius jóbarátjának, Steven Spielbergnek és gigasikerének, a köszönhető. A film amellett, hogy megteremtette a blockbuster fogalmát és örökre megváltoztatta a filmipart, ma hihetetlennek tűnő, PG besorolással került a mozikba. Legalább ennyire furcsának tűnik , hogy ugyanilyen besorolással futott a Cápa 2, Az elveszett frigyláda fosztogatói, és a Poltergeist- Kopogó szellem is. Spielberg producerként mindegyik film elkészültéhez hozzájárult, a Szörnyecskék pedig az egyik utolsó PG-besorolású mozi volt, mindössze 3 héttel a szabályváltoztatások előtt. 

Mielőtt a MPAA javított rendszerén, az olyan, gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott filmek futhattak ilyen kategóriában, mint a Majmok bolygója, a Testrablók támadása, vagy épp a látszat ellenére a legkeményebb felnőtteket is megviselő Gesztenye, a honalapító. A videóhoz meg persze minden kiskorúnak egy nagykorú felügyelőt kívánunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Egy sorozatgyilkos sármja

Ted Bundy harminc nő meggyilkolását ismerte be, mielőtt villamosszékbe került, de a valódi szám valószínűleg jóval meghaladja ezt. A sorozatgyilkos, akiért ennek ellenére rajongtak a nők, megmutatta Amerikának, hogy a jó modor és a kellemes arc semmit nem jelent.
Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.