Vizuál

A lengyel filmművészet legújabb remekművei érkeznek az Urániába

2024.05.10. 13:20
Ajánlom
Feszült hangulatú krimi, újszerű western vagy éppen kézzel festett animációs film egy Nobel-díjas író nagyregénye alapján – idén is érdemes lesz ellátogatni a Lengyel Filmtavasz vetítéseire.

Május 15. és 18. között rendezik meg Budapesten a 30. Lengyel Filmtavaszt, amely során a közönség az elmúlt időszak legkiválóbb lengyel alkotásait nézheti meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban eredeti nyelven, magyar felirattal.

A szemlét Pawel Maslona Fedőneve: KOS című pörgős történelmi westernje nyitja meg, amely a szervezők szerint a rendezvény egyik legizgalmasabb színfoltja.

A médiában csak „lengyel Tarantinóként” emlegetett rendező a filmmel elnyerte hazája legrangosabb elismerését, a 2023-as gdyniai Lengyel Filmfesztivál fődíját.

A történet  1794 tavaszán játszódik. A legendás szabadsághős, Tadeusz Kosciuszko, fedőnevén KOS tábornok visszatér hazájába. Felkelést tervez az oroszok ellen, célja, hogy mozgósítsa a lengyel nemességet és parasztságot. Küldetésében fekete bőrű barátja, az egykori rabszolga, Domingo kíséri. Mindeközben egy könyörtelen orosz lovaskapitány, Dunin üldözi, aki mindenáron el akarja fogni, mielőtt nemzeti felkelést robbantana ki.

Május 16-án a Kinga Debska által rendezett Tűzünnep című társadalmi-családi dramedyt vetítik, május 17-én egy kézzel festett animációs alkotással, Wladyslaw Reymont Nobel-díjas regényéből készült Parasztok című filmes adaptációval találkozhat a közönség. A film Lengyelország Oscar-nevezettje volt idén. A Fidelio 2023 legjobb filmjeit rangsoroló listáján a harmadik helyen végzett.

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

Kapcsolódó

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.

DK Welchman és Hugh Welchman új filmjét a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először. A gdyniai Lengyel Filmfesztiválon négy díjat, közte a közönségdíjat érdemelte ki.

A program záró napján, május 18-án a Szent című, lengyel-magyar koprodukcióban készült krimit láthatja a közönség. A filmet valós események inspirálták. A feszült retro krimi pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát. A film rendezője Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez. A Szent főbb szerepeiben Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel.

Az alkotás magyar közreműködéssel készült, zeneszerzője Pejtsik Péter.

A film 1986-ban játszódik a kommunista Lengyelországban. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba, és ellopják a lengyel kereszténység alapítója, Szent Adalbert hamvainak életnagyságú, ezüst ereklyetartó szobrát. Az ügy felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma.

Fejléckép: Jelenet a Parasztok című filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.