Vizuál

A legdurvább filmjelenetek, amelyek átcsúsztak a korhatár-besoroláson

2017.08.10. 14:25
Ajánlom
Ma már pontosan lefektetett szabályok szerint osztályozzák a filmeket, de régen kevésbé volt kidolgozott a rendszer, karikából is kevesebb volt, és így születtek egészen furcsa ítéletek is a korhatárokat illetően.

Sört venni és inni, vagy épp felnőtt korhatáros filmet nézni – olyan dolgok ezek, amik itthon egy átlagos tinédzsernek sajnos vagy nem, de már tökéletesen bevett dolognak számítanak. Az Egyesült Államokban viszont ezek a felnőtté válás fontos állomásai. Az alkoholvásárlásnál 21 év a korhatár, a filmeknél egy kicsit differenciáltabb a dolog – az viszont közös a kettőben, hogy rettentően szigorúan veszik az ehhez kapcsolódó szabályokat.

Egy korhatár-besorolás eldöntheti egy mozifilm sorsát is, ezért a hollywoodi stúdiók is arra bazíroznak, hogy beleférjenek az egyes karikák által előírt szabályokba.

Hogy ezeket a szabályokat hogyan és mi alapján hozzák, illetve hogyan működik a rettegett MPAA, akik felelősek értük, arról remek betekintést ad a Besorolás alatt című dokumentumfilm.

A Film School Rejects nevű oldal pedig összeszedett egy csokorra valót azokból a filmes jelenetekből, amelyek egykor PG, azaz szülői felügyelettel ajánlott karikát kaptak, ma viszont egészen biztosan magasabb besorolást érdemelnének. A PG-13-as kategóriát 33 évvel ezelőtt vezette be az MPAA azzal a céllal, hogy áthidalja a PG és az R (17 éven aluliaknak csak felnőtt felügyelettel)  besorolások közötti gátat. Az első PG-13-as karikát John Milius Vörös hajnal című filmje kapta meg 1984 augusztusában. A korhatár-szabályokat érintő változás nagyrészt Milius jóbarátjának, Steven Spielbergnek és gigasikerének, a köszönhető. A film amellett, hogy megteremtette a blockbuster fogalmát és örökre megváltoztatta a filmipart, ma hihetetlennek tűnő, PG besorolással került a mozikba. Legalább ennyire furcsának tűnik , hogy ugyanilyen besorolással futott a Cápa 2, Az elveszett frigyláda fosztogatói, és a Poltergeist- Kopogó szellem is. Spielberg producerként mindegyik film elkészültéhez hozzájárult, a Szörnyecskék pedig az egyik utolsó PG-besorolású mozi volt, mindössze 3 héttel a szabályváltoztatások előtt. 

Mielőtt a MPAA javított rendszerén, az olyan, gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott filmek futhattak ilyen kategóriában, mint a Majmok bolygója, a Testrablók támadása, vagy épp a látszat ellenére a legkeményebb felnőtteket is megviselő Gesztenye, a honalapító. A videóhoz meg persze minden kiskorúnak egy nagykorú felügyelőt kívánunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.