Vizuál

„A legjobb dolgokon együtt bőgtünk” – kisfilmben összegzi az évet a Nemzeti Filmintézet

2021.12.29. 17:55
Ajánlom
Vágtázó vadlovak, titokzatos szellemek és fellángoló szerelmek – csak néhány kiragadott képkocka abból a 21 magyar mozifilmből, melyet idén láthatott a közönség. A szakmai sikereket kisfilmben gyűjtötte össze a Nemzeti Filmintézet.

A 120 éves magyar film a pandémia ellenére idén is mozgalmas évet tudhat magáénak, a Nemzeti Filmintézet mozifilmjeit több százezer néző látta. A magyarországi piac mellett a nemzetközi szakma is értékelte az alkotásokat. A Berlinale zsűrije két filmet is díjatott: Kizlinger Lilla a Rengetegben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb mellékszereplő díját, míg Nagy Dénest a legjobb rendezőnek választották a Természetes fény című munkájáért (a rendezővel készült interjúnk itt olvasható).

A Nemzeti Filmintézet emellett idén 17 film gyártását, 10 előkészítését, valamint 33 forgatókönyv fejlesztését támogatta, 2021-ben összesen 17 mozi forgott.

Nem feledkeztek meg a televíziós produkciókról sem, 116 ötlet kapott megvalósítási lehetőséget. Mint ahogyan folytatódott a fiatal alkotókat támogató Inkubátor Program is, melynek keretében 5 új projekt valósulhat meg.

A járványhelyzet ellenére óriási érdeklődés övezte a Budapesti Klasszikus Film Maratont (melyről Ráduly Györggyel, a Filmarchívum igazgatójával mi is beszélgettünk), a Filmio pedig megalapításának első születésnapját ünnepelhette.

Kísérőprogramokból sem volt hiány, többek között 2021 júliusában Nagylátószög címmel nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban, amely a magyar film történetét meséli el a kezdetektől napjainkig.

Az évösszegző kisfilm:

Fejléckép: moziközönség / illusztráció (forrás: Pixabay)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Egy gyűrű mind felett

A Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal – Agatha Christie után szabadon – az olvasóra bízza annak eldöntését, hogy pontosan hogyan is keletkezhetett ez a balatoni fénykép Teddy Harpóról.
Vizuál ajánló

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.
Vizuál ajánló

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Vizuál ajánló

A geometria ösvényein – Konok Tamás munkáiból nyílik kiállítás a Molnár Ani Galériában

Egy átfogó kiállítás keretein belül, Architektúra címmel mutatja be a nemrégiben elhunyt Konok Tamás életművét február 10-től a Molnár Ani Galéria.