Vizuál

A legjobban várt januári filmek

2020.01.16. 09:15
Ajánlom
Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 

Judy

A Judy Garland tragikus életének utolsó hónapjait feldolgozó film címszerepében tér vissza (az alig felismerhető) Renée Zellweger, az idei Oscar szezon egyik nagy várományosa. Emlékezetes alakítása máris meghozta számára a Golden Globe díjat, és Oscar-jelölt lett a legjobb színésznő kategóriában. Rupert Goold angol színházi rendező filmjében a negyvenes éveiben járó Judy Garlandot ismerjük meg. Az Óz, a csodák csodája egykori Dorothyja ekkor már több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott 1969 telén, amikor megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel és a menedzsmenttel egyaránt. S bár a befejezés közismert, az életrajzi filmeket kedvelők mégse hagyják ki ezt az alkotást.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: Vertigo Film

Amanda 

A francia rendező Mikhaël Hers felnövéstörténete a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, majd Tokióban lett nagydíjas, hazájában két César-díjra jelölték. A történet szerint a huszonéves David Párizsban él, bedolgozik egy airbnb lakásban, parkokban kertészkedik, és segít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli a hétéves Amandát. Mindeközben románc bontakozik ki közte és Lena, egy zongorista lány között. A gondtalan hétköznapok azonban egyszeriben véget érnek, amikor egy parkban, terrormerényletet során Sandrine meghal, Lena pedig megsebesül. Davidra hirtelen rászakad a gyász és a felelősség. Egyedül kell megbirkóznia a fájdalommal, gondoskodnia a kis Amandáról, valamint ápolni Lena lelkét. Korábbi életét elveszíti, az élet azonban nem áll meg, a veszteségekkel együtt is élnie kell a mindennapokat, amely új boldogságot és örömöt is tartogat a számára. A ráérősen folydogáló filmben a hétköznapok párizsi életébe látunk bele, a gyászmunka és a tragédia feldolgozása során kiemelkedő alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: Vertigo Film 

Dolittle 

A régi mese fenomenális filmváltozata minőségi szórakozást ígér, ezúttal az egész családnak.

Az egyik legkedveltebb irodalmi karakter, az állatokkal beszélni tudó doktor szerepében, Robert Downey Jr. remekel, mellette olyan nagyágyúk láthatók, mint Antonio Banderas, kalózkirályként és Jessie Buckley, a fiatal Viktória királynő szerepében.

Stephen Gaghan rendező - túl azon, hogy állatbolondnak tartja magát – gyerekkora óta szeretné megrendezni a híres orvos és lármás állatseregének történetét, mert gyerekként annyira elvarázsolta Rex Harrison ’67-es klasszikusa. A történet szerint Dr. John Dolittle, a viktoriánus Anglia különc orvosa remeteként él a Dolittle birtok magas falai mögött, egzotikus állataival. Ám amikor az ifjú királynő súlyos beteg lesz, Dolittle kénytelen-kelletlen útra kel egy titokzatos sziget felé, hogy megtalálja a gyógymódot. Útja során új erőre kap bátorsága és fürge észjárása; régi ellenfelekkel találkozik, és csodálatos lényeket fedez fel. Kalandjaiban segítőtársai is akadnak, hiszen önjelölt ifjú segédje mellett elkíséri őt egy kis állatsereglet is: gondterhelt gorilla, lelkes, de kelekótya kacsa, truccoló strucc, jókedvű jegesmedve, valamint egy bakafántos papagáj, aki Dolittle legközelebbi tanácsadója és bizalmasa.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: UIP-Duna Film

1917 

Az idei Oscar-szezon talán legjobban várt filmje Sam Mendes első világháborús, immár Golden Globe díjas, és kilenc BAFTA-díjra jelölt alkotása.

A gyönyörűen fényképezett, feszült atmoszférájú film egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül látjuk két katona élet-halál harcát – úgy, ahogyan még sohasem –, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnénk nyomon az izgalmas akciókat.

A történet szerint két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg az I. világháborúban: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak… Roger Deakinst operatőr erőteljes képeivel az 1917 felejthetetlen moziélményt ígér. A főszerepekben George MacKay, Dean-Charles Chapman látható, akik mellett Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong is feltűnik.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: Freeman Film

Jojo nyuszi

Taika Waititi új-zélandi író-rendező humorral és érzelemmel teli abszurd komédiája igazi meglepetés filmnek számít, amelyben kéz a kézben jár a kreativitás és a szórakoztatás. Sokat elmond az alkotásról, hogy immár hat kategóriában is esélyes az Oscar díjra, köztük a legjobb film és legjobb forgatókönyv egyik várományosa.

