Vizuál

A legjobban várt januári filmek

2020.01.16. 09:15
Ajánlom
Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 

Judy

A Judy Garland tragikus életének utolsó hónapjait feldolgozó film címszerepében tér vissza (az alig felismerhető) Renée Zellweger, az idei Oscar szezon egyik nagy várományosa. Emlékezetes alakítása máris meghozta számára a Golden Globe díjat, és Oscar-jelölt lett a legjobb színésznő kategóriában. Rupert Goold angol színházi rendező filmjében a negyvenes éveiben járó Judy Garlandot ismerjük meg. Az Óz, a csodák csodája egykori Dorothyja ekkor már több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott 1969 telén, amikor megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel és a menedzsmenttel egyaránt. S bár a befejezés közismert, az életrajzi filmeket kedvelők mégse hagyják ki ezt az alkotást.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: Vertigo Film

Amanda 

A francia rendező Mikhaël Hers felnövéstörténete a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, majd Tokióban lett nagydíjas, hazájában két César-díjra jelölték. A történet szerint a huszonéves David Párizsban él, bedolgozik egy airbnb lakásban, parkokban kertészkedik, és segít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli a hétéves Amandát. Mindeközben románc bontakozik ki közte és Lena, egy zongorista lány között. A gondtalan hétköznapok azonban egyszeriben véget érnek, amikor egy parkban, terrormerényletet során Sandrine meghal, Lena pedig megsebesül. Davidra hirtelen rászakad a gyász és a felelősség. Egyedül kell megbirkóznia a fájdalommal, gondoskodnia a kis Amandáról, valamint ápolni Lena lelkét. Korábbi életét elveszíti, az élet azonban nem áll meg, a veszteségekkel együtt is élnie kell a mindennapokat, amely új boldogságot és örömöt is tartogat a számára. A ráérősen folydogáló filmben a hétköznapok párizsi életébe látunk bele, a gyászmunka és a tragédia feldolgozása során kiemelkedő alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: Vertigo Film 

Dolittle 

A régi mese fenomenális filmváltozata minőségi szórakozást ígér, ezúttal az egész családnak.

Az egyik legkedveltebb irodalmi karakter, az állatokkal beszélni tudó doktor szerepében, Robert Downey Jr. remekel, mellette olyan nagyágyúk láthatók, mint Antonio Banderas, kalózkirályként és Jessie Buckley, a fiatal Viktória királynő szerepében.

Stephen Gaghan rendező - túl azon, hogy állatbolondnak tartja magát – gyerekkora óta szeretné megrendezni a híres orvos és lármás állatseregének történetét, mert gyerekként annyira elvarázsolta Rex Harrison ’67-es klasszikusa. A történet szerint Dr. John Dolittle, a viktoriánus Anglia különc orvosa remeteként él a Dolittle birtok magas falai mögött, egzotikus állataival. Ám amikor az ifjú királynő súlyos beteg lesz, Dolittle kénytelen-kelletlen útra kel egy titokzatos sziget felé, hogy megtalálja a gyógymódot. Útja során új erőre kap bátorsága és fürge észjárása; régi ellenfelekkel találkozik, és csodálatos lényeket fedez fel. Kalandjaiban segítőtársai is akadnak, hiszen önjelölt ifjú segédje mellett elkíséri őt egy kis állatsereglet is: gondterhelt gorilla, lelkes, de kelekótya kacsa, truccoló strucc, jókedvű jegesmedve, valamint egy bakafántos papagáj, aki Dolittle legközelebbi tanácsadója és bizalmasa.

Bemutató: január 16. 
Forgalmazó: UIP-Duna Film

1917 

Az idei Oscar-szezon talán legjobban várt filmje Sam Mendes első világháborús, immár Golden Globe díjas, és kilenc BAFTA-díjra jelölt alkotása.

A gyönyörűen fényképezett, feszült atmoszférájú film egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül látjuk két katona élet-halál harcát – úgy, ahogyan még sohasem –, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnénk nyomon az izgalmas akciókat.

