Vizuál

A Louvre 2009 leglátogatottabb múzeuma

2010.01.20. 13:47
Ajánlom
A neves intézményt 8,5 millióan látogatták meg tavaly, akárcsak 2008-ban, amivel kivívta az igen megtisztelő, a világ leglátogatottabb múzeuma címet.

Ez már a második rekord látogatószámmal bíró éve a múzeumnak, és ha az elmúlt négy év számainak átlagát vesszük, akkor is évi 8 millió vendéggel büszkélkedhet a Louvre. Az időszaki kiállítások különösen sok látogatót vonzottak. A Menny kapui című egyiptomi tárlatot 250 ezren tekintették meg, míg a Tiziano, Tintoretto, Veronese - Vetélkedés Velencében című tárlatra 400 ezren voltak kíváncsiak.

Egy ilyen összesítésnél azonban a második vagy harmadik hely sem lebecsülendő. A dobogó második helyét mind 2009-ben, mind 2008-ban a British Museum tudhatta a magáénak, tavaly több mint 5,5 millió látogatóval, míg egy évvel korábban kis híján 6 millió jegyet váltottak az intézmény tárlataira. A harmadik helyet a New York-i Metropolitan Museum vívta ki 4,8 millió látogatóval. Ez utóbbi szám különösen érdekes, tekintve, hogy ez 2008-ban csupán az ötödik helyre volt elég a listán.

Bár nem valószínű, de a rangsor még változhat, mivel a világ nagy kiállítóhelyei közül még jó pár nem nyilatkozott a tavalyi látogatószámokat illetően. Nem valószínű, hogy a Louvre elveszítené első helyét, de az elképzelhető, hogy a dobogós helyek tekintetében lesz változás. Tekintve, hogy a „trónkövetelők" között olyanintézményeket találunk mint a washingtoni National Gallery, ami 2008-ban szűk 5 millió nézőt vonzott, akárcsak a londoni Tate Modern.

Forrás: Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Hát ezért érdemelt helyezést Ádám Zsuzsanna a Marton Éva-énekversenyen!

Nagy meglepetések nem voltak, de elsőrangú koncertélményben lehetett része azoknak, akik követték a Marton-énekverseny döntőjét szeptember 15-én este a Zeneakadémia nagytermében vagy a rádióban.
Klasszikus

Szereted a klasszikus zenét? Akkor olvasd el ezeket a regényeket!

Az üveggyöngyjáték, Felhőatlasz, Doktor Faustus. Összegyűjtöttünk néhány alkotást a világirodalomból, amelyek zenéről, zenészekről szólnak.
Zenés színház

Galeano Salas nyerte a III. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíját

Szeptember 16-án este zajlott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálakoncertje, amelyen kihirdették a különdíjak és a verseny nagydíjának nyertesét. A Fidelio különdíját Ádám Zsuzsanna kapta.
Zenés színház

Új megoldást dolgozott ki a Met közönsége elvesztésének megállítására

Történetében először újfajta műsorrenddel várja közönséget a több mint százéves New York-i Metropolitan Opera a 2019-2020-as évadtól kezdődően.
Vizuál

A magyar rendező, akihez az angol király átjárt filmet nézni

Korda Sándor élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot. Sir Alexander Korda néven vált ismertté, a brit filmgyártás megteremtőjének tartják, ugyanis az első filmrendezőként emelték lovagi rangra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Itthon sosem látott velencei látképek a Nemzeti Galériában

Canaletto, Guardi, van Lint és Marieschi egy-egy képe tekinthető meg október 14-ig a Magyar Nemzeti Galériában.
Vizuál szemle

Itthon és külföldön is megosztja a kritikusokat a Napszállta

A látványvilágtól mindenki el van ájulva, ám Nemes Jeles László legújabb filmjének forgatókönyvét sokan kritizálják. Egyben minden írás egyetért: a Napszállta nehéz, bonyolult film.
Vizuál deák kristóf

Talált forgatókönyv alapján készül Deák Krisfóf új filmje

Az abszurd és a drámai hangvétel között egyensúlyozó Foglyok című tévéfilm a Rákosi-rendszer legsötétebb napjaiban játszódik.
Vizuál régészet

Meglepően modern kori dologra hasonlít a legrégebbi emberi rajz

A dél-afrikai Tű-foktól keletre lévő Blombos-barlangban bukkantak a rajzra, amely legalább 30 ezer évvel régebbi minden eddig ismert emberi rajznál.
Vizuál hollywood

A magyar rendező, akihez az angol király átjárt filmet nézni

Korda Sándor élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot. Sir Alexander Korda néven vált ismertté, a brit filmgyártás megteremtőjének tartják, ugyanis az első filmrendezőként emelték lovagi rangra.