A rendező kifejezetten a gyűlöletkampányok kifigurázására készítette el a filmjét, a cselekményt egyenesen a második világháborús náci Németországba helyezte, ezzel is jelezve, hogy bárhol, bármi megtörténhet.

A történet szerint egy magányos német kisfiú, Jojo képzeletbeli barátja nem más, mint Adolf Hitler meglehetősen tökkelütött változata, akit egyébként maga a rendező alakít, bámulatosan. A kis srác katonásat játszik, csatázik, könyvet éget, és zavaros elképzelései vannak a világról, amelyek alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy imádott, ámde egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget a házuk padlásán. Jojo kénytelen átértékelni megrögzött nacionalista gondolkodásmódját, és ebben csupán képzeletbeli barátjára támaszkodhat. Mindeközben bombák robbannak és beatzene szól, David Bowie például, és a The Monkees, persze németül. A nagyszerű gyerekszínész Roman Griffin Davis mellett, az újonnan felfedezett Thomasin McKenzie és olyan nagyágyú, mint Scarlett Johansson is nagyszerű alakítást nyújt.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: InterCom

Kisasszonyok 

Greta Gerwig, a Lady Bird író-rendezője ezúttal egy nagy amerikai klasszikust vitt filmre, amihez igazi szupercsapatot válogatott. A hat kategóriában is Oscarra jelölt filmben viszont láthatjuk a Saoirse Ronan-t és Timothée Chalamet-t, mellettük Emma Watson-t, Meryl Streep-et, Florence Pugh-ot és Chris Cooper-t is megnyerte, hogy a maga modern, szemtelen stílusában mesélje újra a klasszikus történetet. Azt, hogy milyen jól választott, mutatja, hogy a legjobb filmnek járó Oscar díj mellett, a produkció izgulhat a legjobb női fő- és mellékszereplőnek járó díjért, valamint a forgatókönyv, a jelmez és a filmzene kategóriában is.

A történet szerint öt nő magára marad egy házban. Az apa a polgárháborúban harcol, négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni. Nem fogadják el amit a világ kínál nekik, mert szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál.

Bemutató: január 30. 
Forgalmazó: InterCom

Úriemberek

Guy Ritchie, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Sherlock Holmes-filmek rendezője visszatér a gyökereihez és a stílushoz, ami annyira jól áll neki és a színészeinek. Akció-vígjátékot rendez, ezúttal is zseniális szereplőgárdával: a klasszikus bűnözőit Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell, Michelle Dockery és Henry Golding alakítják.

Amikor híre megy, hogy az amerikai drogkereskedő, Mickey Pearson túl akar adni szuperjövedelmező londoni marihuána birodalmán az egész alvilág felbolydul. Rengeteg lóvé forog kockán, nem is csoda, hogy a gengszterek között kirobban a harc. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. A helyzet kezd igencsak eldurvulni: egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz.

Bemutató: január 30. 
Forgalmazó: Freeman Film

+ 1

Gauguin Tahitin – Az elveszett Paradicsom 

A művészet templomai sorozat új része Gauguin Tahitin töltött életével és művészetével ismertet meg. Az elveszett paradicsom nyomában járunk, követjük Gauguin a hosszú útját Párizs, Bretagne és Edinburgh városán át Tahitiig és a Markézi-szigetekig. De vajon létezett-e az a tiszta, érintetlen világ, amelyet festményein látunk? A másfél órás filmben Tahitin, a helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és az egyik legnagyobb modern művésszé tették őt. A film arra is rávilágít, hogy Gauguin egyetlen műve sem maradt Tahitin, ezért az Egyesült Államok legnevesebb múzeumaiba is elkalauzol bennünket, ahol a festő remekműveinek többségét őrzik.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: Pannónia Entertainment

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el egy Da Vinci-rajz

Akár 12 millió font, azaz közel 4,9 milliárd forint is lehet annak Leonardo da Vinci-grafikának a leütési ára, melyet idén nyáron bocsátanak árverésre – tudatta az MTI.
Vizuál hír

Életműdíjat kap Julie Andrews

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő tiszteletére november 11-én gálát rendeznek Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (AFI) ezzel fejezi ki nagyrabecsülését a 85 éves színésznő előtt.
Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.