Vizuál

A magyar karóra

2009.12.17. 16:51
Ajánlom
A magyar kézművesség kevés világhírű alkotóval büszkélkedhet, de órásmesterrel csak eggyel. Becsei Áron ugyan még csak 30 éves, de máris a világ legjobb órakészítő mesterei között tartják számon.

2009. áprilisában beválasztották az AHCI (Horological Academy of Independent Creators) szövetségbe. A független órások akadémiáját 1984-ben alapította Svend Andresen és Vincent Calabrese, azzal a céllal, hogy egy szervezetbe gyűjtsék a világ művészi órakészítőit. Az AHCI mindössze 31 tagot számlál, akik között egy magyar tagot találunk, Becsei Áront. A harmadik generációs budapesti órásmester 2005-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor a nemzetközi szervezetnek bemutatta Tourbillon No.1 nevű asztali óráját, valamint a világ legkisebb ingaóráját, a Miniature Zapplert. Óráit Bexei márkanéven forgalmazza.

Fidelio: - 2009. áprilisában beválasztották az AHCI, a független órások akadémiájának tagjai közé. Mivel bizonyította rátermettségét? 

Becsei Áron: - 2005-ben mutattam be az AHCI elnökségének a Tourbillon No1. asztali órámat, ami alapján tagjelölt lettem. A taggá válás feltétele, hogy legalább két kiállításon meg kell jelenni az AHCI-vel, illetve új kreáció(ka)t bemutatni. Ezt a Primus karórámmal maximálisan teljesítettem, így 2009-ben egyöntetűen taggá választottak.

Fidelio: - Mikor lett egyértelmű az Ön számára, hogy folytatja a családi hagyományt?

Becsei Áron: - Bár gyerekkoromban órák vettek körül, és édesapám, illetve nagyapám egész életét ennek szentelte, először talán úgy tizennyolc évesen kezdtem el tudatosan az órák iránt érdeklődni. Biztos vagyok benne, hogy az órák iránti szenvedély és érzék genetikailag kódolva mindig is ott volt bennem, de az is valószínű, hogy ha a család férfitagjainak élete nem e körül forgott volna, akkor ez a vonzalom nem tudott volna kibontakozni.

Fidelio: - Mi motiválta, hogy az órajavításon túl, belevágjon az órakészítésbe?

Becsei Áron: - A javítások és felújítások kapcsán rengetegszer kellett hiányzó alkatrészeket pótolnom, azok méreteit kiszámolnom, megterveznem, majd elkészítenem őket. Egy idő után felismertem, hogy ha bármilyen alkatrészt el tudok készíteni, akkor talán egy teljesen saját tervezésű óra is sikerülhet. Így  elhatároztam, hogy elkészítem a világ legkisebb ingaóráját, a Miniature Zappler órámat. Ez nagy lökést adott, lett bátorságom hozzáfogni a bonyolultabb tourbillonos asztali órámhoz. A készítése során szerzett sok tapasztalat felhasználásával pedig megszülethetett  Primus karórám is.

Fidelio: - Hogyan jellemezné a Primus-t?

Becsei Áron: - Amiben a Primus a világon egyedülálló, az a kizárólag hagyományos rubincsapágyakat alkalmazó háromtengelyes tourbillon szerkezet. Ennek a rendszernek a súlya mindösszesen 1,5 gramm (arany fogaskerékkel együtt)! Ezen kívül különlegesen magas színvonalú az alkatrészek kivitelezése, és az anyagfelhasználásnál is a maximumra,  főként a nemesfémek alkalmazására törekedtem.

Fidelio: - Mennyi idő alatt készítette el a Primus-t?

Becsei Áron: - Kicsit több mint fél év tervezés után születtek meg a karóra tervei, másfél évvel később pedig elkészültem magával a karórával. A részletes tervek alapján először a szerkezetet állítottam össze, az alkatrészeket egyesével elkészítettem, illesztettem századmilliméter pontossággal egymáshoz. Végül 2008 karácsonyán,  24-e délután, indult el a kis tourbillon szerkezet és vált egyértelművé, hogy amit „papíron" megterveztem, az működőképesen kivitelezhető a valóságban is.

Fidelio: - Mennyire fontos az óra formája?

Becsei Áron: - Az óra formája nagyon fontos, hiszen ez az amit először meglát az ember, és ami alapján ítél. Ez viszont nem csak külcsín, hiszen a forma már önmagában is tartalmaz elrendezés és méretbeli kötöttségeket a szerkezet méreteire és alakjára vonatkozóan, ami fordítva is igaz. Ha egy funkcióhoz szükséges egy adott hely, akkor ez szintén befolyásolja a óratok méretét, alakját. A karóra tervezésnél pont az a nehéz, hogy viszonylag igen pici helyre kell bezsugorítani egy komplett, működőképes szerkezetet, megtalálva az összhangot elegáns és különleges között. Én általában egy összképet álmodok meg az óra  funkcióival együtt (itt még csak a képzelet szab határt a formának), és ez alapján kezdem meg a tervezést, gyúrom össze egy szerves egésszé.

Fidelio: - A Primusnak vannak olyan formai elemei, amelyek a Bexei órák védjegyévé válhatnak?

Becsei Áron: - Van pár egyedi dolog, amit szívesen alkalmaztam a most készülő karóra kollekciómban is. Például a rakott számlapok, a hasonló tokforma, és természetesen a logó, és a tok oldalán a BEXEI márkanév feltüntetése; de alapvetően az a célom, hogy a védjegyem a legmagasabb minőségben előállított, különleges időmérők legyenek.

Fidelio: - Mennyibe kerül a Primus?

Becsei Áron: - A piacon megtalálható két darab (Franck Muller és Thomas Prescher) háromtengelyű tourbillon karóra árkategóriájában van a Primus is.

Fidelio: - Most min dolgozik?

Becsei Áron: - Év vége felé lesz publikus a fent már említett új Bexei karóra-sorozat, aminek három modellje 2010 elejétől lesz elérhető. Az egyik ebből egy különleges tourbillon szerkezettel lát majd napvilágot, amiről - a szabadalmaztatás miatt - még nem szeretnék részleteket megadni. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.