Vizuál

A Lumú igazgatója az elmúlt egy évet értékelte

2014.05.18. 15:00
Ajánlom
Eddig sikerült véghezvinnie terveit a Ludwig Múzeum igazgatójaként - mondta el az MTI-nek adott interjújában az intézmény élére csaknem egy éve kinevezett Fabényi Júlia, aki a Lumú jelenlegi és várható kiállításairól is beszélt.

"Úgy érzem, még többet is sikerült megvalósítani, mint amit elterveztem" - fogalmazott a múzeumot 2013 júniusa óta vezető szakember, hozzátéve azt is: elődjétől [Bencsik Barnabás - a szerk.] nem örökölt kész kiállítási tervet, így "pillanatok alatt ki kellett találni valamit". Fabényi Júlia hozzátette, ehhez "nagyon kézenfekvő" volt a Beat-nemzedék és Allen Ginsberg munkásságát feldolgozó kiállítás, melynek sikere még őt magát is meglepte, ahogyan az is, hogy mennyire eltérő generációkra - a hatvanon fölüliekre és a húsz-harminc év közöttiekre egyaránt - hatott a multimédiás tárlat.

"Ezzel a kiállítással mintha kinyílt volna a kapu, és folytathattuk az Átmenet és átmenet című tárlattal, amelyben még mindig fenntartható volt a mai avantgárd lendülete" - tekintett vissza a Josip Vanista, Oleg Kulik és a Blue Noses munkáiból rendezett kiállításukra. Az igazgató fontosnak nevezte, hogy sikerült közös kiállításokat létrehozni más Ludwig Múzeumokkal - ilyen volt Fabrizio Plessi tárlata, amely rövidesen nyílik Koblenzben -, amit jövőre folytatni fognak.

Jelenleg Reigl Judit és Hantai Simon életmű-kiállításai láthatók a Lumúban. "Művészettörténeti jelentőségű tett, hogy őt és Hantait egy időben ki tudjuk állítani, hiszen két azonos indítású alkotóról van szó. Mindketten 1944-ben diplomáztak, Szőnyi Istvánnál tanultak, nagyjából azonos időben hagyták el Magyarországot, borzasztó nagy tudásvággyal mentek Párizsba, ahol mindketten bekerültek André Breton körébe, majd egy időben hagyták ott a szürrealizmust" - vont párhuzamot. Onnantól aztán elváltak az utak - fűzte hozzá Fabényi Júlia: Reigl egyfajta akcionista festészet felé indult, Hantai szinte teljesen visszavonult, meditációs gyakorlatokkal foglalkozott, és onnan indította rendkívül izgalmas, korszakalkotó, konceptualista festészetét 1960 körül.

Az igazgató a várható tárlatokra is kitért: elmondása szerint Tolvaly Ernő szeptember közepén nyíló kiállításában a közönség majd láthatja, hogy a neoavantgárd második generációja, tehát azok, akik a hetvenes évek végén végeztek, hogy álltak a festészet kutatásához és koncepciójához. "Nagyon értékes művek jöttek ekkor létre. A köztudat csak most kezdi befogadni, mi történt itthon a hatvanas években, mi ennek elébe megyünk, és bemutatjuk, hogy mi történt a hetvenes évek végén, hogy az is mekkora ugrás a hatvanas évek konceptualizmusához képest" - hangsúlyozta.

Októberre várható a Forradalmak című tárlat, amelyre a Lumú igyekszik megszerezni Jonathan Meese munkáit is. A német alkotó "egyrészt őrült, másfelől nagyon komolyan veszi a művészetet" - szólt róla Fabényi Júlia. A budapesti közönség Meese munkáival egy olyan csoportos kiállításon találkozhat, amelynek egyaránt témái lesznek a politikai forradalom, a politikai és a művészi forradalom összevetése, valamint a képzőművészet anarchista szerepe.

Fabényi Júlia kiemelte az általa beindított, nagy látogatottságú szabadegyetemi sorozatot, amely a közművelődési és tudományos feladatkört egyaránt betölti, hozzátette azonban, hogy igen sok rendezvényük lesz iskolások számára is; "az egész nyár Hantai körül forog majd". Sikerült megjelentetni Lakner Antal, John Cage, Fabrizio Plessi tárlatai, valamint A hős, a hősnő és a szerző című kiállítás régen várt katalógusait is - számolt be az eredményekről a Ludwig Múzeum igazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.