Vizuál

A legjobb film a FOMO – Idén is az elsőfilmesek taroltak a filmkritikusok díjátadóján

2020.01.31. 15:00
Ajánlom
A filmkritikusok B. Nagy László-díját Hartung Attila filmje a FOMO – Megosztod, és uralkodsz nyerte el, a legjobb rendezés díját Bagota Béla kapta a Valan – Az angyalok völgye című filmért. Sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért az Életmű-díjat Cserhalmi György kapta.

Átadták a MÚOSZ Film-és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait a 2019-es év legjobb filmes teljesítményeiért péntek déután, a MÚOSZ székházában.

A legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó díjat is elsőfilmes alkotó nyerte el.

A legjobb filmért járó B. Nagy László díjat Keleti Éva fotóművész, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke és Kende János operatőr, a Magyar Filmművészek Szövetségének alelnöke adta át Hartung Attilának, az életműdíjat Cserhalmi György vette át a tavalyi életműdíjas, Ragályi Elemér operatőrtől. 

DSC09553-203826.jpg

a MÚOSZ Film-és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjazottjai 2020. január 31-én a MÚOSZ székházában (Fotó/Forrás: Agyagási Sándor, MÚOSZ)

1962 óta minden évben összeülnek a filmkritikusok, hogy megvitassák az előző év legjobb filmes teljesítményeit, és átadják díjaikat az alkotóknak. A Fidelio is végig követte az elmúlt év filmes történéseit, a díjazottakkal készült interjúinkból, filmes írásainkból válogatunk.

DSC09543-203826.jpg

Cserhalmi György 2020. január 31-én a MÚOSZ-ban átveszi a Filmkritikusok Életműdíját (Fotó/Forrás: Agyagási Sándor, MÚOSZ)

A 2019-as év a magyar filmben talán leginkább a műfaji sokszínűséggel jellemezhető: sikeres vígjátékokkal, játékfilmes igénnyel készült televíziós alkotásokkal, progresszív animációs filmekkel éppúgy találkozhattunk, mint filmnyelvi kísérletekkel. Idén is markánsan letették a névjegyüket az elsőfilmes alkotók. A tavaly bemutatott filmek közül kimagaslott Hartung Attila B. Nagy László díjas alkotása, a FOMO – Megosztod, és uralkodsz, a rendezővel interjút készítettünk, kritikánkban pedig a következőt írtuk:

Hartung Attila filmje egyszerre beszéli a gimisek és a youtube-videók laza, közvetlen nyelvét és képes húsba vágóan őszinte lenni.

A rázós témát fogyasztható formában, a célközönség vizuális stílusában tálalja, de ezzel nem mismásolja el sem a történtek súlyát, sem azok következményeit a szereplők életére. A számtalan, áldozatok szempontjából elmesélt – valós vagy fikciós – erőszaktörténet után Hartung Attila merész kivételként az elkövetőt helyezi a középpontba, sőt, szinte kiiktatja filmjéből a nemi erőszakot elszenvedő lányt. A film az erőszaktevőt követi szenvtelen pontossággal."

Bagota Béla, szintén elsőfilmesként, a Valan – Az angyalok völgye című filmjéért vehette át a legjobb rendezésért járó díjat. Az Erdélyben forgatott thriller a román újhullám markáns jeleit is magán viseli, nem szépít és nem idealizál: az emberkereskedelemről beszél, szuggesztív, sűrített beszédmódban. Krisztik Csaba mellett a táj, a látvány, a zene szintén főszereplővé válik, nem utolsó sorban Damokos Csaba látványtervezőnek, Garas Dániel operatőrnek, Szalai Károly vágónak és Márkos Albert zeneszerzőnek köszönhetően.

A legjobb női és a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ugyanannak a filmnek a szereplői nyerték el: a díjat az év nagy felfedezettje, Szőke Abigél és Hajduk Károly az Akik maradtak c. filmben nyújtott alakításukért vehették át. Tóth Barnabás filmje a Holokauszt traumájának feldolgozásával, a túlélőkkel, az ittmaradottakkal foglalkozik, az alkotás egészen az Oscar-díj előszobájáig eljutott, beválogatták a legjobb 10 nemzetközi film közé. A magyar filmkritikusoktól a forgatókönyvírók, Muhi Klára és a rendező Tóth Barnabás is díjat vehettek át. Tóth Barnabással készített interjúnkban így beszélt az alkotófolyamatról és a forgatókönyvírásról:

Engem ez érdekelt – a folytatás. Egy ilyen trauma után egymásra találva, a szeretet erejével, két ilyen tiszta ember tiszta kapcsolatán keresztül a reményről és a pozitív folytatásról szerettem volna beszélni.

A film F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyvéből készült és viszonylag hű adaptációnak mondanám. A film első fele szinte a könyv első felének a lekövetése. Utána kénytelenek voltunk Muhi Klára írótársammal eltávolodni a regénytől, mert annak a második fele más szerkezetet vesz fel, és hiányzott a végéről az igazi filmes dráma. A második felébe sokkal többet írtunk bele."

Tavasszal mutatták be Kárpáti György Mór első egészestés játékfilmjét, a Guerillát, amelyért a filmkritikusoktól a legjobb elsőfilmesnek járó díjat vehette át a rendező. A filmben egy 170 évvel ezelőtti fiatal közösséget ismerünk meg, névtelen hősök néhány napját a világosi fegyverletétel idején. Interjúnkban a témaválasztásról kérdeztük a rendezőt:

Egy háborús konfliktust kerestem, izgalmas és feszült helyzetnek tűnt az irreguláris háború, amikor nem a hadsereg harcol, hanem az onnan lemorzsolódott szabadcsapatok, a gerillák.

