Vizuál

A magyar animáció legendás műhelyei mutatkoznak be Kecskeméten

2023.05.30. 12:05
Ajánlom
Magyarország legnagyobb animációs filmfesztiválján a KEDD stúdió, a MOME Anim és a kolozsvári Filmtett Workshop legjobb alkotásait is láthatjuk Jankovics Marcell és Ternovszky Béla klasszikusai mellett. Emellett kiállításon ismerhetjük meg az első magyar képregény történetét, amelyhez az ihletet Jókai Mór szövege adta.

Június 21. és 25. között rendezik meg a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF). Az ötnapos ingyenes szemlén hatvanórányi animáció, könyvbemutatók és workshopok színesítik majd a kínálatot. Kecskemét főterén, szabadtéren, óriáskivetítőn olyan filmek is peregnek majd, mint Jankovics Marcell utolsó alkotása a Toldi, Petőfi születésének 200. évfordulójához kapcsolódóan egyik legnagyobb klasszikusa, a János vitéz, a Madách-évfordulóhoz kötődően Az ember tragédiájából öt szín, vagy a magyar animáció legendás alakja, Ternovszky Béla nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Macskafogó.

Toldi Miklós alakváltozásai

Kapcsolódó

Toldi Miklós alakváltozásai

Mi történik, ha egy korszakos zseni úgy dönt, hogy feldolgozza egy másik korszakos zseni alkotását? Bemutatják az egész estés Toldit. Jankovics Marcell utolsó filmjét október 20-ától láthatjuk a mozikban.

KEDD Stúdió

Emellett számos legendás hazai animációs műhely is bemutatkozik. Köztük lesz az idén húszéves KEDD stúdió, akik az elmúlt két évtizedben több mint ezer keddet töltöttek munkával. „Ezeken és a többi hétköznapokon fejlesztettünk és készítettünk közel 800 interaktív e-learning anyagot, több mint kétszáz epizódnyi televíziós animációt, közel ötven összművészeti és ismeretterjesztő produkciót. Elkészítettünk és forgalmaztunk hatszáz epizódnyi saját gyártású gyereksorozatot és egyedi filmet, a gyereksorozatainkból szerkesztettünk nyolc egész estés változatot” – idézte a szervezők közleménye a stúdió vezetőjét, az Oscar-jelölt M. Tóth Gézát. A stúdió munkái közül egyebek közt a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Mitch-Match és a Naszreddin Hodzsa epizódjait vetítik majd.

bogyo_es_baboca-111626.jpg

Bogyó és Babóca (Fotó/Forrás: Kecskeméti Animációs Filmfesztivál)

MOME Anim

1980-ban indult útjára az animációsfilm-szak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az akkori Iparművészeti Főiskolán. A ma MOME Anim néven futó képzés a magyar animációs filmművészet legfontosabb utánpótlásbázisává és a vezető hazai kreatív műhelyek egyikévé vált, a diákok filmjei pedig a világ legrangosabb fesztiváljain mutatkoznak be.

A KAFF-on többek között levetítik Bucsi Réka, Ducki Tomek, Glaser Kati, Gauder Áron, Hegyi Olivér, Rofusz Kinga és Vácz Péter egy-egy alkotását.

mome-nyuszi_es_oz-111626.jpg

Vácz Péter Nyuszi és őz című filmje (Fotó/Forrás: Kecskeméti Animációs Filmfesztivál)

Filmtett Workshop

A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület egyik legfontosabb projektje a Filmtett Workshop. A filmes műhely képzéspótló céllal jött létre 2002 nyarán, hűséges szervezőtársuk volt évekig a kétszeres Arany Pálma-díjas Duna Műhely és annak vezetője, Durst György producer.

Az alkotótábor lehetőséget biztosít fiatal tehetségek számára, hogy szakmai csoportokba szerveződve elmélyítsék ismereteiket a filmkészítés különböző területein.

A 2002 óta 18 alkalommal megszervezett képzésen több mint hétszáz fiatal vett részt, és több mint kétszázötven kisjáték-, animációs, kísérleti és dokumentumfilm készült. Az ő munkáikból láthat majd a KAFF közönsége egy közel egyórás válogatást, amelyben többek között szerepel egy kedves tárgyanimáció két vidám ceruzáról, egy mese egy kedves családról csupa-csupa mézeskalácsból, egy Örkény-egyperces és egy összefoglaló az emberiség különböző, közönséges vagy egészen ritka fóbiáiról.

filmtett_Verhoczki_Adam_-_Kakukk-111627.jpg

Verhoczki Ádám Kakukk című alkotása (Fotó/Forrás: Kecskeméti Animációs Filmfesztivál)

Buborékban beszélők

A KAFF egy izgalmas csemegéje lesz a Buborékban beszélők: 150 éves a magyar képregény című kiállítás, amelyből megtudhatjuk, hogy az első formailag már képtörténetnek tekinthető alkotást Jókai Mór szövege alapján Jankó János karikaturista készítette több folytatásban az Üstökös című élclapba.

Korcsmaros-111627.jpg

Korcsmáros Pál munkája (Fotó/Forrás: Kecskeméti Animációs Filmfesztivál)

1950 és 1980 között a képregény valóságos reneszánszát élte Magyarországon,

akkor készültek a legkiválóbb alkotások, mint Dargay Attila, Korcsmáros Pál, Sebők Imre és Zórád Ernő munkái. 1981 és 2004 között többek között Fazekas Attila képregényei már önálló füzetekben, könyvekben jelentek meg, 2005-öt követően pedig egy fiatal grafikusgeneráció készítette a képregényeit, akiknek képregényfesztiválokon és az interneten keresztül komoly rajongótábora alakult ki.

További részletek a fesztivál honlapján.

Fejléckép: Bucsi Réka Symphony No. 42 című filmje (Fotó/Forrás: Kecskeméti Animációs Filmfesztivál)

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

Kapcsolódó

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.

Huszonöt perc az örökkévalóságnak – Interjú Rubovszky Évával

Huszonöt perc az örökkévalóságnak – Interjú Rubovszky Évával

„A magyar rajzfilmnek még mindig nincs akkora tábora itthon, mint amekkora híre van a világban” – fogalmazott lapunknak Rubovkszy Éva. Jankovics Marcell özvegyével, a november 18-án kezdődő IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnökével egyebek közt a tavaly elhunyt művész emlékezetéről, a nemrég bemutatott Toldiról beszélgettünk, ahogy arról is, miért nem szabad a gyerekeknek igénytelen tartalmakat gyártani.

„Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – Beszélgetés Ternovszky Bélával

„Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – Beszélgetés Ternovszky Bélával

Színészettel, írással, az orvostudománnyal és a filozófiával is kacérkodott, végül a rajzfilmekben találta meg a hivatását. Márciusban Kossuth-díjjal ismerték el, aminek „baromira örül”. Ternovszky Bélával életpályájáról beszélgettünk, természetesen szóba került a magyar animációs film aranykora és a Macskafogó is. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.