Vizuál

A legjobban várt januári filmek

2020.01.16. 09:15
Ajánlom
Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 

Judy

A Judy Garland tragikus életének utolsó hónapjait feldolgozó film címszerepében tér vissza (az alig felismerhető) Renée Zellweger, az idei Oscar szezon egyik nagy várományosa. Emlékezetes alakítása máris meghozta számára a Golden Globe díjat, és Oscar-jelölt lett a legjobb színésznő kategóriában. Rupert Goold angol színházi rendező filmjében a negyvenes éveiben járó Judy Garlandot ismerjük meg. Az Óz, a csodák csodája egykori Dorothyja ekkor már több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott 1969 telén, amikor megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel és a menedzsmenttel egyaránt. S bár a befejezés közismert, az életrajzi filmeket kedvelők mégse hagyják ki ezt az alkotást.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: Vertigo Film

Amanda 

A francia rendező Mikhaël Hers felnövéstörténete a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, majd Tokióban lett nagydíjas, hazájában két César-díjra jelölték. A történet szerint a huszonéves David Párizsban él, bedolgozik egy airbnb lakásban, parkokban kertészkedik, és segít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli a hétéves Amandát. Mindeközben románc bontakozik ki közte és Lena, egy zongorista lány között. A gondtalan hétköznapok azonban egyszeriben véget érnek, amikor egy parkban, terrormerényletet során Sandrine meghal, Lena pedig megsebesül. Davidra hirtelen rászakad a gyász és a felelősség. Egyedül kell megbirkóznia a fájdalommal, gondoskodnia a kis Amandáról, valamint ápolni Lena lelkét. Korábbi életét elveszíti, az élet azonban nem áll meg, a veszteségekkel együtt is élnie kell a mindennapokat, amely új boldogságot és örömöt is tartogat a számára. A ráérősen folydogáló filmben a hétköznapok párizsi életébe látunk bele, a gyászmunka és a tragédia feldolgozása során kiemelkedő alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: Vertigo Film 

Dolittle 

A régi mese fenomenális filmváltozata minőségi szórakozást ígér, ezúttal az egész családnak.

Az egyik legkedveltebb irodalmi karakter, az állatokkal beszélni tudó doktor szerepében, Robert Downey Jr. remekel, mellette olyan nagyágyúk láthatók, mint Antonio Banderas, kalózkirályként és Jessie Buckley, a fiatal Viktória királynő szerepében.

Stephen Gaghan rendező - túl azon, hogy állatbolondnak tartja magát – gyerekkora óta szeretné megrendezni a híres orvos és lármás állatseregének történetét, mert gyerekként annyira elvarázsolta Rex Harrison ’67-es klasszikusa. A történet szerint Dr. John Dolittle, a viktoriánus Anglia különc orvosa remeteként él a Dolittle birtok magas falai mögött, egzotikus állataival. Ám amikor az ifjú királynő súlyos beteg lesz, Dolittle kénytelen-kelletlen útra kel egy titokzatos sziget felé, hogy megtalálja a gyógymódot. Útja során új erőre kap bátorsága és fürge észjárása; régi ellenfelekkel találkozik, és csodálatos lényeket fedez fel. Kalandjaiban segítőtársai is akadnak, hiszen önjelölt ifjú segédje mellett elkíséri őt egy kis állatsereglet is: gondterhelt gorilla, lelkes, de kelekótya kacsa, truccoló strucc, jókedvű jegesmedve, valamint egy bakafántos papagáj, aki Dolittle legközelebbi tanácsadója és bizalmasa.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: UIP-Duna Film

1917 

Az idei Oscar-szezon talán legjobban várt filmje Sam Mendes első világháborús, immár Golden Globe díjas, és kilenc BAFTA-díjra jelölt alkotása.

A gyönyörűen fényképezett, feszült atmoszférájú film egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül látjuk két katona élet-halál harcát – úgy, ahogyan még sohasem –, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnénk nyomon az izgalmas akciókat.

A történet szerint két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg az I. világháborúban: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak… Roger Deakinst operatőr erőteljes képeivel az 1917 felejthetetlen moziélményt ígér. A főszerepekben George MacKay, Dean-Charles Chapman látható, akik mellett Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong is feltűnik.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: Freeman Film

Jojo nyuszi

Taika Waititi új-zélandi író-rendező humorral és érzelemmel teli abszurd komédiája igazi meglepetés filmnek számít, amelyben kéz a kézben jár a kreativitás és a szórakoztatás. Sokat elmond az alkotásról, hogy immár hat kategóriában is esélyes az Oscar díjra, köztük a legjobb film és legjobb forgatókönyv egyik várományosa.

