Vizuál

A magyar kultúrát ünnepli a Nemzeti Múzeum

2015.01.21. 15:25
Ajánlom
Január 22-én kedvezményes felnőtt- és gyerekprogramokkal, meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat az intézmény a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az állandó és az időszaki kiállításokra érkező látogatók kedvezményesen, egységesen 500 Ft/fő jegyárral jöhetnek be ezen a napon egészen 20:00 óráig.

17:00 órától az Árnyékszínház - A Nagy Háború hősei címen különleges program látható, ahol kétféle megközelítéssel ismerkedhetnek az első világháborúval a gyerekek.

A program a Nézőpontok kiállításban indul, ahol háromdimenziós szemüveg segítségével, térhatású fotókon keresztül láthatják a Nagy Háború és a hátország hadszíntereit, eseményeit a legfiatalabbak.

A front felett című kiállításban egy más nézőpontból, egy első világháborús légjáró egység szemszögéből pillanthatnak be a gyerekek egy repülős mindennapjaiba - több száz méterről fotózott képek segítségével.

A két kiállítás önálló megtekintése után a gyerekek bevonásával árnyékszínház készül, ahol a látottakat egy kitalált, saját történetben játsszák el. A program tíz éves kortól ajánlott.

18:00 órától a Dr. Teremőr: Nézőpontok a kurátor szemével elnevezésű program következik. Gondolta volna, hogy az első világháború idején is használták már a 3D-technikát a fotográfiában?

A négy gyűjteményből válogatott, kiemelkedő anyag - az úgynevezett sztereofényképek - három dimenzióban, plasztikusan mesélnek a Nagy Háború mindennapjairól, sok nézőpontot párhuzamosan felvillantva. A szervezők mindenkit várnak, aki kíváncsi a részletekre, a fotók és a különleges gépek mögötti izgalmas háttér-történetekre is. Aki mesél: Dr. Bognár Katalin kurátor, történész-szakmuzeológus.

18:30-tól megtekinthető a Dr. Teremőr: Front felett - egy repülőszázad fényképei, a kurátor szemével című tárlat. A 13. repülőszázad (Flik 13) fényképein keresztül egy ritka, több száz méter magas nézőpontból láthatóak az 1. világháborús események. A különleges albumot Weinstock Ernő állította össze, aki a két világháború között képes levelezőlap-szállítóként lett ismert. Aki mesél: Dr. Tomsics Emőke kurátor, történész-szakmuzeológus.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.