A történet szerint két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg az I. világháborúban: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak… Roger Deakinst operatőr erőteljes képeivel az 1917 felejthetetlen moziélményt ígér. A főszerepekben George MacKay, Dean-Charles Chapman látható, akik mellett Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong is feltűnik.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: Freeman Film

Jojo nyuszi

Taika Waititi új-zélandi író-rendező humorral és érzelemmel teli abszurd komédiája igazi meglepetés filmnek számít, amelyben kéz a kézben jár a kreativitás és a szórakoztatás. Sokat elmond az alkotásról, hogy immár hat kategóriában is esélyes az Oscar díjra, köztük a legjobb film és legjobb forgatókönyv egyik várományosa.

A rendező kifejezetten a gyűlöletkampányok kifigurázására készítette el a filmjét, a cselekményt egyenesen a második világháborús náci Németországba helyezte, ezzel is jelezve, hogy bárhol, bármi megtörténhet.

A történet szerint egy magányos német kisfiú, Jojo képzeletbeli barátja nem más, mint Adolf Hitler meglehetősen tökkelütött változata, akit egyébként maga a rendező alakít, bámulatosan. A kis srác katonásat játszik, csatázik, könyvet éget, és zavaros elképzelései vannak a világról, amelyek alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy imádott, ámde egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget a házuk padlásán. Jojo kénytelen átértékelni megrögzött nacionalista gondolkodásmódját, és ebben csupán képzeletbeli barátjára támaszkodhat. Mindeközben bombák robbannak és beatzene szól, David Bowie például, és a The Monkees, persze németül. A nagyszerű gyerekszínész Roman Griffin Davis mellett, az újonnan felfedezett Thomasin McKenzie és olyan nagyágyú, mint Scarlett Johansson is nagyszerű alakítást nyújt.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: InterCom

Kisasszonyok 

Greta Gerwig, a Lady Bird író-rendezője ezúttal egy nagy amerikai klasszikust vitt filmre, amihez igazi szupercsapatot válogatott. A hat kategóriában is Oscarra jelölt filmben viszont láthatjuk a Saoirse Ronan-t és Timothée Chalamet-t, mellettük Emma Watson-t, Meryl Streep-et, Florence Pugh-ot és Chris Cooper-t is megnyerte, hogy a maga modern, szemtelen stílusában mesélje újra a klasszikus történetet. Azt, hogy milyen jól választott, mutatja, hogy a legjobb filmnek járó Oscar díj mellett, a produkció izgulhat a legjobb női fő- és mellékszereplőnek járó díjért, valamint a forgatókönyv, a jelmez és a filmzene kategóriában is.

A történet szerint öt nő magára marad egy házban. Az apa a polgárháborúban harcol, négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni. Nem fogadják el amit a világ kínál nekik, mert szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál.

Bemutató: január 30. 
Forgalmazó: InterCom

Úriemberek

Guy Ritchie, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Sherlock Holmes-filmek rendezője visszatér a gyökereihez és a stílushoz, ami annyira jól áll neki és a színészeinek. Akció-vígjátékot rendez, ezúttal is zseniális szereplőgárdával: a klasszikus bűnözőit Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell, Michelle Dockery és Henry Golding alakítják.

Amikor híre megy, hogy az amerikai drogkereskedő, Mickey Pearson túl akar adni szuperjövedelmező londoni marihuána birodalmán az egész alvilág felbolydul. Rengeteg lóvé forog kockán, nem is csoda, hogy a gengszterek között kirobban a harc. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. A helyzet kezd igencsak eldurvulni: egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz.

Bemutató: január 30. 
Forgalmazó: Freeman Film

+ 1

Gauguin Tahitin – Az elveszett Paradicsom 

A művészet templomai sorozat új része Gauguin Tahitin töltött életével és művészetével ismertet meg. Az elveszett paradicsom nyomában járunk, követjük Gauguin a hosszú útját Párizs, Bretagne és Edinburgh városán át Tahitiig és a Markézi-szigetekig. De vajon létezett-e az a tiszta, érintetlen világ, amelyet festményein látunk? A másfél órás filmben Tahitin, a helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és az egyik legnagyobb modern művésszé tették őt. A film arra is rávilágít, hogy Gauguin egyetlen műve sem maradt Tahitin, ezért az Egyesült Államok legnevesebb múzeumaiba is elkalauzol bennünket, ahol a festő remekműveinek többségét őrzik.

Bemutató: január 23. 
Forgalmazó: Pannónia Entertainment

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.