A rendező kifejezetten a gyűlöletkampányok kifigurázására készítette el a filmjét, a cselekményt egyenesen a második világháborús náci Németországba helyezte, ezzel is jelezve, hogy bárhol, bármi megtörténhet.

A történet szerint egy magányos német kisfiú, Jojo képzeletbeli barátja nem más, mint Adolf Hitler meglehetősen tökkelütött változata, akit egyébként maga a rendező alakít, bámulatosan. A kis srác katonásat játszik, csatázik, könyvet éget, és zavaros elképzelései vannak a világról, amelyek alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy imádott, ámde egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget a házuk padlásán. Jojo kénytelen átértékelni megrögzött nacionalista gondolkodásmódját, és ebben csupán képzeletbeli barátjára támaszkodhat. Mindeközben bombák robbannak és beatzene szól, David Bowie például, és a The Monkees, persze németül. A nagyszerű gyerekszínész Roman Griffin Davis mellett, az újonnan felfedezett Thomasin McKenzie és olyan nagyágyú, mint Scarlett Johansson is nagyszerű alakítást nyújt.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: InterCom

Kisasszonyok 

Greta Gerwig, a Lady Bird író-rendezője ezúttal egy nagy amerikai klasszikust vitt filmre, amihez igazi szupercsapatot válogatott. A hat kategóriában is Oscarra jelölt filmben viszont láthatjuk a Saoirse Ronan-t és Timothée Chalamet-t, mellettük Emma Watson-t, Meryl Streep-et, Florence Pugh-ot és Chris Cooper-t is megnyerte, hogy a maga modern, szemtelen stílusában mesélje újra a klasszikus történetet. Azt, hogy milyen jól választott, mutatja, hogy a legjobb filmnek járó Oscar díj mellett, a produkció izgulhat a legjobb női fő- és mellékszereplőnek járó díjért, valamint a forgatókönyv, a jelmez és a filmzene kategóriában is.

A történet szerint öt nő magára marad egy házban. Az apa a polgárháborúban harcol, négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni. Nem fogadják el amit a világ kínál nekik, mert szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál.

Bemutató: január 30. 
Forgalmazó: InterCom

Úriemberek

Guy Ritchie, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Sherlock Holmes-filmek rendezője visszatér a gyökereihez és a stílushoz, ami annyira jól áll neki és a színészeinek. Akció-vígjátékot rendez, ezúttal is zseniális szereplőgárdával: a klasszikus bűnözőit Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell, Michelle Dockery és Henry Golding alakítják.

Amikor híre megy, hogy az amerikai drogkereskedő, Mickey Pearson túl akar adni szuperjövedelmező londoni marihuána birodalmán az egész alvilág felbolydul. Rengeteg lóvé forog kockán, nem is csoda, hogy a gengszterek között kirobban a harc. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. A helyzet kezd igencsak eldurvulni: egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz.

Bemutató: január 30. 
Forgalmazó: Freeman Film

+ 1

Gauguin Tahitin – Az elveszett Paradicsom 

A művészet templomai sorozat új része Gauguin Tahitin töltött életével és művészetével ismertet meg. Az elveszett paradicsom nyomában járunk, követjük Gauguin a hosszú útját Párizs, Bretagne és Edinburgh városán át Tahitiig és a Markézi-szigetekig. De vajon létezett-e az a tiszta, érintetlen világ, amelyet festményein látunk? A másfél órás filmben Tahitin, a helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és az egyik legnagyobb modern művésszé tették őt. A film arra is rávilágít, hogy Gauguin egyetlen műve sem maradt Tahitin, ezért az Egyesült Államok legnevesebb múzeumaiba is elkalauzol bennünket, ahol a festő remekműveinek többségét őrzik.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: Pannónia Entertainment

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Vizuál premier

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Vizuál interjú

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Vizuál hír

Filmes hiányszakmák képzését támogatja a Filmintézet

Most először lehet pályázni sminkes és fodrász kisegítő, jelmezkivitelező, mikrofonos és öltöztető képzések programjával is. Március 2-ig várja a Filmintézet a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait összesen 12 szakterületre. 
Vizuál Film

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki.