Vizuál

A Louvre 2009 leglátogatottabb múzeuma

2010.01.20. 13:47
Ajánlom
A neves intézményt 8,5 millióan látogatták meg tavaly, akárcsak 2008-ban, amivel kivívta az igen megtisztelő, a világ leglátogatottabb múzeuma címet.

Ez már a második rekord látogatószámmal bíró éve a múzeumnak, és ha az elmúlt négy év számainak átlagát vesszük, akkor is évi 8 millió vendéggel büszkélkedhet a Louvre. Az időszaki kiállítások különösen sok látogatót vonzottak. A Menny kapui című egyiptomi tárlatot 250 ezren tekintették meg, míg a Tiziano, Tintoretto, Veronese - Vetélkedés Velencében című tárlatra 400 ezren voltak kíváncsiak.

Egy ilyen összesítésnél azonban a második vagy harmadik hely sem lebecsülendő. A dobogó második helyét mind 2009-ben, mind 2008-ban a British Museum tudhatta a magáénak, tavaly több mint 5,5 millió látogatóval, míg egy évvel korábban kis híján 6 millió jegyet váltottak az intézmény tárlataira. A harmadik helyet a New York-i Metropolitan Museum vívta ki 4,8 millió látogatóval. Ez utóbbi szám különösen érdekes, tekintve, hogy ez 2008-ban csupán az ötödik helyre volt elég a listán.

Bár nem valószínű, de a rangsor még változhat, mivel a világ nagy kiállítóhelyei közül még jó pár nem nyilatkozott a tavalyi látogatószámokat illetően. Nem valószínű, hogy a Louvre elveszítené első helyét, de az elképzelhető, hogy a dobogós helyek tekintetében lesz változás. Tekintve, hogy a „trónkövetelők" között olyanintézményeket találunk mint a washingtoni National Gallery, ami 2008-ban szűk 5 millió nézőt vonzott, akárcsak a londoni Tate Modern.

Forrás: Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Maradj Otthon!

Elindult az #otthonunkműtárgya kezdeményezés

A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az #otthonunkműtárgya hashtag alatt futó kezdeményezésével arra kéri kortárs közönségét, hogy mutassák meg, milyen festményekkel, szobrokkal, műalkotásokkal veszik körbe magukat az otthonaikban.
Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.
Vizuál galéria

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 
Vizuál fotó

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.
Vizuál hír

Tragikus adatvesztés történt – A látogatók segítségét kéri az Aba-Novák Galéria

A Leányfalun működő XX. századi és kortárs galéria egy technikai meghibásodás miatt elveszítette kiállításainak dokumentációját.