Egyértelmű volt, hogy ez a korszaka érdekes lesz a szabadságharcnak. Egyébként a gerilla szó, a korabeli szövegekben, a ’48-49-es sajtóban sokat szerepel, a napóleoni háborúk óta bevett volt a használata. Azt gondoltam, hogy egy ilyen cím időtlenebbé és univerzálisabbá teheti a témát és segít abban, hogy úgy tudjunk ránézni, hogy bárhol máshol is megtörténhetett volna. Az külön érdekessé teszi ezt az időszakot, hogy a gerillák nem tudtak arról, hogy elveszett a háború, lassan terjedt a hír akkoriban, vagy egyszerűen nem akarták elhinni. Más volt az időhöz és az információhoz való viszonyuk is. Az érdekelt, hogy mit jelent, ha egy erdőben vesztegel egy csapat, és nem jutnak el hozzájuk a hírek."

 

A díjazottak

 

 • A legjobb animációs film díját a Candide kalandjai című film kapja (rendezők: Kreif Zsuzsa, Turai Balázs, Bera Nándor).
 • A legjobb kisjátékfilm díját a Casting című film kapja (rendező: Csoma Sándor).
 • A legjobb dokumentumfilm díját a Lili című film kapja (rendező: Hegedűs Péter).
 • A legjobb női epizódalakítás díját Kerekes Éva kapja a Drakulics elvtárs című filmben nyújtott alakításáért.
 • A legjobb női főszereplő díját Szőke Abigél kapja az Akik maradtak című filmben nyújtott alakításáért.
 • Legjobb férfi epizódalakítás díját kapja  Molnár Levente  az Apró mesék és a Foglyok című filmekben nyújtott alakításáért  és Nagy Ervin a Drakulics elvtárs című filmben nyújtott alakításáért.
 • A legjobb férfi főszereplő díját Hajduk Károly kapja az  Akik maradtak című filmben nyújtott alakításáért.
 • A legjobb vágás díját Duszka Péter Gábor kapja a FOMO – megosztod és uralkodsz című filmért.
 • A legjobb forgatókönyv díját Muhi Klára és Tóth Barnabás kapják az Akik maradtak című filmért.
 • Operatőri díjat kap Dévényi Zoltán a Curtiz és a Déva című filmek fényképezéséért.
 • A legjobb első film díját a Guerilla című film kapja (rendező: Kárpáti György Mór).
 • A legjobb rendezés díját Bagota Béla kapja a Valan című filmért.
 • A Filmkritikusok B. Nagy László Díját a FOMO – megosztod és uralkodsz című film kapja. (rendező: Hartung Attila).

Hagyományosan, ebből az alkalomból adják át a Simó Sándor Alapítvány emlékdíját is, ezúttal megosztva Nagy Lili, a Halak a hálóban és Szeleczki Rozália, a Mióta velem jár című diplomafilmjéért vehette át az elismerést.

 

 

Egy kedves fiú, akivel nem tudsz együttérezni – FOMO

Kapcsolódó

Egy kedves fiú, akivel nem tudsz együttérezni – FOMO

Hartung Attila nem köntörfalaz: bemutatja napjaink gimnazistáinak élményvezérelt, interneten megélt világát, ahol a menőség hajhászásába egy videóra vett nemi erőszak, majd ennek eltussolása is belefér.

Rajtkövön az Oscarért - Interjú Tóth Barnabással

Rajtkövön az Oscarért - Interjú Tóth Barnabással

Susotázs és Újratervezés című rövidfilmjeit a közönség és a szakma is imádta. Tóth Barnabás ezúttal egészestés filmmel jelentkezik a mozikban – és az Oscar-díjat odaítélő Amerikai Filmakadémiánál.

Drakulics, az elvtársnők megmentője?

Drakulics, az elvtársnők megmentője?

A hetvenes években a véradómozgalom díszvendégeként Magyarországra érkezik egy titokzatos idegen. Furcsa szokásai felkeltik az állambiztonság figyelmét. Kérdés, hogy a Kádár-kori ügynökök fel vannak-e készülve egy vámpírra. Az Isteni műszakot is jegyző rendező, Bodzsár Márk a vámpirológiába és a hetvenes évek titkos ügynökeinek munkájába is beleásta magát a filmhez. 

170 év nem olyan sok idő – interjú Kárpáti György Mórral, a Guerilla rendezőjével

170 év nem olyan sok idő – interjú Kárpáti György Mórral, a Guerilla rendezőjével

Ismeretlen hősök néhány napját mutatja be a világosi fegyverletétel idején Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje. Az apró jelekből összeálló, fojtott hangulatú film bár hiteles korrajz, mégsem historizál. A napokban bemutatott új magyar film, a Guerilla rendezőjével beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el egy Da Vinci-rajz

Akár 12 millió font, azaz közel 4,9 milliárd forint is lehet annak Leonardo da Vinci-grafikának a leütési ára, melyet idén nyáron bocsátanak árverésre – tudatta az MTI.
Vizuál hír

Életműdíjat kap Julie Andrews

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő tiszteletére november 11-én gálát rendeznek Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (AFI) ezzel fejezi ki nagyrabecsülését a 85 éves színésznő előtt.
Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.